Французите са въвели етикет в храненето - логичен и с прости правила
Етикетът в храненето е въведен от французите.
Забелязвам, че доста хора, а и професионалисти - сервитьори, ресторантьори, все още не са наясно с него и сервират, както им падне.
Етикетът си има логика и правилата, по които се случват нещата за наше улеснение, и правилна комуникация, а не, защото на някой му е хрумнало да се превъзнася.
Правилата са прости:
Чинията е винаги в средата пред седналия, отстрани на чинията се слагат приборите - лъжица и нож от дясно (защото повечето хора са десняци), а вилицата - от ляво.
Когато има повече от едно ястие, се поставят всички прибори наведнъж, като най-крайни остават приборите на ястието, което първо се консумира. Десертните се подреждат над чинията като дръжките им сочат - при лъжичка и ножче надясно, а виличка наляво.
Чашите са или пред чинията или в десния горен ъгъл над приборите. Правилото е същото както при приборите - най-вдясно е чашата от първата напитка, следващите чаши са в реда на поднасяните напитки. Салфетката се поставя или в подложната чиния, или в ляво под/до вилицата.
Чинийката за хляб е винаги над вилицата.
Това е! Нищо сложно, само френско!
От фейсбук