Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кафето сутрин е задължителен ритуал заради детските й спомени - тогава цялото семейство се събирало около масата

След участието на Теди Кацарова в "Маскираният певец" е, меко казано, да я определяме само като талантлива певица. У нея има актьорски заложби, защото успя да заблуди голяма част от детективите, които трябваше да я разпознаят. За Палячи бяха спрягани ту Люси Дяковска, ту Мария Илива, но Азис разпозна гласа на Кацарова от раз. Въпреки това и той имаше своите съмнения до самия край.

А сцената е едно от любимите неща на певицата, може би затова и смая всички с умението да играе с гласа си. Кои са другите й любими неща, вижте по-долу.

1. Семейството

"Семейството винаги е на първо място, защото ние не можем да живеем без родителите и близките си хора", казва Кацарова. "Те не само ме издигат, но и ме приземяват, което е най-хубавото", допълва тя. Музикалната й дарба се предава по родствена линия. Майка й е талантливата певица Силвия Кацарова, а баща й е музикантът Милчо Кацаров.

2. Приятелите

"Не мога да си представя живота без приятелите ми. Затова ми беше много тежко тази година, когато изгубих най-добрия си приятел, защото човек е свикнал всеки божи ден да се чува с него, да споделя, да се смее, да плаче", казва певицата. Живота си определя като пъзел и загубата на близък човек е изчезването на важно парче, без което няма как да бъде подреден.

3. Кафето

"Сутрин отварям ушите и очите си със звука на кафеварката и уханието на кафето", казва Кацарова. За нея то е нещо като ритуал, с който денят й започва добре. Има си дори две специални чаши, от които обикновено го пие. Най-много мрази да няма време хем за него, хем и за закуска. "Това някак ми задава ритъма на деня", обяснява певицата.

Може би е така заради детските й спомени. "Сутринта бе моментът, в който всички се събирахме около трапезата. През останалото време не можехме да се виждаме с родителите ми. Всеки нанякъде тичаше - аз на училище, те по участия. В дните, когато бяхме заедно закуската беше най-важното нещо. Спомням си, че всяко едно куче, което сме имали през годините, хапваше с нас - отдолу под масата - задължително препечени филийки. За мен кафето е сборният пункт на всяко семейство сутрин", смята Кацарова.

4. Музиката

"От дете съм закърмена с много хубава музика благодарение на родителите ми", казва певицата. Като малка дори сама се записвала как пее на касетофон. "Тази година ми беше наистина много тежка, защото през музика изпратих близки хора. За съжаление, ми се наложи да пея на погребение на много близък приятел. Това може би беше най-разтърсващото нещо, което ми се е случвало в живота. През песента като че ли всички му казахме последно сбогом и го изпратихме по неговия път", разказва с тъга Кацарова.

За жалост, изпратила и друг много близък до сърцето си човек. "Той ми написа най-красивият текст на "Имам ли теб, аз имам крила" - Емил Дилчев. През музиката срещаме и трудното, и хубавото, така че наистина е едно от най-важните неща за мен", категорична е певицата.

5. Шоколад

"Не мога да живея без шоколада", смее се Кацарова. Според нея той помага във всеки момент. "Особено когато ти е трудно, едно парченце може да те накара да влезеш в друго измерение. При мен, за жалост, не е само парченце, ами си го изяждам цял", шеговито допълва тя. Старае се обаче да се храни колкото се може по-балансирано.

6. Кучетата

В семейството на Кацарова винаги е имало домашен любимец. "Кучетата са може би тази чиста енергия. Както някои казват: "Когато Господ е искал да праща ангели на земята, той е пратил кучетата", с усмивка казва певицата.

За съжаление, тази година се сбогувала и с последния си домашен любимец. "Толкова човек свиква с присъствието на тази животинка, която абсолютно безрезервно му дава любов", допълва Кацарова. За нея именно домашните любимци са доброто в света, което не се променя. "Те винаги са до теб и според мен е много важно всяко дете да расте с домашен любимец и да знае как да се отнася с него - да е грижовно и да го обича. По този начин става добър човек, няма агресия в него и е съпричастно към болката на хората. Същевременно не се замисля, като правим добро", убедена е певицата и строго осъжда наилието над животни.

7. Сцената

Дългите периоди без сцена, които се налагат заради мерките в борбата с коронавируса, се отразяват тежко на Кацарова. "Адреналинът, който се вдига, стъпвайки на нея, е в опасно високи стойности за нас, които се занимаваме с такъв тип изкуство. Толкова сме свикнали с тях, че в момента, когато ти ги отнемат, се чувстваш букавално наполовина човек или болен. Когато нямам работа, сякаш някой ми отнема енергията", казва певицата.

От личен опит знае, че музиката и сцената лекуват. Преди години трябвало да пее навръх Нова година в Банско за около 45 години на открито. "Беше 0 градуса, не толкова студено, но лошото е, че преди това, около седмица и половина, карах много тежка пневмония. Искаха да ме вкарват в болница с петна в дроба, няколко антибиотика пиех вкупом", спомня си Кацарова.

За лош късмет на Нова година била с 40 градуса температура, но нямало как да не излезе на сцената заради неустойките. "Изключително много лекарства взех в дадения момент, дори не си спомням какво беше. Излязох обаче на сцената и от огромната доза адреналин при мен се случи магията. Толкова много се изпотих на сцената, че си махнах палтото. Публиката беше уникална. Имаше чужденци откъде ли не - от Австралия, Канада и др. Площадът беше пълен с хора, усещането беше много хубаво. До такава степен адреналинът и чистият въздух в Банско ме излекуваха, че на следващия ден нямаше и спомен от пневмонията. Бях абсолютно здрава", разказва певицата.

Когато отишла на лекар, той не могъл да повярва на очите си. "Какво си направила? Как си се излекувала?", изненадано я попитал той. И до днес Теди Кацарова вярва, че музиката, сцената и енергията на публиката са направили чудо.