Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не съм предполагал, че някога ще проимам нуждата да напиша сравнителен анализ между "Моите кафеви очи" на "Мастило", "Сини очи" на Гергана и "Behind These Hazel Eyes" на Кели Кларксън. Не предполагам, че и вие имате нуждата да го четете.

В географски аспект най-популярна у нас е песента на "Мастило". В световен мащаб Кели печели. "Мастило" са били на турне в Китай. Кели Кларксън е Кели Кларксън. Гергана е Гергана Кацарска.

Каква е ролята на очите в песните?

С интерес забелязах, че "очите" на "Мастило" и на Келито са тези на самия лирически говорител, който е и главен герой в трите текста. "Мастило" и Кларксън говорят за болката от ляво и за своите собствени очи. Гергана обрисува "чесните" сини очи на своя обект на желание.

А каква е ролята на очите в нашия реален свят?

Разбира се, клишето, че са "прозорец към душата" съществува, но очите са човешки орган, първо и второ - очите ни правят лицето. Ако ги нямаше, щяхме да сме глави с нос и зъби.

След като са толкова битиежизнен орган, те са възпяти от мнозина. Цветовете им обаче са част от лириката на изследваните песни.

Защо?

Какво носят те?

Лесно е да проверим с въпрос, зададен в Гугъл. Ето резултата в смлян вариант, който е достоверен и напълно базиран на факти:

КАФЯВИ ОЧИ - Хората с кафяви очи са истинско кълбо от енергия. Те са весели, остроумни и обичат да постигат своето по всевъзможни начини. За тях целта винаги оправдава средствата.

СИНИ ОЧИ - Характерът на хората със сини очи е отворен, те казват всичко директно на другите и имат уникално чувство за хумор. Те са склонни да станат безразсъдни и да вземат живот неоснователно, което е особено полезно за преодоляване на стреса.

ЛЕШНИКОВИ ОЧИ - Хората с лешникови очи обикновено са независими, самоуверени и спонтанни. Количеството меланин в очите варира от човек до човек, поради което характерът на тези хора е много изменчив. Обикновено тези хора са много уравновесени и често дори неразгадаеми за останалите.

От тези редове разбираме, че хората с гореспоменатите цвят на очите са ултимативните алфа хора на света и тия със зелени очи могат само да завиждат, защото позитивни определения не останАха!

Болката на героите

Лирическият герой на Мастило, нека я наречем Вики, бяга от собствената си сватба. Макар на пръв поглед неприятната ситуация, в текста, а и в играта на певицата Виктория, се забелязва един осъзнат бунт срещу стигмата на обществените очаквания и примиримостта в любовните отношения между двама души.

От друга страна, героинята на Кларксън, нека я наречем Нели, изпитва много сериозна болка. Дори физическа - пее, че не може да диша, да спи, едвам издържала, милата. Макар да пее за това и да има милиони гледания, казва на въпросния скапаняк, че той няма да види сълзите зад нейните лешникови очи, които са независими и самоуверени, както вече знаем.

От лирическата героиня на Гергана, нека наречем условно Ивана, разбираме, че разочарованието от обекта на желание е дошло в ранен етап на връзката. Видеото на песента показва една усмихната Ивана, която бленува за сините очи, но ще си намери нещо по-добро. Тя не страда толкова, колкото всъщност пита себе си и се опитва да реши вътрешната си борба между демоните и ангелите на любовта.

Визуализации

Няма как в песни за очи да не споменем и това, което виждаме от песента - нейния видеоклип. Вики бяга от сватбата си с къса прическа, булчинска рокля със слънчогледи, а Гергана пука фойерверки във видеото, сякаш посреща 4 нови години наведнъж. Келито също има момент с булчинска рокля, но гората и вампиризма накланят везната в мрачния спектър на вкуса.

Бягството на Вики в това облекло из София на Софиянски значи само едно - представете си оня към е бил мухльо. После се сцепва да пее в бар, ще се оправи Викито.

На Кели филмът ѝ е страшен с нейния пичага явно - щом изпада в истерии в гората по булчинска рокля, няма кво да я закачам повече.

Както вече споменах, при Гергана нещата са огнени и гърмящи. Именно това потвърждава теорията ми за това, че връзката е била кратка, но много страстна. Страстта е плам, която обаче изгасва, ако не слагаш дърва. И дори да си мислите, че видеото е евтино, уверявам ви, че е имало режисьор, който на финала е дал метафората за угасващата страст с угасващ пламък, който ни казва всичко. Пинизи, бате.

Надявам се да ме качат в pomagalo. Лека вечер.

*От фейсбук!