Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс
Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Русия и Турция са солидарни в това, че ситуацията в Нагорни Карабах не трябва да се използва за опити за проникване на чуждестранни наемници в района, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу, предаде ТАСС.

Ние приветстваме стремежа на Анкара да съдейства за изпълнението от страните в конфликта на техните задължения. По-специално в рамките на споразумението, което бе подписано от президентите на Русия, Азербайджан и от премиера на Армения на 9 ноември, а също и в рамките на руско-турския съвместен център за контрол на изпълнението на задълженията за прекратяване на огъня, каза Лавров.

Чавушоглу от своя страна заяви, че Анкара разчита, че съвместният руско-турски център за контрол на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах ще бъде създаден в най-кратък срок, предава БТА. 

Лавров посочи, че Русия и Турция биха искали задачите в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб да се решават по-бързо.

Той изтъкна, че двете страни продължават да отделят особено внимание на политическия процес в Сирия и добави, че те ще продължават да оказват съдействие на работата на конституционния комитет.

Никой няма право да говори, че Турция трябва да напусне Либия, изтъкна от своя страна Чавушоглу.

Той подчерта, че Турция има дълбоки исторически връзки с Либия. Западните страни имат друг подход, той се отличава от турския. Ние не се намираме там заради своите собствени интреси, а присъстваме там заради взаимноизгодното сътрудничество, каза Чавушоглу.

Той посочи също, че Анкара е готова да реагира на военна заплаха срещу Либия, но същевременно се обявява за продължаване на политическия процес в страната.

Турция подкрепя Правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж, с което подписа през ноември 2019 споразумение за военно сътрудничество и споразумение за разграничаване на морските пхространства в Източното Средиземноморие. Турската подкрепа за правителство на Сарадж му позволи да отблъсне 14-месечна офанзива срещу Триполи на силите на влиятелния в Източна Либия командир Халифа Хафтар.