Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

COVID-19
COVID-19

Британски учени посочват преливането на плазма при пациент с отслабена имунна система сред причините за мутация на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Изследователи от Кембриджския университет са наблюдавали в продължение на 102 дни протичането на коронавирусната инфекция при пациент, на когото е преливана плазма с антитела от донори, възстановили се от Ковид-19. Въпреки оказаната помощ, пациентът, чийто имунитет е бил отслабен от предишно онкологично заболяване, е починал, предаде БТА. 

Равиндра Гупта, професор по микробиология в Кембриджския институт по терапевтична имунология и инфекциозни болести, който е изследвал случая съвместно с колеги, смята, че плазмата с антитела може да повлияе достатъчно на вируса, за да го принуди да мутира. "Когато получи възможност да остане в човешкото тяло за дълъг период и да се размножава, вирусът се научава да се бори с имунната система", обяснява ученият.

Отбелязва се, че мутации на коронавируса са възниквали след всяко преливане на плазма в шиповидния протеин, който отговаря за проникването на вируса в здрави клетки в тялото. В същото време експертите не отчитат появата на сериозни мутации, след като пациентът е приел лекарството ремдесивир.

От изследването става ясно, че пациентът не е развил специфичен вариант на коронавируса като този, който понастоящем е доминиращата форма, циркулираща във Великобритания. "Това показва само, че някой като него е можело да стане т.нар. нулев пациент", подчертава Гупта.

Авторите на изследването смятат, че предвид получените данни, кръвната плазма от хора, които са прекарали коронавирусна инфекция, трябва да се използва внимателно при лечението на пациенти с отслабен имунитет. 

Междувременно, учени от университета на Южна Калифорния създадоха нов метод за противодействие на възникващите мутации на новия коронавирус и в помощ на разработването на ваксини, които да спрат смъртоносния патоген, съобщи "МедикълЕкспрес".

С помощта на изкуствен интелект екип от инженерния факултет на университета е разработил метод за ускорен анализ на ваксините и за установяване на най-добрата потенциална медицинска терапия.

Методът лесно се адаптира за анализ на потенциалните мутации на вируса, с което се гарантира, че бързо се установява кои са най-подходящите ваксини. Това дава голямо предимство за овладяване на разпространението на заразата.

Методът с изкуствен интелект за броени минути преминава през етапите на създаване на ваксина, които обикновено отнемат месеци и дори години, казват авторите му.

"Тази рамка с изкуствен интелект, приложена към спецификата на новия коронавирус, може да предложи варианти на ваксини за секунди и да ги придвижи до клинични изпитания бързо, с цел постигане на превантивни медицински терапии без риск за сигурността", каза Пол Богдан, преподавател по електро и компютърно инженерство в университета и съавтор на изследването. "Освен това тя може да бъде адаптирана, за да можем да изпреварим вируса, докато той мутира по света", допълни той.