Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със суперкомпютри изчислиха как да изчистят офисите от вируси На най-бързия в света суперкомпютър Fugaku бяха проведени симулации как хората могат да се предпазят от вируса и да се възстанови нормалната дейност в училища, университети, офиси, институции, ресторанти и др.

Със суперкомпютри разработиха варианти как офисите да са без вируси и вероятността от заразяване да е сведена до минимум. През 2020 г. японското Министерство на образованието, науката и технологиите заедно с Центъра за компютърни науки RIKEN и няколко водещи университета провеждат хиляди симулации на най-бързия суперкомпютър в света - Fugaku.

"Целта им бе да установят на какво разстояние се разпръскват микрочастиците, наситени с вируса,

при кашляне

или кихане,

как се разпространяват в затворени помещения, на открито, в обществения транспорт, в самолети, в административни сгради и офиси - разбира се, при различни условия - дали има отворени врати, прозорци, климатици и т.н. Както и дали маските и шлемовете помагат; как, доколко и кои от тях - обясни пред "168 часа" проф. Стоян Марков, ръководител на Националния център за суперкомпютърни приложения (НЦСП). - Резултатите от симулациите се съпоставят с тези от

стотици реални експерименти,

за да се провери доколко правилно отразяват действителността. Един от изводите бе, че непроветрените места със сух въздух са сред най-опасните за заразяване - класни стаи, университетски зали, офиси, магазини със струпване на хора, болници, авто и железопътни гари, летища и други."

Проф. Стоян Марков, с помощта на д-р Кристина Капанова, проектира новия европейски суперкомпютър, който ще бъде инсталиран в София Тех Парк. Самата д-р Кристина Капанова е млад български учен, член на Европейския център за върхови постижения и участва в няколко международни проекта.

"В края на април японските колеги публикуваха част от резултатите и ги споделиха с нас", каза проф. Марков. На базата на резултатите от тези симулации и експерименти НЦСП организирана група от български специалисти, която предлага рационално техническо решение за стерилизация на въздуха в затворени помещения в присъствие на хора.

Предложените решения стъпват на сериозни изследвания в Япония, поверени на мултидисциплинарния екип на д-р Макото Цубокура, шеф на Complex Phenomena Unified Simulation Research Team в Riken. Именно той, колегите му, Технологичният институт в Киото, университетите в Кобе и Осака, както и Тойохаши и Кажима корпорейшън със свръхбързия компютър Fugaku проведоха най-точното и подробно проучване в света чрез симулация на поведението на патогените във въздуха в затворени помещения и в околната среда.

Моделът, потвърден от реални експерименти показа, че сегашните прегради в офисите между бюрата, в ресторантите и магазините са твърде ниски, защото обикновено са на нивото на очите. С Fugako мултидисциплинарният тим доказва, че когато някой кашля, по-малките капчици се разпръскват и преодолявайки преградата, достигат до хората отсреща, казва Цубокура.

"За да се предотврати ефективното разпространение на вируса, загражденията трябва да са на нивото на главите на хората", казва той.

Учените провеждат експеримент с четирима служители в офис или ресторант, които седят един срещу друг. Установяват, че при кашлица или висок говор във въздуха се отделят два пъти по 50 хил. частици, като по-големите буквално обливат седящия отсреща. След което се отблъскват от него и се разпространяват наоколо, засягайки и другите в помещението. Причината е, че за разлика от големите, по-малките капчици не падат към масата, а политат към човека отляво или отдясно на говорещия с висок глас и срещу диагонално седящия срещу него. Симулацията на компютъра установява и това се потвърждава експериментално, че даже ако височината на преградата е 120 сантиметра, приблизително на нивото на устата на седналия, все пак много от микроаерозолите с вируса я преминават и се разпространяват в помещението. 

Едно от решенията е във офисите да се използва съществуващата вентилационна система, в която се вградят в системи за контролируема и управляема стерилизация и обмяна на въздуха. 

Всички резултати и симулации със суперкомпютри могат да се видят тук.