Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

10 непалци от 3 експедиции влязоха в историята като първите, изкачили най-трудния 8-хилядник К2 през зимата. Това бе единственият връх, който не бе покоряван през този период от всички 14.
Непалците се обединиха, за да направят немислимото. Тръгнаха около 1 часа сутринта и стигнаха върха в 17 часа или след невероятните 16 часа преход.

10 метра преди него десетимата се събраха на едно място, хванаха се за ръце и тръгнаха заедно, за да няма първи, който да е постигнал това.

Нимал Пурджа, Галейе Шерпа, Минма Давид Шерпа, Мингма Г, Сона Шерпа, Мингма Терзи Шерпа, Пем Хири Шерпа, Дава Темба Шерпа, Кили Пемба Шерпа и Дава Тензин Шерпа изпяха и химна на родината си, за да ознаменуват събитието.

К2, който е 8611 метра се смяташе за непокорим през зимата заради температура от минус 40 градуса и ветрове от 200 км/ч. Според всички алпинисти той е доста по-труден за изкачване от Еверест дори през лятото.

Нимал Пурджа е алпинистът, който преди 2 години направи рекорд, който едва ли ще бъде подобрен, като изкачи всички 14 осемхилядници на света за 6 месеца и 6 дни. Предното върхово постижение бе над 7 години. 

К2 обаче взе и жертва по същото време. Испанецът Серхи Мигноте загина при слизане от лагер 3 към базовия лагер, като е паднал в пукнатина. Той е на 46 години и бе член на ескпедицията, в която е и нашият Атанас Скатов.

До момента през зимата е имало само 4 експедиции към К2, всичките неуспешни. Първата е от 1987 година на великия поляк Анджей Завада. Неговите сънародници Марчин Кацкан и Денис Урубко достигнаха до 7650 метра надморска височина, което бе рекордът за този връх.