Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Космически” пречки за изборна победа няма, има липса на идеи

Аз бях голям фен на дистанционните избори по пощата. Лично убеждавах предишната шефка на ЦИК Стефка Стоева да упражни влиянието си и да се направи такава законодателна промяна, която да ги позволи. След това, което се случи в Пенсилвания и после навсякъде в Съединените щати, вече не съм толкова запален. Мислех, че рано или късно приемането на гласуването по пощата ще е неизбежно, но сега по-скоро очаквам да бъде премахнато от много места по света заради американските бунтове.

Иначе продължавам да мисля, че дистанционното гласуване би било полезно, защото то ще е първа стъпка за активна регистрация, която ще изчисти избирателните списъци от т. нар. фантоми. Което би направило резултатите от избори далеч по-представителни и би премахнало усещането за някаква извънредност на изборния ден - в който не се продава алкохол, няма право на агитация, не се съобщават социологически данни. С дистанционното гласуване по пощата няма да има един-единствен изборен ден.

Разбира се, пускането на дистанционното гласуване е коренна промяна в изборните правила, която трябва да се прави отдалеч, а не непосредствено преди изборите, защото изборната система трябва да е консервативна и ясна.

И там резки промени не може да има преди всеки избори с някакви конюнктурни съображения.

Навремето един превъзбуден читател ми беше изпратил един чувал бюлетини от изборите за президент между Велко Вълканов и Желю Желев. Читателят ги бил намерил във “Вторични суровини” и бе обзет от патос - видите ли, тези чували са неразопаковани, значи никой освен секционните комисии, които са направили първоначалното преброяване, не е контролирал броенето. И аз се поддадох на този патос. Но всъщност нужно ли е всяко нещо в живота да бъде подлагано на безкраен последващ контрол. Щом Велко Вълканов не е оспорил в съда резултата от изборите, защо е необходимо някой да проверява секционните комисии, в които има представители на всички участници в изборите. Ако се стигне до съд, тогава може да се разпореди повторно броене, но колкото пъти да се е случвало досега, никога не са откривани истински значими разминавания.

Много по-важно за представителността и честността на изборите е точният и актуален изборен списък, защото в България има твърде много метрични граници, от които зависят наистина много неща - избирателната активност влияе на крайния резултат и на субсидията. Затова гласуване по пощата, което би било предшествано от активна регистрация, ще е наистина полезно. Но то само по себе си няма да вкара в парламента “правилните” партии.

Аз не вярвам в теорията, че умните и красивите не са в България и щом тяхното гласуване бъде максимално улеснено, най-после правилните партии биха влезли в Народното събрание.

Напротив, мисля, че ако гласуването в чужбина бъде максимално улеснено, ще спечелят тъпите и грозните. Защото всъщност след развитието на business operations outsourcing индустрията у нас има повече хора, които попадат в профила “умен и красив”, отколкото сред диаспората ни по света, където преобладават нискоквалифицирани хора, които сменят памперси и въртят геврека.

Но след като в Съединените щати половината народ е убеден, че стотици хиляди фалшиви бюлетини са пратени по пощата, нещо ме кара да мисля, че популярността на дистанционното гласуване по света ще намалява.

Изобщо фетишизирането на някакви технически детайли е тъпизъм. Като се сетя колко емоции и мастило бяха изхабени за т. нар. машинно гласуване - само по себе си една скъпа безсмислица. Как като се дадат едни милиони, изборите стават по-честни, като де факто нищо не се променя? Но някакви недоразбрали хора късат ризи, представяйки си, че машинното гласуване е някаква форма на дистанционно гласуване от компютъра, а то изобщо не е така.

Изобщо вярата в някакви “космически” пречки, които не позволяват на правилните партии да печелят избори у нас, показва голяма елементарност. За да спечелиш избори, които преобръщат положението, ти трябва хубава, ясна идея, която да достигне до много хора. И тогава никакви пречки или “манипулации” няма да ви попречат да получите народната любов. Примери от историята много.