Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата организация е още през 20-те години на XX век с 5000 членове и 35 поделения

В съвремието навлизат като секта през 1993 г.

Съвременният радикален ислям прави първите си крачки на българска земя през 1993 година с регистрирането на клон на влиятелната радикалистка организация "Ал Уакф ал Ислями"(АУАИ), която заради оказвана финансова, материална и логистична подкрепа на "Ал Кайда" и други терористични структури фигурира във водения от САЩ "черен списък" с терористични организации.

Така шериатските пари, предвидени за разпространение на крайна ислямистка идеология и изграждане на уахабитски бази, достигат и до България. У нас дейността на организацията е забранявана неведнъж, но тя продължава да функционира чрез свързани лица, които регистрират нови или действат през вече регистрирани организации и фондации.

"Понастоящем в света действат около 30 особено опасни радикални ислямистки организации – твърди политическият анализатор Димитър В. Аврамов. - Ориентировъчно една трета от тях, маскирайки дейността си зад редица фондации, действат свободно в България, създават структури, организират конспиративни сборища за проповядване на радикален ислям, финансират нелегални училища."

Според специалиста у нас са се подвизавали емисари на “Мюсюлмански братя” (най-старата и най-добре организираната групировка, създадена още през 1928 година от египтянина Ал Бана), както и "Ал Уакф ал Ислями", "Джидде Феляте ал Ислями", "Ал Дала", "Ехия Етурасел Ислями", "Иршад", "Тайба", т. нар. Световна асамблея на младите мюсюлмани, салафитите от "Ал Уакф ал Ислями", дълбоко засекретеният Фронт на бойците на Великия ислямски Изток (ИБДА – Ц, с централа в Турция),

“Джамаа Ислями”, автор на кървавите атентати преди време в Мумбай и остров Бали, и други.

Най-заплашително звучи Фронтът на бойците на Великия ислямски Изток. Това е движение, което има за цел да разпространява ислямистката идеология на своя създател - истанбулския поет Неджип Фазил Късакюрек, който популяризира своите политико-религиозни възгледи в списанието "Великият Изток". За последен лидер на групата се приема Салих Изет Ердиш, който е наричан от останалите бойци Командира до смъртта му през 2018 г. Фронтът е отговорен за убийството на писателите Угур Мумджу и Ахмет Танер, както и за зловещото масово убийство, станало печално известно като Клането в Сивас. На 2 юли 1993 година в хотел "Мадимак"в централноанадолския град биват изгорени живи 33-има известни турски писатели и поети. Вината им е, че са светски личности и са против шериатско устройство на Турция.

"В Полша, България, Румъния и Чехия се създават нови ислямистки терористични клетки", предупреждава през 2011 г. австрийският експерт по тероризма Фридрих Щайнхойзлер в книгата си "Европа – цел на терора".

Каква е разликата между активна структура и "спяща терористична клетка"?

Според българския Център за стратегически изследвания в сигурността спящи ислямистки терористични клетки е имало в 60 страни по света още през 2001 г. За самото съществуване и поддържане в готовност на терористични клетки не се изисква особено финансиране.

Създаването обаче на среда за разпространение на ислямски фундаментализъм предполага изграждането на джамии, изпращането на емисари, които да разпространяват радикално учение, и изпращането на стотици български студенти в Саудитска Арабия, Египет, Сирия и други страни, част от които се завръщат в България, усвоили доста различен, радикален ислям. Финансирането се извършва от ислямски фондации, преобладаващо от Саудитска Арабия. Уахабитите у нас са малка част, но са потенциално опасното ядро и нашумелият съдебен процес срещу 13-те имами доказва това твърдение.

За България заплахата от югоизток е двойна – освен емисарите на радикалния ислям у нас проникват и хора, свързани с неоосманистки движения от Турция. Според анализатора Димитър В. Аврамов у нас вече действат структури на пантюркистката организация "Туран".

Между другото, това име не е непознато за българския читател - през 1923 - 1924 г. в България е създадена мрежа от спортни дружества "Туран".

На първия конгрес, проведен на 14 юли 1924 г., тези организации утвърждават програма, която предвижда разнообразни дейности на протурска пропаганда сред младежите българи мюсюлмани. Спортните дружества "Туран" раздават безплатни униформи на своите членове. Пантюркистката организация успява да изгради 35 поделения с 5000 активни членове.

Ръководствата на тези “спортни” дружества “Туран” използват различни средства за въздействие срещу онези българи мохамедани, които не споделят тяхната идеология. Последният конгрес на организацията се провежда през август 1933 г. в Русе, след което тя е разтурена.

Нека видим за какво се борят туранистите понастоящем: "Световната турска държава рано или късно ще бъде факт - пише в програмните документи на "Туран". - Най-напред и приоритетно трябва да се насочим към обединяването на турските държави и автономни области с обща икономическа спогодба. На втория етап е задължително да учредим парламент на турския свят. По-нататък ще бъде създадена обща азбука и общ писмен и говорим език. Ще работим всеотдайно и безкомпромисно за създаването на Световен турски съюз, който ще постави нашата нация в господстващо положение."

В свое интервю Рафет Улутюрк, президент на изселническата асоциация “Бултюрк”, твърди, че великият турски народ бил уважаван в исторически план от българите, защото османлиите ги научили да орат земята. Освен това те освободили българите от византийците, които изгаряли с нажежено желязо очите на пленените български войници.
В свое интервю Рафет Улутюрк, президент на изселническата асоциация “Бултюрк”, твърди, че великият турски народ бил уважаван в исторически план от българите, защото османлиите ги научили да орат земята. Освен това те освободили българите от византийците, които изгаряли с нажежено желязо очите на пленените български войници.

Специалистът по проблемите на радикалния ислям Димитър В. Аврамов твърди, че филиалът на "Туран"за България действа под прикритието на Център за стратегически проучвания. Негов координатор за България бил д-р Кадер Йозлем, заместник главен секретар на влиятелната изселническа организация на балканските турци "Бал Гьоч". В турскоезичното интернет пространство е налична информация за BGSAM - Център за стратегически изследвания на българските турци.

В сайта на организацията изобилства великотурският национализъм, а българската политика е представена за потисническа спрямо турското малцинство. Така например в свое интервю Рафет Улутюрк, президент на изселническата асоциация "Бултюрк", твърди, че великият турски народ бил уважаван в исторически план от българите, защото османлиите научили българите да орат земята, освен това те освободили българите от византийците, които изгаряли с нажежено желязо очите на пленените български войници… Както виждате – османлийски тюрлюгювеч от фантасмагории.

В края на интервюто си Улутюрк, който е изселник от Кърджалийско, заявява приповдигнато: "Ще бъдем навсякъде в изграждането на новия турски съюз. Успех на турския свят и всички потиснати хора!". Специалисти предполагат, че става дума за "Туран".

“Днес ние сме важна част от борбата на потиснатите народи по света, като сме възродени под ръководството на нашите неправителствени организации (BGSAM и BULTURK – б.а.). Ние сме смазани повече от всеки друг, трябва да направим усилия повече от всеки друг, за да устоим. Тази борба е нашата собствена битка."Това са думи на Осман Бюлбюл, собственик на проспериращо заведение за бързо хранене в Казанлък. Може да ги откриете на сайта на BGSAM.

Основен център, около който туранистите с произход от България градят своите построения, е т. нар. Възродителен процес.

Те го наричат български "опит за геноцид", а майските протести от 1989 година са "въстание". За да реактивират отново и отново тези събития в съзнанието на изселниците и на турското общество като цяло, туранистите наливат милиони в джобовете на български ренегати, за да бъдат заснети филми за "въстанието"и последвалото прогонване на българските турци. Това, разбира се, в никакъв случай не може да се нарече добросъседска политика от страна на Турция.

Наясно ли са българските специални служби и респективно българското държавно ръководство с реалните заплахи от югоизток?

В края на 2015 година у нас е приета "Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма", в която е отразено, че в основата на тероризма стои радикализацията, както и че това е процес, на който следва да се противодейства на ранен етап. Въпреки това, поради неразбиране спецификата на исляма, позволяваща употребата му за политически цели, както и липсата на изследвания и специалисти по проблема "радикален ислям", българската държава не реагира адекватно на заплахата от разпространението на крайната ислямистка идеология. Това твърди д-р Христина Йорданова, анализатор от системата на МВР. В свое монографично изследване на проблема тя предупреждава, че под натиска на агресивната политика на Ердоган и в стремежа си да не допуснат напрежение и конфликт на етнорелигиозна основа, българските политици отстъпват от националните интереси.

Допускайки чуждо финансиране и подпомагане на мюсюлманската общност у нас, те създават условия за въздействие и пряка намеса във вътрешната ни политика от заинтересовани страни.

В България няма механизъм за контрол над дейността на джамиите, проповедниците, лекторите, ислямските пансиони и програмите, по които се провежда обучението. Всичко това създава условия за разпространение на крайната ислямистка идеология и използване на мюсюлманската общност за целите на войнстващия ислям.

Д-р Йорданова бие тревога, че се изграждат ислямистки кадри от образованите групи в местните мюсюлмански общности, за да може чрез тях радикалният ислям да проникне в структурите на държавната и местната власт. Целта е те да бъдат използвани при конфликт.

В крайна сметка прогнозите за близкото бъдеще са повече от тревожни: ако управляващите не предприемат спешни мерки, скоро и у нас ще бъдат провокирани конфликти на етнорелигиозна основа. Институции, учени и неправителствени организации, имащи отношение към проблема, следва да обединят усилията си, за да могат да изследват, направляват, овладеят и пресекат протичащите процеси на трансформиране на традиционния ислям в България в салафитски. Продължаването на традицията не е възможно без съдействието на светски настроените мюсюлмани и мобилизирането и приноса на цялото гражданско общество.

"В България зад силното подценяване на проблема "радикален ислям" стоят геополитически и геостратегически интереси - твърди в своята докторска дисертация Христина Йорданова. - Във връзка с това е необходимо управляващите спешно да променят действащото законодателство така, че да се противодейства на ислямизма преди да се стигне до крайните му прояви. В този смисъл не само ДАНС и ДАР, а всички държавни институции следва да изградят свои кадри и да участват с целия си потенциал в тази битка!"