Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле от отговора на ОЛАФ
Факсимиле от отговора на ОЛАФ

От ОЛАФ отговориха на "24 часа" за разследването им за джиповете на МВР. Според тях ведомството трябва да върне 6,5 млн. евро заради нарушения в обществената поръчка, пусната по времето на обвинения в търговия с влияние Пламен Узунов. Тя е от 2017 г., когато той бе служебен министър и са били променени условията по поръчката. Впоследствие го обвиниха в търговия с влияние заради изпращане на информация към бизнесмена Пламен Бобоков, а разследването на ОЛАФ е прикрепено към делото.

Ето какво отговориха от ОЛАФ, след като във вторник говорихме с техния говорител Жана Капело и изпратихме въпроси с есемес, а по-късно и на мейла им. Днес отново потърсихме г-жа Капело и отговорът им пристигна около час по-късно. В него те отказват информация. Ето и пълния отговор.

"Благодарим отново за вашия имейл до ОЛАФ и за интереса ви към нашата работа.

Всички подробности, които засега могат да бъдат разкрити, са обхванати от прессъобщението на ОЛАФ и изявлението на генералния ни директор Виле Итала. Моля, обърнете внимание, че предвид изискванията за тайна на продължаващото наказателно разследване, ОЛАФ не може да прави допълнителни коментари по случая на този етап. Всички въпроси трябва да бъдат адресирани до органи, компетентни за съдебно и финансово разследване.

Както е посочено в нашето съобщение, ОЛАФ изпрати своите финансови препоръки до Европейската комисия и своите съдебни препоръки до българската прокуратура.

По отношение на въпроса ви относно потенциално продължаващи случаи, моля, обърнете внимание, че ОЛАФ обикновено не дава коментари по случаи, по които може да работи. Това е с цел защита на поверителността на евентуални разследвания и на евентуални последващи съдебни производства, както и за осигуряване на зачитане на личните данни и процесуалните права. Нашите годишни доклади обаче предоставят общи статистически данни за общия брой дела, приключени и открити от ОЛАФ през дадена година, както и някои специфични за страната статистически данни.", написаха от ОЛАФ.