Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Закъснели новини от вчера:

-Световната тема е ковид-19. Ние, в България, отбелязваме мрачни постижения. Много жертви на милион население! Задминахме Швеция. По този показател сме сред първите в Света...

Макрон има положителен тест за ковид-19. Европейски лидери се самокарантират. Диви норки и снежни леопарди са заразени с ковид-19.

Прави се извода, че страните, които прекратиха разпространението на вируса рано, като Виетнам, Тайван и Тайланд, използваха комбинация от подходи, действаха решително с пълно блокиране, широко тестване, задължително носене на маски и проследяване на контактите чрез еуправление. В Сингапур, Нова Зеландия и Исландия агресивните програми за масово тестване и цифрово проследяване, съчетани със строги мерки за изолация, помогнаха за почти елиминирането на вируса и позволиха на живота да се върне към нормалното.

И обратното. Там, където се действаше мудно, противоречиво, с пренебрегване на учените, отхвърляне на тестовете и чакане да излязат по-бързи и евтини, се дойде до втора вълна. Особено тежко е там, където електронните системи на управление са неразвити. В САЩ и ЕС заразяванията и смъртните случаи от ковид-19 отново са високи.

Ваксините за ковид-19 се разработват и тестват със спиращи дъха темпове. През ноември СЗО заяви, че се разработват над 200 ваксини, а 50 от тях са на различни етапи на клинични изследвания. Вече се извършва ваксиниране във Великобритания, САЩ, Русия, Китай... За ЕС ще започне вероятно в началото на януари.

Изглежда, че ваксините на Pfizer и Moderna имат ефективност около 95% за предотвратяване на COVID-19, докато ефикасността на AstraZeneca и Oxford остава несигурна. Остават важни въпроси: колко добре ваксините предотвратяват тежко заболяване, особено при възрастни хора, и колко дълго трае защитата? Учените все още не знаят дали ваксините ще спрат хората да разпространяват вируса; много ваксини за други заболявания не го правят.

Малко вероятно е ваксините да сложат край на пандемията, като се има предвид необходимата логистика за ваксинирането.

Работи се и по лекарствата. Лечението на COVID-19 изисква комбинация от лекарства, съобразени с рисковите фактори и тежестта на заболяването на човека....

Други новини:

-Петчасова пресконференция на Путин. На въпрос за отравянето на Навални и дали руските тайни служби са намесени, Путин със смях отговаря, че ако са намесени, то Навални не би трябвало да е жив. Надява се да работят добре с Байдън.

-Боко Харам поема отговорност за отвличането на 300 момчета в Нигерия. Съобщават, че снощи били освободени.

-Испания декриминализира евтаназията.

*От фейсбук!