Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гюнай Сефер цака бащата на Илия Павлов в общите им фирми ПРЕД ТЕМИДА: Гюнай Сефер търпеливо чака присъдата си по делото за злоупотреби с пари от обществена поръчка.

В миналия брой "168 часа" разкри, че депутатът от ДПС Гюнай Сефер е ползвал услугите на дедесари от Велико Търново, за да загроби дълговете на три от фирмите си. Дружествата дължат над 500 хиляди лева и днес са собственост на малоимотни лица. Посредниците в схемата по чистене на фирмите със задължения са Петър Тонков, Димитър Барбонелов и Ванко Дошев. Тонков е в затвора за данъчни измами, Барбонелов е в неизвестност и се издирва, а Ванко Дошев е собственик на над 40 фирми със задължения за над 50 милиона към хазната. Същите тези лица са в основата на загробването на дългове на три дружества около "Мултигруп". Години наред Гюнай Сефер има ключова роля в управлението и надзора на фирми от групировката, а днес продължава да е близък с наследници на отломки от империята.  

 

 

ДЕПУТАТЪТ Гюнай Сефер не е единственият общественик, който е ползвал услугите на дедесарите от Велико Търново Тонков, Барбонелов и Дошев.
Тримата са свързани с прехвърляния на дружества със задължения за милиони, които са в обръча от фирми на несъществуващата вече "Мултигруп".
На 7 март 2003 година куршум пронизва сърцето на Илия Павлов. Собственикът на най-мощната икономическа групировка е убит пред сградата на фирмата в София. От този момент
започва упадъкът
и роенето на империята. Две години след убийството на боса, свързаните с "Мулти" "Изот Кабел", "Норам - България" и "Енергия 94" се озовават на прословутия великотърновски адрес "Колоня товар" №5, където живее Петър Тонков. Справка в НАП показва, че дружествата дължат на хазната над 80 милиона ДДС и корпоративен данък. Според информация от "Държавен вестник" врътките с фирмите на "Мулти" се случват година след като Гюнай Сефер прехвърля трите си дружества на Петър Тонков. Случайно или не, Гюнай Сефер и бащата на Илия Павлов - Павел Найденов, са съдружници в "Мултифрут" и "Балкан парке". Освен това дълги години депутатът е в управителните органи на фирмите на Илия Павлов, а днес е пръв приятел с един от наследниците му Николай Вълканов, както и с Ахмед Доган. След влизането в политиката Гюнай Сефер прехвърля дяловете в общите си фирми с Павел Найденов на братовчед си Шенол. Оказва се, че е правил и
други врътки
"Много са объркани и опасни нещата около Гюнай Сефер. Направихме го управител на "Мултифрут" в Дулово преди години. Трябваше да организира производство и да осигури работа на хората, защото е местен човек. Той нищо не свърши. Дори се опита да прехвърли капитала и част от имуществото на фирмата в свои дружества. В другата ни фирма "Балкан парке" нищо не съм подписвал, но съм акционер. Преди да влезе в парламента го освободихме, но той, каквото е правил, ще си отговаря за действията. Питах го защо действа зад гърба ми. Отговаря: "Като много знаеш, говори с Ахмед Доган". Какво да говоря с Доган, аз съм съдружник с него, и пари съм дал за тези фирми. Гюнай Сефер
ще отговаря
за това, което е вършил" - категоричен е Павел Найденов, очевидно разочарован от действията на съдружника си. Бащата на създателя на "Мултигруп" дори не предполага как Гюнай Сефер е чистил фирмите си със задължения с помощта на организираната престъпна група от Велико Търново. След убийството на сина му Павел Найденов
не е в течение
с това какво се случва с фирмите от "Мулти". Една от тях е "Енергия 94". Акционерното дружество е създадено през 1995 година, а в съвета на директорите му са президентът на "Мултигруп" Илия Павлов и двамата му заместници по това време Николай Вълканов и Стоян Денчев. В началото на миналото десетилетие фирмата е сред приватизаторите на ключови държавни предприятия. Държи акции в бургаския завод "Елкабел", кандидатства за хотели по Черноморието, отпуска пари за строежа на сарая в Рибарица. През годините мощната някога фирма от обръча на "Мултигруп" минава през смяна на ръководствата, деноминация на капитала и серия ревизионни актове от данъчните служби. През 2006-а, 3 години след убийството на Илия Павлов, "Енергия 94" се озовава на великотърновския адрес "Колоня товар" №5. Управители са Петър Тонков, Тодор Стефанов и Ванко Дошев - лицата, които са
свързани с аферата
на Гюнай Сефер по прехвърлянето на фирмите му със задължения. Така се получава парадоксът мощната някога фирма на "Мулти" да се управлява от две осъдени за данъчни измами лица и един длъжник за над 50 милиона.
Дошев вече е шеф и на друга мултифирма, която след убийството на Илия Павлов трупа дългове - "Норам България". "Енергия 94" и "Норам" са влети през 2005 година в "Изот кабел", която е сред най-големите длъжници на хазната. Тя е правоприемник на петролната компания "Арес", която също е част от плетеницата от дружества на "Мултигруп".
По ирония на съдбата днес фирмата дължи 14 милиона лева на държавата, формирани от дългове на "Енергия" и "Норам". Сумата е вписана в регистрите на НАП като несъбираема. В съвета на директорите днес са Ванко Дошев и Константин Щерев - хора на осъдения за данъчни измами Петър Тонков и собственици на по 40 фирми с несъбираеми дългове за милиони към бюджета.

Агент на ДС


Гюнай Сефер попадна в списъка на проверяваните за принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим преди изборите през 2009 г.
За никого от силистренския край не бе изненада, че Гюнай Сефер също е бил агент на Държавна сигурност. Вербуван е през 1982-а и доносничи пред службата под псевдоним "Алиев". Личното му дело е унищожено през 1990 г. Така той попълва внушителния брой на депутатите в парламентарната група на ДПС, които са агенти на Държавна сигурност, начело с лидера Ахмед Доган.

 

Скандалите около депутата


ИМЕТО на народния представител Гюнай Сефер се свързва с шумни скандали през последните години.
Освен с контактите му с дедесари, свързани с прехвърлянето на фирми със задължения на трети лица, той е подсъдим. Срещу него тече дело за далавера с обществена поръчка, спечелена от негови фирми. Имотите и сметките на Гюнай Сефер са запорирани. По време на делото срещу Мургина стана ясно, че лично е заплашвал бивша данъчна шефка в Силистра. Когато стана депутат, бизнесменът от Дулово се пренесе да живее в боянските сараи при приятеля си Ахмед Доган. Двамата бяха и на тузарската яхта край Созопол, където отсядат в резиденция на "Минстрой", наследник на Мултигруп.
Лидерът на ДПС в Силистра Ерол Адем подаде оставка след препирня с подсъдимия депутат, който зае мястото му в партийната структура.

 

Кметът на Своге свързан с Ванко Дошев

 

КМЕТЪТ на Своге Емил Атанасов-Цеката, който е избран с подкрепата на ДПС, също е прехвърлил своя фирма с дългове на Ванко Дошев.
В края на 2003 година, точно преди да стане общински съветник в Общината, той продава фирмата си "Хромес груп" на великотърновеца, който е в една организирана престъпна група със затворника Петър Тонков. Загробеното дружество дължи десетки хиляди.
До 2003 година Емил Атанасов е бизнесмен, приближен до тогавашния кмет и негов адаш Емил Иванов. За да няма конфликт на интереси, Иванов прехвърля голяма част от бизнеса си на Атанасов. Когато Емил Иванов става областен управител на София от квотата на ДПС през 2006 година, Атанасов го наследява като градоначалник. Днес Емил Иванов е депутат, а приятелят му Цеката продължава да управлява Своге. "168 часа" го потърси за коментар, но Атанасов отказва да разговаря за казуса с прехвърлянето на фирмата му на Ванко Дошев. Не отговаря и на писмените въпроси, изпратени с имейл до секретарката му.
Друг бизнесмен от Своге - Росен Божилов, също се е възползвал от услугите на Петър Тонков и сие. Той е неуспял кандидат за депутат от ДПС през 2005 година, когато начело на листата е Емил Иванов. Иванов не влиза в парламента от първия опит и е компенсиран като областен управител, но през 2009 година става народен представител.
През 2001-ва, точно когато Гюнай сефер се свързва с Петър Тонков от Търново, Росен Божилов също се възползва от умението му да чисти фирми със задължения. Той продава на търновския дедесар фирмата си "Божилов" ООД, която е данъчно неизрядна и дължи пари на бюджета. За да се заличат следите, Тонков я продава на друг известен в региона дедесар - Константин Щерев. Той сменя името на фирмата и я кръщава с гръмкото "Бос 71". Дедесарите бълват фактури и натрупват над 2 милиона ДДС, което естествено не внасят в хазната. В края на 2010 година, малко преди последните промени в закона, които силно ограничават прехвърлянето на фирми със задължения, "Бос 71" е продадено на неизлечимо болен човек.

 

 

9 милиарда лева от ДДС са несъбираеми, оповестиха преди два месеца от НАП. Сумата е трупана от фирми, които после са прехвърлени на малоимотни и неизлечимо болни лица. Стотици бизнесмени и публични личности като Гюнай Сефер и Емил Атанасов са се възползвали във времето от възможността да натоварят бюджета, като прехвърлят задлъжнелите си дружества на трети лица. С последните промени в закона силно се ограничава възможността да се върти тази далавера. Предвиден е срок от 60 дни за данъчна проверка на продавача и купувача, преди да осъществят сделката. Освен това между тях има солидарна отговорност. Въведена е и възможност за данъчна ревизия на физическото лице, собственик на прехвърлена фирма със задължения, което означава, че при разплитане на подобна афера му се запорират личните банкови сметки и им