Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За да върви безпроблемно имунизацията,

населението трябва да преодолее комплекса,

че може да се мине

Заявявам, че съм готов да се ваксинирам сред първите у нас - аз имам разни болести, тъй че може да ме броите като експеримент при болни хора.

Откак се заговори за ваксини през лятото, много се задълбочих в темата и съм напълно убеден, че тези ваксини, които ще се пуснат в Европа, са доказано безопасни. Това е една от ползите на “дълбокия Европейски съюз” - бюрокрацията, заради която често го критикуват, дава сигурност. Не е случаен фактът, че руската ваксина “Спутник V”, която бе обявена през август, изчака европейските разрешения за други ваксини, преди да почне да се прилага.

Нямам никакви съмнения относно качествата на руските учени във вирусологията - все пак един от доказано ефективните противогрипни препарати е създаден в бившия Съветски съюз и все още се прилага успешно.

Но много вярвам на европейските процедури - не на американските или на британските, или на СЗО, а именно на европейските. Знам че там компромис няма.

Смущава ме друго - напоследък си говоря с познати лекари и като им задам въпроса “Ще се ваксинираш ли?”, получавам един и същ отговор: “Да, разбира се, аз да не съм някакъв тъп антиваксър, но ще изчакам, да не съм от първите.”

В кампанията по спасяване на човечеството личният пример е много важен и подобни колебания сред професионалистите заплашват с провал цялата схема.

Имам чувството, че понеже ваксините са няколко, произведени поне по две различни технологии, върви някакво избиране, мотивирано от дълбокия комплекс “Да не се мина”, да ми сложат от тая ваксина, която не е най-съвършена. В тая кампания най-важна е скоростта. Защото струва човешки животи, а ако погледнете 2-а и 3-а стр. се вижда, че световната икономика като цяло и българската в частност се възстановяват заради страните от Далечния изток, които успяха да ограничат заразата.

Ваксините не са малцово уиски, че толкова да ги избирате.

Не може да кажете - това ми мирише твърде много на йод, а другото на изгоряла бонбонена фабрика - сладникаво ми е и прекалено опушено. Дори и да сте лекар и да сте свикнали да избирате скъпо уиски.

Ваксините са спасението на човечеството. Затова, за да няма скептицизъм, трябва да ги пуснат по аптеките на справедлива цена от около 900 лв., която отчита всички разходи - и за тези т. нар. студени вериги за доставка, и цялата научна инфраструктура, която съществуваше и благодарение на която бяха разработени толкова бързо.

И същевременно държавната ваксинация с осигурените от ЕК препарати да остане безплатна, за да задейства другия комплекс: “Шамар да е, аванта да е”. И така сънародниците да оценят факта, че са част от привилегированата част от човечеството и ваксинацията да върви стройно.

По въпроса на наночипа - нямам нищо против да ме чипират, ако това ще е условието да ме ваксинират. Единствено ме притеснява да не би чипът да е правен от “Майкрософт” и да изисква непрекъснати ъпдейти. Тоест да е досаден като “Уиндоус”.

Впрочем в къщи нямам нито един продукт на “Майкрософт” именно заради безкрайната досада, която предизвиква тая операционна система и съответните ѝ приложни програми.

Виждал съм Бил Гейтс само веднъж в живота си - когато се срещаха с президента Росен Плевнелиев и си говореха за ваксини - за купуване на български БЦЖ, които да дари в Африка.

Добър човек е очевидно и много богат, но операционните му системи не струват.