Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В първите месеци на локдауна Си Дзинпин продава американски ценни книжа, за да финансира изкупуването на безценица на акции на китайски технологични гиганти на световните борси.
В първите месеци на локдауна Си Дзинпин продава американски ценни книжа, за да финансира изкупуването на безценица на акции на китайски технологични гиганти на световните борси.

Докато Европа провежда втори локдаун, в Китай коронавирусът отдавна е забравен. Дори да допуснем че там манипулират данните, тогава как да си обясним, че във всички страни, в които приложиха същите мерки, няма болни - Виетнам, Сингапур, Тайван. Как се развиха събитията?

На 7 януари 2020 г. китайският президент Си Дзинпин информира правителството за новия вирус в Ухан. 13 дни по-късно екипът му решава да затвори провинция Хубей с население от 57 млн. души, за да спре разпространението на инфекцията. За Китай това е стандартна практика при всеки нов щам, новото в случая бе големият брой карантинирани. На 29 януари директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус обяви, че е много впечатлен от компетентността на Си Дзинпин по пандемичните въпроси и че Китай поставя основите на нови стандарти в овладяването на зарази.

На 26 февруари канадският епидемиолог Брус Ейлуърд, който е член на съвместната комисията между СЗО и Китай, заяви пред медиите: "Копирайте мерките на Китай".На 12 март китайска делегация с медици пристига в Италия и обявява, че локдаунът е твърде слаб, все още има хора по улиците. Китайците настояват за пълно затваряне и дезинфекция на улиците.

Ден по-късно обаче британският премиер Борис Джонсън обявява, че учените не одобряват тази стратегия и страната ще преследва така наречения стаден имунитет. Аргументът му е, че Швеция вече има резултати в тази посока.

Освен това затварянето на границите се оказа нещо, което противоречи на принципите на ЕС.

Така нашата либерална Европа тръгна по един път, който днес много прилича на човека, който изял солта, след това боя и накрая си платил.И ако някой се съмнява, ето какво показват данните. По време на Златната седмица

из Китай са пътували 630 млн. души,

което е 80% от броя им през миналата година. Приходите за една седмица от билети за кино са 580 млн. долара.

Междувременно туристическите разходи се възстановиха 70% от нивото на миналата година, достигайки 70 милиарда долара.

Производствената дейност се е възстановила, отбелязвайки шестмесечен връх през септември. Активността при услугите е най-висока през последните седем години.

Прогнозите, че коронакризата в Китай ще разруши световните вериги за доставки, също не се сбъднаха. Въпреки стимулите, които предложи САЩ, за да върне щатските фирми обратно, се наблюдава обратната тенденция. Преките чуждестранни инвестиции на САЩ в Китай нараснаха с 6% само през първите шест месеца на годината.

Разбира се, не всичко е розово. Пандемията най-тежко удари селските райони, отбелязва Fitch Ratings.

Средният месечен доход там е спаднал с близо 7% през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

Домакинствата с доходи под 7350 долара годишно преживяват най-сериозния спад в бюджета и са най-засегнати.Затова се смята, че възстановяването на потреблението не е равномерно, а е изкривено в полза на хората с по-високи доходи.

Все пак прогнозите са, че до края на годината икономиката на Китай ще е 17,5% от световния брутен вътрешен продукт или стойността й ще е внушителните 14,6 трилиона долара до края на 2020 г.