Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В предишния брой публикувахме интервю с инж. Атанас Атанасов, проектирал машинно-конструктивните части на "Родопа", обединяващ всички животновъдни стопанства и месопреработката в социалистическа България. От 1977 до 1990 г. е главен инженер-механик в "Птицевъдство", в което влизат всички птицеферми и птицекланици в страната. От 1993 г. има собствен цех и твърди, че познава целия процес - от земеделието до създаването на яйцето и месото. Смята, че влошеното качество на храната има пряка връзка с пандемията.

Инж. Атанас Атанасов
Инж. Атанас Атанасов

В предишния брой той разкри защо по време на испанския грип българите се разболяват с 50% по-малко от останалите народи в света. Както и защо Луи Пастьор казва, че не са важни вирусът и патогенът, а теренът - тоест имунната система.

- Инж. Атанасов, все повече хора предпочитат рибните продукти като вид превенция срещу вируса.

- В рибарниците рибата се храни с кланични отпадъци - това няма нищо общо с храненето на дивите риби. За съжаление, морските води са силно замърсени с живачни съединения заради изгарянето на огромните количества фосили и главно въглища. Затова употребата им трябва да се ограничава. Стерилизираните консерви не могат да заместят охладените меса и риби заради

дефицит на ензими

Забележете, диабетът се появява с рафинираните храни - бяло брашно и захар. За 20 години диабетиците в САЩ се увеличиха с 259%, което ги прави най-дебелата и най-болната нация в света.

- Някои изследвания свързват всичко това с диабета и безплодието?

- За 20 години фертилитетът намаля с 50%, като причините за безплодието при жените са 52%, а при мъжете - 48%. Непълноценното хранене стресира организма ни, като забавя метаболизма. Човек изгаря 10% от енергията, която получава от храната, ако извършва обикновена физическа активност. Ако тренира като "олимпиец" двуразово пет дни от седмицата, той изгаря до

30% от поетата с храната енергия

Останалото количество от 70 до 90% го губим по време на сън, който трябва да е около 8 часа. Разбира се, ако метаболизмът е нормален. Когато има равновесие между инсулин-глюкагон и телесната температура е спаднала само до 36,5 градуса. Тогава, към 90-ата минута след третия цикъл, точно преди бързия сън се освобождава хормонът на растежа и човек възстановява организма си. Следващото освобождаване е по-дълго и така се повтарят около 5 цикъла.

- Някои учени смятат, че недоспиването е фактор за напълняването?

- Всеки, който има забавен метаболизъм, може да го разбере, ако сутрин измери температурата си и тя е под 36,4 градуса. Това показва, че човек не се е възстановил, включително и имунната му система.

За съжаление, почти никой не обръща внимание на синята светлина и как тя влияе на организма при баланса на мелатонина и серотонина.

Ако не заспи до 22 ч вечерта, а по-късно и пред екрана или монитора, със сигурност ще се разсъни и сънят няма да е пълноценен. Тоест възстановяването на организма ще е трудно и тлъстините ще се увеличават.

- Много се говори за това, но няма доказателства?

- Вече има сериозни изследвания, че когато човек е пред монитора или телефона, той е във високите електромагнитни мозъчни вълни, които стресират и изтощават. Стресът потиска имунната система, което предразполага към различни заболявания.

- Освен умората и стреса какво друго пречи на адекватната битка с вируса?

- Това, което прави днес коронавируса с неговите мутации толкова

силно заразен,

е острият дефицит на ензимната форма на В12 - метилен тетрахидрофолат-редуктаза (MTHFR), защото той се деактивира от диазотния оксид - райския газ (свързва се с газовете от автомобилите - бел. ред.). Деактивираният В12 не може да редуцира до аминокиселината метионин излишния хомоцистеин, който разгражда миелиновата обвивка на нервите. Все едно че кабелите са без изолация. Оттам са всички невропатии при болните. Хипотонията, която се получава, намалява еластичността на мускулите и старостта настъпва внезапно, изразена чрез невропатии в цялото тяло - периферна нервна система, всички нерви, които излизат от гръбначният стълб. Сърдечносъдовата система - когато намалява еластичността на артериите, идват тромбите, тромбозите, плаките,

чупливите капиляри и лимфни съдове,

което няма много общо с обясненията на лекарите за лепкавост на LDL холестерола и т.н. Настъпват отслабване на сърдечния мускул, пролапс на клапите, атеросклероза, артериосклероза и всичко каквото се сетите.

Мозъчните увреждания от кобаламинов дефицит водят до аутизъм, деменция, мозъчна склероза, алцхаймер, паркинсон. А защо да не вкючим и диабетното стъпало или ослепяването, както и всички очни проблеми? Примерно

при аутистите

има отпускане на мускулите на чукчето и наковалнята в ухото, а шумът в системата от 500 херца заглушава високите тонове. Детето не разбира и не може да каже това, което иска. Лечението е по-различно - освен храненето и специални тренировки с "високи" тонове.

- Песимист сте за храненето?

- Индустриалният начин на интензивно земеделие изтощи почвите с намаление на минералния състав с 55 до 85%, като произведената продукция е с 37,4% по-малко витамини и с 74,5% по-малко минерали за сметка на увеличената вода и въглехидрати. Увеличените нитрати и нитрити, пестициди и хербициди при метаболизма се превръщат в канцерогенните нитрозамини. Термообработката на нишестените храни до получаване на жълтеникавия цвят при бисквити, вафли, а най-много го има в нескафето, което е акриламид, определен като канцероген през 2002 г. в Дания, и като добавим диоксините, също силни канцерогени, разбираме защо смъртността от рак е на трето място.

- Вие как оздравявате имунната си система, изглеждате доста по-млад от близо 80-те си години?

- Когато човек има сърдечна криза, се замисля за своето здраве. Бях пред инфаркт. Не си обръщах внимание. 34 години работих в месопреработването. Имах сърдечна аритмия. Всичко това го отстраних с промяна в хранителните навици, пълноценната диета - от месото преминах към соев протеин,

заложих на физическата активност

и разработих свой списък с витамини и минерали. Без това всичко друго е несигурно и с лош край. Сега съм без сърдечни проблеми и това се доказва със записа на холтера. С една дума, постигнах мечтата да се "подмладя" с около 25 години.

- Как го установихте?

- Много лесно е, като вземете пулсомер и си измервате

максималния

пулс

при натоварване. От него се вадят годините. За мен е 220 минус 80 = 140. Мога да го вдигна до 180, но ползвам един трик. Когато си охлаждате ръцете или кръвта към сърцето, то издържа много големи натоварвания, без да се уморявате. Когато вземате над шест месеца или примерно година балансирани есенциални мастни киселини, вашата памет се подобрява и преминавате към научна или специализирана литература, свързана с работата, здравословното хранене или квантовата реалност, в която се намираме.