Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Руския съвет за сигурност, обяви, че страната вече е технически готова да бъде изключена от глобалната мрежа, предадоха руските медии, предава technews.bg.

Според Медведев, страната разполага с технологични и законодателни възможности за осигуряване на автономната работа на руския интернет "Рунет". Това обаче ще бъде "не лесно и не би било желано". Засега, според него, идеята е по-скоро само резервен план.

"Разбира се, ние имаме план как да действаме в такава ситуация. Както знаете, интернет се появи в определен момент и със сигурност ключовото право на управление се пада на Съединените американски щати. Така че потенциално, ако се случи нещо необикновено..., това е възможно да стане. Именно защото ключовете на това ковчеже са в чужбина", коментира Медведев пред ТАСС.

Той също така добави, че "ако Рунет се изолира, това ще създаде големи проблеми, защото ще отнеме известно време за пренастройване". Но засега правителството на Русия не вижда причини за потенциално изключване от глобалната мрежа.

През май 2019 г. президентът Владимир Путин подписа закон за автономната работа на Рунет, припомнят публикациите по темата.