Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов Снимка: Архив
Петко Симеонов Снимка: Архив

Моите новини:

-Гласове в САЩ: Тръмп не е единственият, който трябва да се ограничава в социалните мрежи. Facebook и Twitter да се насочат и към други, които имат много читатели и влияние.

-Нанси Пелоси подема инициативата за импийчмънт на президента Тръмп заради подбуждане му на тълпата срещу Капитолия.

-Целта е Тръмп да бъде опоразен.

- Има тенденция за расово оцветяване на щурма на Капитолия. Развявали са се знамена на Конфедерацията. Говори се за прояви на расизъм и антисемитизъм.

-Байдън повтаря позицията си: „Сцените на хаос в Капитолия не отразяват истинска Америка, не представляват кои сме ние."

-Г-жа Уотърс, конгресменка: „Когато погледнах към тази тълпа, не видях нито един чернокож - видях само решителни и ядосани бели лица“. „Белите хора в тази страна ще трябва да поемат отговорност и те ще трябва да помогнат за промяна на мисленето.“

-Очаква се разрешаването на ваксината на Moderna да даде малко кислород на националните здравни власти в Европейския съюз. Засега е гарантирано двуразово ваксиниране на 230 милиона европейци.

-Има реакции във Франция, Ирландия и България срещу бавността на националната стратегия за ваксинация, критики на Унгария срещу ЕК в бавност при договарянето, критики в Германия срещу правителството да преотстъпи преговорите за ваксините на Комисията. Тринадесет страни от Централна или Източна Европа официално искат от ЕС да предостави на страните от Кавказ, Молдова, Украйна и Беларус помощ за ваксинацията.

- Ирландия преживява трета вълна от пандемията Covid-19. Поредното затягане на ограниченията: затваряне на училища, строителни обекти и други.

-Засега е оситурено ваксинирането на половината от европейското население (по две дози на човек).

- Американски медии съобщават за шест месечни оплаквания на преболедували ковид-19.

-Идващата администрация на Байдън планира да създаде федерални центрове по страната за масова ваксинация.

-Бразилският президент Жаир Болсонаро поиска от индийския премиер Нарендра Моди да ускори пратката с ваксината Covid-19 на AstraZeneca.

-Индия произвежда две ваксини. Премиерът Моди заявява, че Индия е готова да спаси човечеството.

-Две огнища на ковид-19 в Китай. Регионалната столица Шицзячжуан (11 милиона жители, на 300 километра южно от Пекин), както и Синтай (7 милиона жители, на 115 километра южно от регионалната столица). Жителите вече не могат да го напускат „освен в случай на абсолютна необходимост“ . Движение е строго ограничена и училищата са затворени. Целият транспорт, въздушен, железопътен и автомобилен, е драстично намален... Също така жителите на Хъбей (75 милиона души) вече нямат право да посещават Пекин, освен ако не покажат отрицателни резултати от тест, проведен в рамките на седемдесет и два часа.

- Мали: Десетина убити на 3 януари в централната част на Мали при акция на френската армия. Армията твърди, че е атакувала джихадисти, докато местни селяни казват, че хеликоптер е стрелял по сватба. Имало 19 убити включително и деца. Засега е трудно да се разбере какво точно се е случило.

- Северна Корея е заявила, че ще произведе атомни подводници. САЩ продължават да са "най-големият враг на Пхенян". Ким Чен Ун се е обявил за укрепване на отношенията с Китай и Русия.

-Армията на Руанда успешно е извършила операции в източната част на Демократична република Конго през 2020 г. Това твърди групата експерти на ООН, отговорна за осигуряване спазването на оръжейното ембарго.

-Най-малко девет души бяха убити в централната част на Мексико в сблъсъците между два картела.

*От фейсбук