Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лаборатория за COVID-19 СНИМКА: Pixabay
Лаборатория за COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Covid-19 продължава да влияе върху това как работим, учим се, живеем и играем. Компаниите (разбирайте - хората!) реагираха с изненадваща бързина и ловкост, за да поддържат дейността си.

Covid-19 всъщност породи иновации. В крайна сметка трудностите са майката на изобретението.

Според скорошна статия от IEEE Transmitter, глобалното сътрудничество през 2020 г. е напреднало в мащаб, който ще се изучава в продължение на десетилетия. Беше извършен преход от Четвъртата индустриална революция в Петата. Това стана чрез използването на цифровите инструменти. Открихме по нов начин добавената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR).

Хората като субекти в технологичния процес бяха принудени да продължават да работят. Това беше стрес тест на самата технология, при която човекът се оказа решаващият фактор за промяната на технологията.

Тук е разликата - четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) беше ера на автоматизация, изкуствен интелект, интернет на нещата (IoT) и автономни действия без човешка намеса, Индустрия 5.0 поставя фокуса върху хората.

Те решават, не машините! Те дават идеята как по-добре, по-ефективно да се използва технологията. С това идва и преосмислянето на производствения процес, работната сила и работните места.

Както пише във "Форбс": "В близко бъдеще корпоративна Америка може вече да не бъде дефинирана от физически офиси и блестящи централи. Няколко лидери в бранша, включително Google, Zillow, Uber, Twitter, Reuters, Facebook, Square и други, обявиха разширяване на своите политики за работа от дома." Това "може да представлява идеалния модел за бъдещето".

Не човекът до поточната линия (спомнете си "Модерни времена"), където поточната линия е "машината" на третата и четвъртата индустриални революции, а свободните, образовани хора, експертите, изобретателите стават основните двигатели на Петата индустриална революция.

Затова повече средства за образованието, науката, научните изследвания и инженерната изобретателност, както и нов, висок обществен престиж на учителите, учените, експертите. Културата, в широк смисъл на думата, да бъде в центъра на държавната политика.

Пожелавам си новата 2021 година да ни донесе (чрез нашия избор!!!) Народно събрание, състоящо се от образовани, интелигентни, широко скроени личности, които да съзнават важността на своето единство в защитата на културата.

От фейсбук