Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако имунитетът трае 2 години, вирусът ще ни нападне пак през 2024-та, може и да е по-силен

Кога ще настъпи краят на пандемията и ще приключим ли окончателно с коронавируса още през 2021 г.? Това се питат всички хора на Земята.

Има учени, които смятат, че толкова бързо спасение е напълно възможно. Светът ще се е върнал към нормалния си живот до края на другата година, смята директорът на център CoVPN на фондация "Фред Хъчинсън" Лари Кори, който участва в експертната група за COVID-19 в Националния здравен институт на САЩ.

“Оптимист съм, че ще карам ски с внуците си по време на тяхната зимна ваканция през декември 2021 г.”, казва той. Вирусологът смята, че до септември благодарение на ваксините

хората, които

се нуждаят от обдишване, ще намалеят с 60%

Такава е прогнозата и на германския инфекционист Александър Кекуле, който твърди, че до есента ще сме се преборили с COVID-19.

Това е най-благоприятният сценарий за развитие на пандемията, който залага до голяма степен на ваксините да ни избавят от заразата.

“Процесът по поставяне на инжекциите вече започна в цял свят. Но всичко зависи от факта дали до юни-юли ще се достигне критичната маса на лицата с антитела (независимо дали чрез ваксина или чрез естествено протичане на болестта). Ако тези хора станат 70-75% от населението, на практика ще останат единични случаи и ще сме се справили. Ако не, продължаваме с маските, мерките и тежките усложнения на пандемията”, коментира проф. Радка Аргирова пред “168 часа”.

Подобно е мнението и на д-р Петър Марков, епидемиолог от Лондонското училище по тропическа медицина.

"Ключово значение за развитието на заразата през 2021 г. ще има въпросът доколко успешно ваксинационната кампания ще бъде разгърната глобално - коментира д-р Марков. - При настоящата степен на заразност

добро покритие би било 60-70% от населението

Ако това се случи, може да се очаква, че вирусът ще бъде под контрол. Ще го има, но няма да причинява пандемия."

Дори и при най-оптимистичния вариант - да се освободим още догодина от коронавируса, има някои неизвестни, които могат да обърнат благоприятния сценарий.

Все още не е ясно колко точно ще

трае имунитетът

Всички данни са прогнозни, тъй като не са минали 12 месеца, откакто първите заразени са изградили антитела. Ваксинирането започна през юли, при това в Китай, където вече регистрират единични случаи.

"Откакто е разработена първата ваксина, са минали само 9 месеца и това е прекалено кратко време, за да знаем колко дълго ще ни пази от коронавируса - добави д-р Марков. - По аналогия с познати коронавируси може да се направи доста грубо предположение за трайност на имунитета от година и половина-две."

Някои препарати дават имунитет за цял живот, но други трябва да се поставят през определен период – като тетануса. Ако COVID-19 мутира твърде много, може да се нуждаем от нови инжекции периодично като при сезонния грип. В дългосрочен план има вариант

да се наложи да се ваксинират децата,

за да придобие човечеството общ имунитет.

Ако защитата срещу SARS-CoV-2 трае по-малко от година, както е при останалите коронавируси, той ще се появява ежегодно поне до 2025 г., а може би и след това, казват международни експерти. В случай че се изградят антитела за 2 години, вирусът ще се завърне през 2024 г., след като затихне през 2021 г., установява екип от Харвард. "Общата заболеваемост от SARS-CoV-2 до 2025 г. ще зависи най-вече от продължителността на имунитета", казва епидемиологът от Харвард Марк Липсич.

Възможно е защитата да

трае 2-3 години

Но ако след това вирусът отново се появи като пандемия, той няма да бъде същият. С ваксините му влияем. Би могло да е по-слаб или по-тежък, заяви проф. Аргирова.

Тъй като не се знае колко дълго антителата ще са активни, учените разработват модели по данните от приключили епидемии, въпреки че засега новият коронавирус показва малки прилики с тях. Защитата срещу първия SARS е най-силна в първите 5 месеца, а после затихва в следващите 2-3 години, докато изчезне.

Имунитетът срещу други два човешки коронавируса - OC43 и HKU1, трае около 40 седмици – след това хората могат да се заразят отново. Възможно е това се случи и със SARS-CoV-2. Наблюдавайки данните от 8 глобални грипни пандемии, много е вероятно вирусът да остане активен в продължение на 18-24 месеца, с пикове и спадове или поддържане на постоянно ниво.

Най-благоприятно ще е, ако придобием антитела срещу SARS-CoV-2 за цял живот. Тогава той ще изчезне до края на 2021 г. дори и без ваксини.

Другото

неизвестно е дали ваксинираните

ще могат да пренасят вируса

Ако отговорът е отрицателен, случаите с COVID-19 ще намалеят стабилно още през пролетта. Но все пак ще е необходимо да се спазват противоепидемичните мерки, докато не се изгради общ имунитет.

"По време на клиничните изпитания компаниите "Пфайзер" и "Модерна" са следили предимно дали ваксините предотвратяват заболяването, но досега не са докладвали данни за защита от инфекция - добави д-р Марков. - Аз очаквам те да са следили и ефективността на препарата за прекъсването на заразяването. Бих се учудил, ако не са. Възможно е да не са имали достатъчно данни, за да го заявят. Не изключвам на по-късен етап да излязат с информация по този въпрос.

В същото време ваксината, намалявайки симптомите и предотвратявайки заболяването, е много вероятно да редуцира заразността в една или друга степен."

В случай че препаратът защитава заболелите само от сериозно протичане на болестта, но не и от предаване, ще трябва да чакаме инфекцията да засегне достатъчно хора, за да се изгради стаден имунитет, смятат международни експерти. В този вариант инжектирането ще намали смъртността.

Все още не се знае и как ще се развие новият щам на коронавируса, който е по-заразен. Това обаче не означава, че е свързан с по-тежки симптоми. Лекарите са оптимисти. Според инфекционистите SARS-CoV-2 мутира изключително бавно и изменението му няма как да парира ефекта на ваксините. Предполага се, че те ще предпазват и от него, въпреки че са разработени преди да се разпространи.

Неговият генетичен код съвпада в 99%

с останалите видове.

Възможно е вирусът да възпроизведе още мутации, които да променят хода на пандемията. Това все още е трудно да се предвиди. Но има нещо друго – заради по-заразния щам много страни ще въведат по-строги мерки.

Но според някои математически модели има друг начин на поведение, който ще е по-ефикасен. Екип от университета "Анхемби Морумби" в Сао Паулу, Бразилия, начело с биолога Осмар Пинто Нето, разгледал повече от 250 000 варианта за социална дистанция. Групирали ги в три колони - постоянно строги, такива на приливи и отливи или разхлабени. Установили, че болестта ще бъде взета под контрол в следващите две години, ако между 50 и 65% от хората спазват стриктно забраните, а след 80 дни се отпускат.

Освен мерките, с които свикнахме през тази година, догодина

е много вероятно светът да получи нови лекарства срещу коронавируса

Предстои много работа, за да се види дали съществуващи антивирусни препарати може да се окажат ефективни срещу коронавируса, смята деканът на училището по обществено здраве в Йейлския университет Стен Върмънд.

От друга страна, терапиите също ще се усъвършенстват, но истински ще помогнат ваксините, които ще са достъпни за всеки желаещ до средата на 2021 г. Самият процес ще отнеме месеци.

Дори и да се случи оптимистичният сценарий – коронавирусът да изчезне догодина, пандемията няма да приключи едновременно навсякъде.