Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маркс май беше прав - физическият труд е пътят за свободата на човечеството. Скоро ще можем да спираме изкуствения интелект само като му прекъснем тока

Оня ден образователните инспектори в София препоръчаха да се намалят т. нар. езикови паралелки, за сметка на тези, в които се учи т. нар. СТЕМ - математика, програмиране и други технически предмети. Това е похвално. В България има някаква фиксация в езиковото обучение, рудимент от комунизма. Основан на дървената максима: Учи, за да не работиш! В днешно време всички разбраха по трудния начин, че е важно да учиш такова нещо, с което ще можеш да работиш, а не обратното.

Знаенето на чужди езици бе първото нещо, където изкуственият интелект се настани трайно. Аз самият хабер си нямам нито от португалски, нито от чешки, а през последната седмица няколко пъти преглеждах периодиката от Бразилия и Чешката република. С помощта на автоматичните преводачи.

Като дете много исках да уча в английска гимназия, за да разбирам текстовете на рокендрол песните, които слушах. Но тъй като останах полусирак на 13 години, изобщо не си помислях да ходя да уча в друг град. Майка ми наистина изпитваше финансови затруднения да ни отгледа. Всъщност тя ни издържаше с парите от нереализираната кола на баща ми. Той имаше т. нар. вноска за автомобил и редът му беше дошъл, но той междувременно умря. Майка ми продаде тази т. нар. вноска на черния пазар с печалба и така успя да ни осигури да не гладуваме. А и имаше и буквална нужда от мъжка ръка, за да вдигне нещо тежко.

Изпитвах искрена завист към един мой приятел, с когото седяхме на един чин, чиято баба живееше в Пловдив и той отиде в легендарната пловдивска английска гимназия. Това за Пловдив го разказвам, защото на мен като роден в Силистра се полагаше само русенската гимназия. А да отида да живея в Пловдив, Варна или София изглеждаше вълнуващо, а в Русе просто тъпо. Оттогава имам комплекс, както вероятно и много други мои връстници, които сега бутат децата си към т. нар. езикови паралелки. Днес знам английски и руски доста прилично, не толкова добре немски и испански и слабо гръцки, турски и румънски. Без да съм учил в езикова гимназия

Ако сега с тоя си акъл ми се налага да избирам, бих отишъл в техникум, защото в следващите 50-100 години ще са критично необходими хора, които вършат нещо с двете си ръце. Програмистите са днешните “сини якички”, но сравнително скоро необходимостта от тях ще изчезне, защото си вършат добре работата. Сега може би изглежда необходимо да знаеш да програмираш, докато все още можем да контролираме изкуствения интелект софтуерно.

Скоро ще можем да го спираме само като му прекъснем тока, демек хардуерно.

Коронакризата показа колко жизнено необходими са хора, които могат да уцелват вените на други хора. Както и водопроводчици. Защото като ти протече кранът, изкуственият интелект не може да развие муфите. Трябва здрава ръка и френски ключ.

Така че, деца развивайте си уменията с двете ръце. Това ще направи живота ви благополучен. Защото именно човешките умения стават най-дефицитната стока. И учете инженерство. Предполагам всички читатели са чели или поне чули за прословутата инвестиция на “Фолксваген” у нас. Знаете ли защо се провали. Голям шеф от “Фолксваген” долетя в България, за да си стисне ръцете с българската страна. Но като разбрал броя на студентите в специалност “Машинно инженерство”, се качил обратно на джета си. Защото филолози не могат да сглобяват коли.