Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вероятно ген. Тодор Бояджиев и Бриго Аспарухов обсъждат как всички търсачи на червените милиони внезапно забогатяват.
Вероятно ген. Тодор Бояджиев и Бриго Аспарухов обсъждат как всички търсачи на червените милиони внезапно забогатяват.

- Ген. Бояджиев, вие сте били главен секретар по време на промените, но имате ли представа какво става с парите на външнотърговските дружества? Според Кольо Парамов 1,5 млрд. долара изчезват.

- Не мога да дам конкретен отговор в цифри, не знам. Парамов е финансист и говори за числа, които трябва да се проверят. Истината е, че българското Научно-техническо разузнаване бе водещо в соцлагера с умелото използване и на тази форма - с външнотърговски фирми, която се разви по времето на ген. Георги Манчев. По предложение на Огнян Дойнов, който отговаря за този сектор,

Георги Манчев стана шеф на НТР

Със санкцията на държавата, под контрола на Дойнов се създадоха смесени дружества, външнотърговски фирми, които се откриваха в чужбина като смесени. Не Манчев измисли този подход, той просто копира Централното разузнавателно управление. ЦРУ години наред използваше тези прийоми чрез издателства, търговски фирми, медии, самолетни компании и др. Това бе един от пътищата да се получават различни стоки по списъците на КОКОМ, които бяха забранени за продажба на соцдържавите. А чрез тези фирми НТР правеше това успешно. Дали всички, определено не. В сферата на електрониката дружеството, в което НТР имаше участие, бе "Инко". То бе на тройно подчинение. Ръководеха го Комитетът за наука и технически прогрес, Министерството на търговията и НТР, а част от служителите му бяха от щата на разузнаването.

Ръководителят му бе кадрови разузнавач,

но цялото външнотърговско предприятие бе държавно, отговарящо пред тези три институции. За него се говореше, че много средства са източени по времето на назначения от кабинета на Филип Димитров Стамен Петров. При това правителство започна аферата "Дорон", маса пари от "Инко" се вкараха в пирамидите на Дорон. Имало е злоупотреби, но в никакъв случай не с всички фирми. Разбира се, Парамов знае по-добре, но за мен думите все още не са доказателство. Те подлежат на проверка. Източване в ограничени случаи е имало сто на сто. Разпада се държавата, хората мислят за себе си, за филията, но не може да се обвинява за това НТР, защото вече е закрито.

- Как става това?

- Аз не споделям тезата, че Андрей Луканов е наредил закриването на НТР по една елементарна причина - разузнаването през тези години е към президента.

Андрей Луканов е притискан от САЩ да предаде на Вашингтон всички подробности за операциите на нашето научно-техническо разузнаване и агентите му в Америка.
Андрей Луканов е притискан от САЩ да предаде на Вашингтон всички подробности за операциите на нашето научно-техническо разузнаване и агентите му в Америка.

Луканов не би си позволил да нареди нещо, което единствено Желю Желев може да разпореди. Аз знам какви бяха отношенията между двамата и че Луканов ще търси съгласуване, но на своя глава не може да го реши. Никъде няма документ за закриването на НТР. Това е устно предадено нареждане от страна на Димитър Луджев по нареждане на Желю Желев. Затова за мен

НТР не е закрит легитимно,

а в нарушение на закона, защото няма решение на МС, нито писмен документ, че Желев като президент настоява за това. На среща в ПГУ Луджев като неофициален съветник на президента казва, че трябва да се закрие. Но цялата тази история започва с един нон-пейпър, който бе публикуван тогава и в пресата. Неофициално писмо от главния прокурор на САЩ – нон-пейпър, защото винаги може да отрече, че то съществува. Аз съм го виждал и съм го държал, но факсимилето се появи и в два от тогавашните вестници в броевете им от 5 юли и 2 август 1991 г. (Документът може да се открие и в книгата на ген. Бояджиев "Изповедта на шпионина" - бел. ред.) В него главният прокурор, който е и министър на правосъдието на Америка, иска материали и документи за дейността на НТР, на фирми, с кои хора са контактували, как са се договаряли, как стоките са стигали до България и т.н. Включително предлага да изпрати екипи на място, за да проверят документацията.

Всички предприятия, работещи за износ след промените фалират.
Всички предприятия, работещи за износ след промените фалират.

- Каква бе реакцията на ген. Манчев?

Ген. Манчев не отказа категорично, а поиска среща с Желев. Генералът дойде при мен като главен секретар късно вечерта, говорихме, той ми каза какъв е документът и аз му помогнах чрез Ивайло Трифонов да бъде приет от Желев. На тази среща на четири очи, това го знам от Манчев, той отказва да даде конкретен отговор, за какъвто настояват американците, още повече че това е направено с неофициален документ - 

нон-пейпър

Те искат имена на хора, на фирми, а това значеше да се разкрие какво е правило НТР и да се постави под угроза свободата на неговите източници. Нещо, което никой не може да си позволи. Манчев подготви документ, но без конкретика и той стигна до президента.

-Знаете ли каква е съдбата на документа след това?

Ген. Стоян Андреев му бе съветник и аз го попитах дали този отговор е даден на САЩ. От думите му разбрах, че Желев е казал да не им се дава материалът. Но възможността да е отишъл при американците си остава, аз не вярвах нито на Желев, нито на Андреев, защото имаше натиск да се закрие НТР. Сигурно Джеймс

Бейкър го е

казал на Луканов,

сигурно е казано и на Желев, но каквото и да е било решението, то не може да е еднолично взето от Луканов, той трябва да го е съгласувал с Желев. Самият факт, че президентът иска от Манчев да подготви отговор, говори, че Желев е вътре в проблема, но няма как Луканов през главата на президента, отговарящ за разузнаването, да нарежда каквото и да е. И Желю, и Андрей са покойници и не можем да чуем тяхното обяснение, но не може да се прехвърля вина еднолично само на Луканов. Решението е взето най-малкото в разговор между двамата. Вероятно след това президентът казва: ОК, устно. Затова казвам, че НТР по закон не е закрито, ако някой намери документ с подпис за закриването, добре, но няма такъв.

- Всъщност процесите, свързани с изчезването на парите, започват след закриването на НТР?

- Закриването става ненадейно. Но и НТР в този вид не можеше да остане поради една причина - при пазарното стопанство със свободната конкуренция не може държавата с бюджета, събран от всички, да придобива информация, която да отива във фирма А, а да не отива в конкурентната й фирма Б. Това е основен принцип. НТР е държавна институция и не можеше да придобива информация, защото клиент за нея вече не е държавната Х, а са пет частни предприятия. Затова

трябваше да се развие фирменото разузнаване, компаниите да плащат и да си създават свое НТР, за да крадат чужда информация и да вземат мерки да си защитават своята. Големият фал, за който никой не говори, е, че в НТР бе и икономическото разузнаване. Закривайки НТР, ние го закрихме и него, а то работеше не на фирмено ниво, а на национално, за да се защити интересът на страната. Ставайки член на ЕС, ние навлязохме в конкурентна среда.

- Искате да кажете, че партньорите се разузнават един друг?

- От началото до ден днешен страните членки взаимно се разузнават, за да си гарантират икономическия интерес. Нима за нас не бе важно по пътя към ЕС да знаем какво ще получим, какво ще получи примерно Румъния? Никоя соцстрана не закри своето разузнаване. Смятам, че НТР трябваше да се трансформира, а ген. Манчев можеше да проведе тези реформи. За съжаление човекът си отиде от масивен инфаркт, защото преживяваше всичко това.