Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разработката на антитела е изключително скъпа, но правителствата ще ги дотират, за да стане лечението достъпно за населението. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Разработката на антитела е изключително скъпа, но правителствата ще ги дотират, за да стане лечението достъпно за населението. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Най-цитираният BG учен проф. Димитров пред “168 часа”: До няколко месеца ще тестваме нашите върху хора

Дори в битката с коронавируса президентът Доналд Тръмп показа, че е решителен и не се колебае да стане един от многото доброволци при изпитването на нова терапия.

Още след първите дози от коктейла с антитела на Regeneron Pharmaceuticals Тръмп заяви, че се чувства отлично и с плам се впусна в дебата с конкурента си Джо Байдън. Малко е да се каже, че бързото му възстановяване буквално шокира опонента му, но по-интересното е какво точно е лечението на държавния глава.

Президентът е получил

8 грама антитела,

което е възможно най-високата доза, тествана в клинични проучвания. Според вирусолози количеството е огромно и е невероятно скъпо. Дори минималните дози за превенция от 2,4 грама ще са много скъпи, твърдят те.

Смята се, че антителата ще са неоценими при предотвратяването на възможността коронавирусът да причини тежко протичане на заболяването. До момента проучванията показват, че антителата потискат симптомите и намаляват вирусния товар върху организма.

Има ли шанс скоро да си пробие път новата терапия? И дали тя ще бъде достъпна за по-широк кръг от хора?

Според учените от "Регенерон" в момента приключват няколко клинични изпитания, които се провеждат съвместно с Националния институт на САЩ по алергии и инфекциозни болести. В началото на октомври от компанията са подали искане до Американската администрация по храните и лекарствата да им бъде разрешено да предоставят

антителата за

спешна употреба

на болниците.

Проучванията се правят съвместно и с Министерството на отбраната на САЩ.

Договорката между компанията и Белия дом е, че ако комбинираната терапия с антитела REGN-COV2 е безопасна, правителството ще направи лечението безплатно за американците.

Kомпанията засега разполага с дози за 50 хил. пациенти, но през следващите месеци те ще са за 300 хил. души.

Учените имат договори с гиганти като Roche, "Ели Лили", "Санофи", за да увеличат капацитета и да разпространят терапията в цял свят.

В момента се провеждат клинични изпитания на 10 терапии с антитела. Една от най-чаканите разработки е тази на Центъра за изследвания на терапевтични антитела в университета в Питсбърг, оглавяван от проф. Димитър Димитров, най-цитирания български учен в света.

Той и екипът му успяха да изолират най-малката до момента биологична молекула, която

напълно неутрализира вируса

SARS-CoV-2. "Нашите две тела ab1 и ab8 са в процес на производство - заяви професорът пред "168 часа". - Но ще отнеме няколко месеца, преди да бъдат тествани върху хора и евентуално одобрени от FDA за използване, вероятно ще е през следващата година."

Този компонент на едно антитяло е 10 пъти по-малък от него и се тества за създаването на лекарството Ab8.

Пред списание Cell екипът съобщи, че то е много ефективно за предотвратяване и лечение на инфекцията при мишки и хамстери. Малкият му размер не само увеличава потенциала му за дифузия в тъканите, за да неутрализира по-добре вируса, но също така дава възможност да се прилага лекарството по алтернативни пътища, включително чрез вдишване. Най-голямото му предимство е, че не се свързва с човешките клетки, което означава, че е почти сигурно, че няма да има отрицателни странични ефекти при хората.

Ab8 беше оценен съвместно от учени от 4 университета в САЩ и те са единодушни, че медикаментът може да се прилага както за лечение, така и за

предпазване от заразяване

с коронавируса.

Проучванията показаха, че и при много ниски концентрации Ab8 напълно блокира навлизането на вируса в клетките. Дори при най-ниската доза лекарството намалява с 10 пъти количеството на вируса при тези мишки в сравнение с тези, които не получават никакви дози.

На въпрос дали стойността на тази терапия ще е все така висока, проф. Димитров каза: "Естествено - тя е скъпа, но за вируси, ако премине през една или две администрации,

ще бъде по-евтина, отколкото за рак Никой не може да каже каква точно ще бъде цената, особено ако правителството реши да купува част от антителата."

Разработките на екипа на проф. Димитров са едни от най-чаканите в САЩ, тъй като те вече разработиха антитела за едни от най-опасните вируси. В момента на Димитров и колегите му се разчита да направят и антитела срещу рак.

Коя терапия ще се окаже по-успешна, все още е рано да се каже, но най-накрая науката показа, че има и други варианти, а не само ваксини.

Доналд Тръмп стана доброволец и доказа, че терапията, тествана върху военните има шанс.
Доналд Тръмп стана доброволец и доказа, че терапията, тествана върху военните има шанс.