Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов Снимка: Архив
Петко Симеонов Снимка: Архив

В Мианмар стачкуват и протестират срещу военните извършили преврат. ООН предупреждава мианмарската хунта за „тежки последици“.
-Бившият президент на ЮАР Зума е разследван за корупция.
-В САЩ демократите призовават Тръмп да бъде наказателно разследван за подстрекателство към бунт.
- По света се разисква - да се научим да живеем с ковид-19, а не да се борим с него. Досега сме успели трайно да се преборим с вирусите на едрата шарка или морбили, с грипните вируси, например, не. Вирусът на ковид-19 е променлив, а последствията, дори при оздравяване, засега се очертават като тежки.
Да се научим да живеем с коронавируса може да означава трайно да променим начина си на живот. Опитът на Израел, където ваксинацията е най-масова, показва че можем да омекотим "удара" от ковид при масово ваксиниране. Но в световен мащаб такова вексиниране може да се постигне след десетина години, а е трудно да си представим, че би могло да се извършва всяка година като при грипа.
Усилията трябва да се насочат към лечението на болестта. Успешно лечение плюс ваксинация би ни позволило да живеем, както преди. Но заедно с това се забелязва актуализацията на "грипния проблем". Заболяванията от грипа сега са значително по-малко, но социалната чувствителност към него се е повишила. Не трябва ли да се предпазваме от грипа по подобие на предпазване от ковид-19 ? Грипът също води до много хиляди жертви.
И тук отново стигаме до въпроса - възможно ли е да се върнем към старите норми на живот или ще вървим към нова нормалност?