Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев се чуди как на базата на медиците да отмени изборите

Другата седмица ще има повече яснота дали и кога

и по-големите ученици ще тръгнат на училище

Премиерът Бойко Борисов провери условията на учениците от 1-4 клас в  СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново. С него са кметът на града Даниел Панов и министърът на образованието Красимир Вълчев. 

"Ще осакатим децата да седят толкова време вкъщи. Спазваме мерките и действаме", каза премиерът на директорката на училището Кина Котларска. 

Тя обясни, че в двора децата играят по паралелки. Останалите деца обядват по график в стола или в класните стаи. 

"Имаме само 8 отсъстващи и 8, които учат в електронна среда. Нямаме паника, нямаме проблеми", добави тя. 

Кметът Даниел Панов обясни, че в училището са сменени дограмата и изолацията. 

На въпрос кога ще се връщат в клас учениците 5-12 клас г-н Вълчев отговори, че ситуацията се следи и трябва да мине седмица, за да се видят данните от завръщането на малките ученици. 

"Другата седмица към четвъртък ще вземем решение. Аз се учудвам, че днес президентът говори по темата избори. Имаме обявена дата 28 март, за тази дата се готвим, за тази дата готвим медицински протокол навсякъде. Ако някой можеше да даде прогноза какво ще е през март щеше да е шеф на СЗО. Никой не може да даде по-различна прогноза от тази", каза Борисов. 

"В Китай ваксинират за новия коронавирус, а и при нашите съседи се появи новият щам. Това е голям проблем. 28 март са изборите. Няма за какво да се търсят оправдания, някой му е казал нещо на президента, той се чуди как да оправдае на базата на медицински специалисти да отмени изборите. Ако иска да ги отменя, това е в неговите правомощия. Но да се опира на това, че никой не може да даде прогноза - такъв човек в света няма. Икономическите прогнози са през октомври икономиката да започне да се възстановява", добави премиерът. 

Борисов визира думи на Румен Радев по време на консултациите, които се провеждат по негова инициатива за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес.

Министърът на финансите Кирил Ананиев, който също беше във Велико Търново, посочи, че за първи път в бюджета за настоящата година общините получават допълнително финансиране в размер на 730 млн. лв. „Диалогът между централната и местната власт е на много добро ниво. Със средствата за общините ще бъдат подобрени услугите, които местната власт предоставят на хората“, посочи финансовият министър.

СУ „Емилиян Станев“, с чийто директор разговаря днес премиерът Борисов, е най-голямото училище във Велико Търново. Учебното заведение е модернизирано в рамките на проекта на общината за внедряване на мерки за енергийна ефективност на стойност 1 180 557,48 лв. Поставена е външна топлоизолация по стени от профилирани топлоизолационни панели. Подменено е осветлението и отоплителната инсталация. Изградена е система от слънчеви колектори за затопляне на битово горещата вода за училището и отделна система за затопляне на водата на плувния басейн. Изградена е вентилационна инсталация с климатична камера за двата физкултурни салона.

Очаквайте подробности.