Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сейед Мохаммад Джавад Расули
Сейед Мохаммад Джавад Расули

Друг е бащата на нашата ядрена програма, а проф. Фахризаде ръководеше агенция за борба с коронавируса, каза посланикът на Иран

Както показаха предишни убийства на ирански ядрени учени, това убийство не може да спре научния напредък на Иран

- Г-н посланик, изясниха ли се всички подробности около убийството на Мохсен Фахризаде и към кого са насочени подозренията на иранските власти?

- Разследванията по детайлите на това страхливо убийство продължават. Обявеното до момента сочи за сложна терористична операция, проведена с използването на електронно оборудване по начин, че на мястото на покушението да не присъства човешки фактор. Картечницата, оборудванa с интелигентна сателитна система и изкуствен интелект, е била поставена в автомобил “Нисан”, с прицел към професор Фахризаде. Стрелбата e извършена онлайн и от разстояние, управлявана през интернет и сателит. От картечното оръжие са изстреляни

общо 13

куршума, 4 от

които са улучили

проф. Фахризаде

и причинили мъченическата му смърт. За повече подробности ще трябва да приключи разследването.

Що се отнася до втората част на въпроса, в това убийство се виждат следите на Израел и има сериозни признаци за ролята на Израел в този страхлив акт. Съществува и мнение, че САЩ са участвали с Израел или поне са били наясно и по някакъв начин този акт е извършен със зелената светлина на Съединените щати. Наличието на името на д-р Фахризаде в списъка за убийства на Мосад, както и подобни убийства на ирански ядрени учени в миналото, извършени от Мосад и ционисткия режим, начинът, по който са извършени, накараха всички да бъдат напълно убедени, че Израел стои и зад тази операция.

- С какво точно се занимаваше проф. Фахризаде и защо бе наричан бащата на иранската ядрена програма?

- Това, че той бе кръстен “бащата на ядрената програма на Иран” не е правилно и му се приписва с конкретна цел. Всъщност това действие е част от проекта на вражеските медии, за да се намери оправдание и да бъде убедено общественото мнение за постигaне на незаконните цели. Ние в Иран не го наричаме така. Бащата на ядрените технологии в Иран е някой друг. Освен това мирната

ядрена програма

на Иран започна

още преди датата

на раждане на

д-р Фахризаде!

Но той със сигурност бе един от водещите ядрени учени в страната, също като други учени в тази област. Неговата област на експертиза бе ядрената, химическата и микробната защита. Той ръководeше “ядрената отбрана” в Министерството на отбраната на Ислямска република Иран. Освен това той беше ръководител на Организацията за научни изследвания и иновации на Министерството на отбраната. Точно тази организация, която с ценната си работа в областта на борбата с коронавируса успя да произведе първия ирански комплект за откриване на коронавирус и постигна добър напредък в производството на коронаваксина.

Въпросът, който трябва да отбележа тук, е, че идеята за зависимостта на ядрената програма на Иран от отделни хора и личности и че научният прогрес на Иран може да бъде спрян чрез елиминирането на иранските ядрени учени, е напълно погрешна. Но въпреки че идеята е доказанo погрешна, тя все още се преследва от ционисткия режим. Както показаха предишни убийства на ирански ядрени учени, това убийство не може да спре научния напредък на Иран в различните области.

- По какво убийството на проф. Фахризаде прилича на серията от атентати срещу ирански учени между 2010 и 2012 г. и как си обяснявате, че дълги години нямаше подобни убийства?

- Поглед към историята на израелския режим показва, че от самото си създаване този режим се основава на покушения и убийства. Атентатът не е нов въпрос в политиките на ционисткия режим и включва голям брой атентати от самото му създаване през 1948 г. През последните 72 г. Израел е извършил над 2700 убийства, като всяка година средно по 38 операции са извършени в пределите и извън пределите на окупираните територии.

Лично аз вярвам, че най-важната прилика на това убийство с убийствата от 2010 до 2012 г. е неуспехът на политиката на икономически натиск срещу Ислямска република Иран. По онова време израелците имаха големи надежди за въздействието на санкциите и икономическия натиск върху Иран и направиха всичко възможно да засилят този натиск срещу Иран с абсурдната цел да унищожат ядрената ни програма. Но признаците на провала на тази политика доведоха Израел до засилване на тайни операции срещу Иран, включително извършването на саботажи (вируса Stuxnet в електроцентралата в Натанз и др.) и целенасочени убийства на ирански ядрени учени.

Отново сега, по време на правителството на Тръмп, Израел направи всичко възможно да окаже максимален натиск върху Иран, но победата на Байдън и възможността за прекратяване на политиката на “максимален натиск” и възможността за създаване на нов политически климат отново накараха израелците да засилят усилията си за унищожаването на всякакви нови вратички за дипломация.

Друг момент е, че от около 20 г. враговете на Иран търсят убийството на д-р Фахризаде, като през този период са извършили няколко опита за неговото ликвидиране, но без успех. И този път разузнавателните среди на страната бяха предсказали възможността за инцидент и дори евентуалното местоположение на атаката срещу него. Но за съжаление, поради използването на изцяло нов и специализиран метод те успяха да постигнат целта си.

- Как ще отговори Иран на този акт?

- Точно както предишните случаи не останаха без отговор, така и със сигурност Ислямска република

Иран няма да

остави без

отговор този

терористичен акт

Какъв е той, кога, къде и как ще бъде даден, се определя от държавните ръководители, като се вземат предвид всички аспекти. Лично аз вярвам, че Иран ще спазва принципа на пропорционалност при реагиране и ще реагира извън традиционните методи, по начин, с който да покаже на врага своите възможности и способности.

- След убийството на ген. Сулеймани, в рамките само на една година това е вторият високопоставен ирански служител, който загива при целенасочена атака, очевидно организирана от вашите врагове. Това не е ли провокация, която цели да наруши невъзмутимото ви спокойствие и да ви накара да предприемете крайни мерки?

- Разбира се, една от основните цели на това действие е да провокира Иран да реагира остро. Но на практика иранските власти показаха, че не се поддават на емоции при вземането на такива решения, и разглеждайки всичките аспекти, ще вземат логично решение.

- Смятате ли, че могат да се очакват промени в политиката след смяната на администрацията в Белия дом и дали това би се отразило на Иран и на ситуацията в Персийския залив?

- Няма съмнение, че подходът на Байдън не е същият като този на Тръмп. Но историята на поведението на двете основни американски партии през последните 40 г. ясно показва, че идването на която и да е партия на власт не оказва съществено влияние върху цялостната американска стратегия спрямо Иран и само тактиките им се променят. За да направят някаква промяна, САЩ трябва да преразгледат макрополитиките си спрямо Ислямска република Иран. За нас е важно как се държи Белият дом след изборите. Ако САЩ решат да спрат разрушителното си поведение спрямо Иран, независимо кой е в Белия дом, това ще проправи пътя за връщане към принципите, очертани в съвместен всеобхватен план за действие на съвета за сигурност на ООН и предвидените в него сътрудничества.

- Част от вашите арабски съседи в Залива демонстрираха безпрецедентни стъпки в промяна на политиката си спрямо Израел, как това ще се отрази на Иран?

- Тези мерки няма да имат ефект върху иранската политика. Политиката на Иран срещу незаконния израелски режим е принципна и основана на противопоставянето на окупацията, агресията и расизма и защита на идеалите и правата на палестинския народ.

Интервю на Георги Милков