Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов направи остър вербален демарш във външното министерство на Република Северна Македония по повод информациите за изгорено българско знаме по време на събиране с маски, организирано като замяна на традиционния Вевчански карнавал, съобщават македонските медии.

Събирането бе разтурено от полицията, тъй като не са спазени мерките срещу разпространението на коронавируса, предаде БТА.

Медиите цитират съобщението по този повод на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, по чието разпореждане посланик Ангелов е изразил силно възмущение от вандалския акт.

Както съобщава Алсат М, в крайно наелектризирана атмосфера и при засилено присъствие на полицията участниците в събирането във Вевчани традиционно запалили маските си, но запалили и българското знаме. Вевчанци били разгневени от поведението на полицията, която разтури карнавала, участниците в който се събраха самоинициативно.

Макар от община Вевчани да се отказаха да организират карнавала, в условия на пандемия с по две маски - една за защита от коронавируса и друга карнавална, по улиците на Вевчани премина шествие с участието на "български фашистки окупатор", руската ваксина Спутник, службата за дезинфекция, законната продажба на марихуана, мексиканци, пирати, специални полицаи, съобщава вестник "Вечер".

Заради неспазването на мерките се стигнало до напрежение, до намеса на полицията и арестуване на част от участниците.

Правителството е майка за своите в Щип, а за народа във Вевчани е мащеха, заяви по повод намесата на полицията лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от вестник "Република". Той обвини управляващите в двойни аршини, напомняйки, че след местните избори в Щип много правителствени функционери са празнували победата, нарушавайки здравните протоколи срещу разпространението на коронаривуса.

"Престъплението на маскираните вевчанци беше, че и след 1000 години са дръзнали да критикуват властта, която не търпи критики. Затова - тояга", написа в социалните мрежи и Антонио Милошоски, член на ръководството на опозиционната партия.

Управляващият СДСМ посочи в съобщение, че група активисти, водени от председателя на Общинския комитет на ВМРО-ДПМНЕ във Вевчани, са започнали да провокират полицаите, които се намесили при нарушаването на мерките. ВМРО-ДПМНЕ умишлено предизвика инцидент във Вевчани, съзнателно поставя народа в опасност, провокира и повишава напрежението във Вевчани, се казва в съобщение на управляващата партия, която призова гражданите да останат мирни, да не се поддават на провокациите и да продължат да спазват мерките за защита от корованируса.