Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В интервю за вестник "168 часа" синът на Андрей Луканов - Карло Луканов разказва как се е чувствал баща му преди инфарктния пленум на 10 ноември 1989 г. 

Имало е реален риск Живков да арестува Петър Младенов и Андрей Луканов. Двамата са имали опасения, че могат да станат жертви на “нещастен случай”.

"Живков не е прибягвал до крайности - казва Карло Луканов - в общия случай е предпочитал да не мачка докрай хората, инакомислещите, като винаги им е оставял нещо - за него е било много важно наказаните да имат какво да губят. Защо? Защото ако им вземе всичко, те няма какво да губят и ще играят ва банк срещу него. Затова когато прави размествания, когато отстранява някой от даден пост, Живков винаги оставя на "наказания" някакви привилегии, оставя му някакъв по-скромен пост, така че човекът да не изпадне в крайна нищета, да има какво да губи. По този повод баща ми казваше на шега, че Живков е "людоед-вегетарианец".

Случаят с пленума на 10 ноември 1989 г. обаче е по-различен - тогава те се осмеляват да посегнат срещу Светая светих - властта на Живков. Затова мисля, че той в този случай е бил готов на крайни действия срещу всеки. Имал е на свое разположение и ресурсите на целия репресивен апарат на Държавна сигурност. Така че опасенията на баща ми не са били безпочвени. С Петър Младенов са могли само да предполагат дали няма да ги сполети "нещастен случай". За щастие всичко мина мирно."

Каква операция са провели Луканов и Младенов преди пленума и как са били спасени, четете тук