Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никой не знае защо Горбачов избира от всички варианти за преход този, който причинява най-зловеща бедност.
Никой не знае защо Горбачов избира от всички варианти за преход този, който причинява най-зловеща бедност.

Тато предупредил баварския премиер, че му готвят преврат

Тези “младите” Луканов и Младенов ми искат стола, смеел се бившият Първи преди да го свалят

Тодор Живков е опитал да предупреди премиера на Бавария Франц Йозеф Щраус, че ключови фигури в партията му готвят преврат.

Двамата са обмисляли по-мек вариант на прехода, който да съчетае плюсовете на социализма и капитализма. Неизвестно защо съветският лидер Михаил Горбачов избира най-неприятния и радикален сценарий - освобождаване на цените, обезценка на соцвалутите,

свирепо обедняване.

Според някои той е бил привърженик на американския подход. По същество това е и планът "Голгота", за който се твърди, че е създаден от предшественика на Горбачов - Андропов. Идеята на операцията, описана и в книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" на изд. "Труд", е верни хора на партията да подготвят ужасяващия преход, свързан с бедност и масово ограбване под формата на приватизация и раздържавяване. Целта на всичко това е хората в Източна Европа 30-40 години след това сами да стигнат до извода, че по-добър вариант от социализма няма.

В плана "Голгота" ролята на Горбачов, описана още преди промените, е точно такава.

Баварският премиер имал друга идея - Източна Европа да стане част от Обединена Европа и СССР да не бъде сочен като враг или заплаха.

Ако замисълът на Франц Йозеф Щраус бе реализиран, днес светът със сигурност щеше да е друг и "дрънкането" на оръжия едва ли щеше да е в сегашните мащаби.

Поради някаква причина Живков и германецът си допадат

и се сприятеляват. Започват често да ходят на лов.

"Не знам на каква основа - дали не бе чисто по човешки, нямам представа, но си имаха голямо доверие - разказа преди време пред "168 часа" преводачът на Живков Тошко Тошков. - Помня как веднъж Живков даде обяд в негова чест, на който бяха поканени и членове на Политбюро. Докато чакаха да се появи цялата група, Живков хвана Щраус под ръка и му каза: "Виждате ли ги

тези младите

(отпред бяха Андрей Луканов, Огнян Дойнов, Петър Младенов и др.), всички гледат към моя стол". Щраус се усмихна, обърна се към Живков, хващайки го под ръка, и каза: "И при мен е същото, затова ние трябва да си пазим столовете".

Случайно или не, нито единият, нито другият успява. Живков е свален с преврат, а след последната им среща Франц Йозеф Щраус умира при мистериозни обстоятелства.

Харизматичният премиер на Бавария Франц Йозеф Щраус има свой план за прехода и още преди промените обсъжда с Живков участието ни в Обединена Европа. 
Ако замисълът му се бе реализирал, вероятно днес всичко щеше да е различно, а ние - доста по-богати.
Харизматичният премиер на Бавария Франц Йозеф Щраус има свой план за прехода и още преди промените обсъжда с Живков участието ни в Обединена Европа. Ако замисълът му се бе реализирал, вероятно днес всичко щеше да е различно, а ние - доста по-богати.