Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Комисар Мария Габриел: Един от 8-те най-мощни суперкомпютри в ЕС ще е в България

С новата машина ще можем да развиваме персонализирана медицина, биоинженерство, енергетиката, да създаваме лекарства, нови продукти и материали и да прогнозираме по-точно времето

Един от 8-те най-мощни суперкомпютри на Европа ще е в България. Това стана ясно на днешното заседание в Люксембург на Съвета на министрите по телекомуникации, след като българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви осемте държави, в които ще бъдат разположени центровете за европейски суперкомпютри на световно равнище.

Това са България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

"Днешният ден е исторически за Европа - заяви Мария Габриел. - Инвестицията на държавите членки, заедно със средствата от ЕС, е в размер на 840 милиона евро.

Суперкомпютрите са в основата на европейското технологично лидерство и могат да направят успешно конкурирането със САЩ и Китай.

Днес България прави решителна крачка напред като страна с потенциал за регионален лидер в областта на суперкомпютрите.

Благодаря на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата от началото на процеса, за който страната ни имаше ключова роля включително чрез конференцията през април 2018 г. в София."

Комисарят подчерта, че тези суперкомпютри ще подкрепят изследователите, промишлеността и предприятията в Европа при създаването на нови приложения в широк кръг от области – от разработването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на климата.

Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC е добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, което стимулира иновациите и прави ЕС лидер на световно равнище в стратегически области.

"Убедена съм, че новите центрове ще повишат конкурентоспособността на Европа - допълни Габриел. - Но още по-важното е, че суперкомпютрите ще носят реални и измерими ползи за хората.

Те ще играят важна роля в области като персонализираната медицина, създаването на лекарства, нови продукти и материали, биоинженерството, енергетиката и прогнозиране на времето."