Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Моите новини:
-Нарастващите призиви за втори импийчмънт на Тръмп.
Това няма да има почти никакъв ефект, тъй като мандатът му изтича след 10 дни и при най-бързият възможен процес в Сената едва ли ще има време.
Но дебатът за импийчмънта все още е от голямо значение. Сенатът има властта както да отстрани Тръмп от длъжност, така и да му попречи да заема каквато и да е бъдеща длъжност! Това е целта! Да се промени бъдещето на американската политика.
В руски медии се задава въпрос - дали Тръмп ще бъде вкаран в затвора?
-Анализират речта на Тръмп преди атаката на Капитолия. Той е призовавал към бунт, атакувал е държавата и държавните институции. Иска да "развесели" лошите хора на Капитолия. Той е опасен! (Мисля си за вдигнатия юмрук на нашия президент и призива му пред събралата се тълпа за оставка на парламента, правителството и главния прокурор.Спомняте ли си какво последва? Нищо.)
- Спрян е профилът на Тръмп в туитър, фейсбук, инстаграм и други социални мрежи. Стремежът е той да бъде ням. Да не може да общува със своите последователи и не само тях. Обяснението е, че подстрекава.
- Apple, Google и Amazon премахнаха от своите платформи Parler , приложение за социални медии, популярно сред поддръжниците на Тръмп.
- Сенаторът Пат Тоуми от Пенсилвания стана вторият републикански сенатор, който призова г-н Тръмп да подаде оставка. Но г-н Toomey постави под въпрос дали Сенатът може да го осъди, след като той напусна поста.
-Десетки хора бяха арестувани и обвинени след бунта в Капитолия миналата седмица.
-Изолиран в Белия дом, освободен от няколко министри, американският президент не изглежда готов да си отиде по собствено желание. Той дори планира да пътува до Тексас във вторник, за да похвали имиграционната си политика и изграждането на граничната стена с Мексико.
- Германия от ковид са починали 40000 души.
- Във Франция се въвежда вечерен час от 18 часа в девет департамента.
- Днес Франция ще получи 50 хиляди ваксини "модерна".
- Швеция приема закон за пандемията и преминава към по-строги мерки.
- В Кипър се въвежда ново ограничение.
- Чехия иска ноу-хау от Израел за борба с ковид-19.
- Лондон ще ваксинира всеки възрастен до есента.
- Куба има собствена ваксина Soberana 02. Тя ще ваксинира населението си през първата половина на годината. Сключила е споразумение с Иран, ще им даде от своята ваксина.
- В Иран са забранили използването на ваксина от САЩ и Великобритания.
- Новият "британски" щам е открит в Русия и Мексико в пристигнали от Великобритания. Той е открит още в Китай, Канада, САЩ, Португалия, Франция, Йордания, Южна Корея и Чили (общо в 45 страни). Петдесет страни не приемат пътници от там.
- Първата държава в Африка, която стартира ваксинациите са Сейшелите - архипелага в Индийския океан. В понеделник кампанията за ваксинация ще обхване медицинския персонал, след това хората, работещи в основни сектори, след това хората над 65 години и накрая цялото население.
- Шест месеца след оздравяването от ковид, преболедувалите имат оплаквания. Изследване, публикувано в събота, 9 януари в The Lancet, предлага преглед на степента на това тревожно явление, понякога наричано "Covid long". Китайските изследователи, които го проведоха, разгледаха съдбата на 1733 пациенти (52% от мъжете на 57 години средна възраст), с потвърден Covid-19, хоспитализирани в болница Jinyintan в Ухан (Китай ) между 7 януари и 29 май 2020 г. Шест месеца след появата на симптомите, 76% от пациентите, изписани от болницата, казват, че все още имат поне един симптом. Жените са по-засегнати. Най-чести са умора или мускулна слабост (63%) и нарушения на съня (26%). Почти всеки четвърти (23%) заяви, че е бил притеснен или депресиран през това време. Освен това по-тежко болните пациенти по-често са имали нарушена белодробна функция шест месеца след появата на симптомите. Наблюдава се и трайна бъбречна дисфункция, която понякога остава неоткрита по време на хоспитализация. Най-тежко засегнатите пациенти също се представят по-зле при шестминутен тест за ходене.
Нужни са и други изследвания, за да се направят по-категорични изводи.
- Новоизбраният киркизки президент Жапаров е приветстван от Москва, а в западни медии е определян като популист.
- В Мали са пострадали от взрив на бомба шестима френски войници. Те са от специалните антиджихадистки сили „Баркхане“. Франция оказва въоръжена помощ на бившите си колонии в опазването на обществения ред.
- Русия обучава индийски военни за опериране със С-400.
- Брекзит - бизнесът във Влкбр се бори със закъснения, отложени сделки, купища нови документи.
- Тим Бърнърс-Лий, който помогна за създаването на глобалната мрежа преди три десетилетия, казва че онлайн светът се е заблудил: Твърде много власт и твърде много лични данни се намират в технологични гиганти като Google и Facebook, които от своя страна са се превърнали в платформи за наблюдение и портиери за иновациите. Но все още имаме шанса да преработим цифровия си свят. И Бърнърс-Лий вярва, че знае как .