Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не народът е тъп, а десетилетната суета на т. нар. експерти поражда скептицизма за ваксините и изобщо недоверието към учените хора

Фейсбук интелигенцията е превъзбудена, че хората са тъпи, масово се страхуват от новата ваксина против коронавируса и не вярват на експертите.

Истината е, че поне от 40 години т. нар. експерти обясняват някакви лоши неща за генномодифицираните организми (ГМО), без да има нито едно - поне хипотетично, доказателство за вреда. Напротив, употребата на молекулярно инженерство практически реши проблема с глада в света.

Единствената реална вреда би била изместването на някои земеделски сортове с по-устойчиви. Например ГМО соята, благодарение на която днес имаме евтин салам, да измести напълно някои сортове, по-чувствителни на температурни промени. Но такива неща в историята са се случвали многократно и въпреки всичко старите сортове оцеляват. Ще дам пример с Triticum monococcum, или тъй известния лимец. Това е примитивен вид пшеница, който е бил практически изместен от култивираната,

но изведнъж става мода

и отново почва масовото

му отглеждане,

въпреки че е доста по-неефективно.

Но т. нар. експерти десетилетия говореха за ГМО-то като за нещо много лошо, а не като за върхова наука. Върху стоките в магазина има етикети “Без ГМО”, което си е чиста лъжа, защото няма хранителен продукт, в който под една или друга форма да не присъства някаква част, която е била получена чрез генно инженерство. Дали ще е бразилското говеждо в салама, или нещо друго, то е било отгледано с помощта на науката. Има надписи “Без ГМО”, но няма надписи за хидрогенизираните мазнини, които са пряка, директна отрова, доказана от науката.

И днес, когато молекулярната биология прави чудеса, излизат т. нар. експерти и нещо се изказват с лек скепсис. Ваксините, които се създадоха в рекордни срокове, не могат да бъдат наречени ГМО по причина, че вирусите не са организми, но за тях се използваха постиженията на молекулярната биология. Но някакви лица с очила и дипломи говорят за генни опасности, защото, за да бъдеш “експерт”, трябва да си с нещо интересен. И не искаш да признаеш, че други учени, а не ти са се задълбочили в една много сериозна наука и правят велики неща пред очите ни.

Искам да кажа, че народът е невинен и в никакъв случай не е тъп. Може би е малко объркан от десетилетия “експертност”. Но недоверието му ще мине бързо, надявам се. Сещам се за истерията по нитратите в края на 80-те години на миналия век. Пълна глупост, все едно да кажеш:

Ужас, съсипаха я тая

планета! В молекулата

на чешмяната вода има

само два атома водород!

Нитратите в зелените растения са естествен продукт на метаболизма им. В зелените части винаги има, независимо дали са торени, а в цветните части няма. Тази глупост, която според мен бе пусната от пропагандните отдели на ДС, имаше за цел да отклони вниманието от опасностите след чернобилската авария, но разни хора с титли и променени лица години след това говореха съвсем “експертно” за нитратите, както после и за ГМО.

Впрочем стремежът да си интересен и да прескачаш част от научната истина в името на това да те забележат, е наистина вреден. Сега много се говори за антибиотичната резистентност. И се обвинява тъпият народ, който пиел антибиотици за щяло и нещяло. Основната причина за резистентност на патогенните микроорганизми е употребата на антибиотици в животновъдството с цел угояване на пилета. Но за това никой “експерт” не говори, а за злоупотребата от хората - всеки ден. Половин истина е като половин бременност. Не съществува. Част от причината за всички световни беди е съобщаването на половин истина със сериозна физиономия.

Науката не може да бъде монополно знание на един човек, макар и с диплома. Базисният учебник, по който учат молекулярна биология във водещите световни университети, е тухла, с която, ако ви ударят по главата, ще имате мозъчно сътресение, а

авторите са изписани

на 7 страници

Тоест знанието днес е повече колективно дело, а не индивидуална многознайковщина.

Да, липсата на доверие в истинските експерти е всъщност най-големият световен проблем, но за него не са виновни неекспертите, а неистовата суета, която е обзела цивилизацията ни. В тая връзка има още един патос - колко щели да спечелят тия от “Биг фарма” с ваксините срещу COVID-19.

Първо, не е ясно дали ще имат реална печалба, защото от “Астра Зенека” обявиха, че няма да отделят пари за себе си от ваксините като принос към човечеството.

Второ, не мислите ли, че това ще бъдат най-честно изкараните пари на света. Нима не ги заслужават повече от разни мацки, които се чекнат пред камерите на компютрите си.

В тая връзка високата наука в природните науки е част от националната сигурност и студентите, които учат молекулярна биология, химия, фармакология, трябва да се насърчават всячески. Защото, който владее тази наука, владее света.

Скоро ще го видите на живо.