Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не съм предполагал, че някога ще проимам такава нужда..

Не съм предполагал, че някога ще проимам нуждата да напиша сравнителен анализ между "Моите кафеви очи" на "Мастило", "Сини очи" на Гергана и "Behind These Hazel Eyes" на Кели Кларксън. Не предполагам, че и вие имате нуждата да го четете.

В географски аспект най-популярна у нас е песента на "Мастило". В световен мащаб Кели печели. "Мастило" са били на турне в Китай. Кели Кларксън е Кели Кларксън. Гергана е Гергана Кацарска.

Каква е ролята на очите в песните?

С интерес забелязах, че "очите" на "Мастило" и на Келито са тези на самия лирически говорител, който е и главен герой в трите текста. "Мастило" и Кларксън говорят за болката от ляво и за своите собствени очи. Гергана обрисува "чесните" сини очи на своя обект на желание.

А каква е ролята на очите в нашия реален свят?

Разбира се, клишето, че са "прозорец към душата" съществува, но очите са човешки орган, първо и второ - очите ни правят лицето. Ако ги нямаше, щяхме да сме глави с нос и зъби.

След като са толкова битиежизнен орган, те са възпяти от мнозина. Цветовете им обаче са част от лириката на изследваните песни.

Защо?

Какво носят те?

Лесно е да проверим с въпрос, зададен в Гугъл. Ето резултата в смлян вариант, който е достоверен и напълно базиран на факти:

КАФЯВИ ОЧИ - Хората с кафяви очи са истинско кълбо от енергия. Те са весели, остроумни и обичат да постигат своето по всевъзможни начини. За тях целта винаги оправдава средствата.

СИНИ ОЧИ - Характерът на хората със сини очи е отворен, те казват всичко директно на другите и имат уникално чувство за хумор. Те са склонни да станат безразсъдни и да вземат живот неоснователно, което е особено полезно за преодоляване на стреса.

ЛЕШНИКОВИ ОЧИ - Хората с лешникови очи обикновено са независими, самоуверени и спонтанни. Количеството меланин в очите варира от човек до човек, поради което характерът на тези хора е много изменчив. Обикновено тези хора са много уравновесени и често дори неразгадаеми за останалите.

От тези редове разбираме, че хората с гореспоменатите цвят на очите са ултимативните алфа хора на света и тия със зелени очи могат само да завиждат, защото позитивни определения не останАха!

Болката на героите

Лирическият герой на Мастило, нека я наречем Вики, бяга от собствената си сватба. Макар на пръв поглед неприятната ситуация, в текста, а и в играта на певицата Виктория, се забелязва един осъзнат бунт срещу стигмата на обществените очаквания и примиримостта в любовните отношения между двама души.

От друга страна, героинята на Кларксън, нека я наречем Нели, изпитва много сериозна болка. Дори физическа - пее, че не може да диша, да спи, едвам издържала, милата. Макар да пее за това и да има милиони гледания, казва на въпросния скапаняк, че той няма да види сълзите зад нейните лешникови очи, които са независими и самоуверени, както вече знаем.

От лирическата героиня на Гергана, нека наречем условно Ивана, разбираме, че разочарованието от обекта на желание е дошло в ранен етап на връзката. Видеото на песента показва една усмихната Ивана, която бленува за сините очи, но ще си намери нещо по-добро. Тя не страда толкова, колкото всъщност пита себе си и се опитва да реши вътрешната си борба между демоните и ангелите на любовта.

Визуализации

Няма как в песни за очи да не споменем и това, което виждаме от песента - нейния видеоклип. Вики бяга от сватбата си с къса прическа, булчинска рокля със слънчогледи, а Гергана пука фойерверки във видеото, сякаш посреща 4 нови години наведнъж. Келито също има момент с булчинска рокля, но гората и вампиризма накланят везната в мрачния спектър на вкуса.

Бягството на Вики в това облекло из София на Софиянски значи само едно - представете си оня към е бил мухльо. После се сцепва да пее в бар, ще се оправи Викито.

На Кели филмът ѝ е страшен с нейния пичага явно - щом изпада в истерии в гората по булчинска рокля, няма кво да я закачам повече.

Както вече споменах, при Гергана нещата са огнени и гърмящи. Именно това потвърждава теорията ми за това, че връзката е била кратка, но много страстна. Страстта е плам, която обаче изгасва, ако не слагаш дърва. И дори да си мислите, че видеото е евтино, уверявам ви, че е имало режисьор, който на финала е дал метафората за угасващата страст с угасващ пламък, който ни казва всичко. Пинизи, бате.

Надявам се да ме качат в pomagalo. Лека вечер.

*От фейсбук!