Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бургаският окръжен съд освободи условно предсрочно  българският моряк Румен Денев от изтърпяване на 4 години, 1 месец и 14 дни – неизтърпяната част от наказанието за срок от общо 10 г., съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Съдът определи изпитателен срок в размера на неизтърпяната част от наказанието и постанови  3 години пробация - задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Румен Денев бе последният български моряк, който бе в затвора, заради открити 3 тона кокаин на кораба "Свети Николай" преди осем години. Присъдата му бе наложена от Национален съд в Кралство Испания през 2012 г. Тя бе приета за изпълнение от Софийски градски съд.

Денев, който е бил помощник капитан на кораба,  е осъден за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Моркът  изтърпява за първи път наказание „лишаване от свобода“ и до този момент не се е ползвал от института на условното предсрочно освобождаване. Българският гражданин не е бил обект на наказателна репресия до настоящото му осъждане, мотивират се окръжните магистрати.

По време на изтърпяване на наказанието Денев не е бил наказван нито в Кралство Испания, нито по време на престоя му в затворническите заведения в България. Едновременно с това той е бил награждаван няколко пъти за проявено добро поведение, осъществяване на възложените му задачи и благоприятно отношение към труда по време на престоя му в Испания. Осъденият притежавал устойчиви трудови навици и имал положително отношение към труда. След настаняването му в затворническо общежитие "Строител“ полагал доброволен труд на външен работен обект, се посочва в мотивита на БОС.

В отношенията си с администрацията на бургаския затвор осъденият следвал установените изисквания и проявявал уважително отношение, а в отношенията си с другите лишени от свобода бил добронамерен.

Според съда  въвеждането на лишения от свобода в обществото няма да доведе до риск от повторни противообществени прояви, преди всичко поради липсата на криминални нагласи у него, а също и поради факта, че престъплението, за което е бил осъден Румен Денев, е инцидентен случай в живота му, аргументират се магистратите.

Определението  подлежи на обжалване и на протест в 7-дневен срок пред въззивна инстанция.

Бургаският окръжен съд
Бургаският окръжен съд