Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Почивай в мир, дай (по-голям брат).

Всяка сутрин се прегръщахме, говорехме много за катерене, имахме план да изкачим следващата планина заедно, Атанас дай, човек с голям катерачески дух и преживявания, ще бъдеш в нашето сърце и твоята душа ще бъде в планината.”

Това пише в инстаграм непалецът Лакпа Денди, когото Скатов наричаше свой брат и който на свой ред го приемаше за такъв. Двамата са рамо до рамо в опита да покорят зимния К2.

“На 5 февруари, когато видяхме, че прозорецът в прогнозата за времето свършва рано сутринта, всички решихме да се спуснем обратно към базовия лагер. Няколко алпинисти бяха пред и зад нас двамата с Атанас дай. Колин (Черна пирамида), Елия и ПК (под японския С3) бяха напред и назад - Ноел, Томаз, Тамара, Антониос и шерпи.

На този ден си спомням, че Атанас засне кратко видео и започна да се движи надолу, сменяйки обезопасяването си от едно въже на друго. Изведнъж за едно мигване на окото той падна и изчезна. Все още не мога да повярвам, че той си отиде от нас, загубихме страхотен алпинист и това е огромна загуба в историята на алпинизма.”