Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грациите с коронавирус са добре Илиана Раева СНИМКА: Архив

Момичетата от националния отбор по художествена гимнастика, които дадоха положителни проби за COVID-19, се чувстват добре. Те са показали леки симптоми - кашлица и температура, които вече отминават. Грациите са под наблюдение на личните си лекари и лекаря на отбора и са изолирани. Това заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева във включване по телефона в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Преди дни от федерацията обявиха, че няма да участват на онлайн турнир, организиран от Русия, тъй като четири от момичетата са дали положителни резултати на тестове за коронавирус. Днес (28 октомври) Раева уточни, че става въпрос да две от девойките и две от жените.

"Тяхното състояние е добро, нямат температура. Личните им доктори и докторът на отбора са предписали медикаментите, които трябва да взимат. Изолирани са и се лекуват. Знаете, че при младите хора и особено при децата - две от тях са от девойките ни, две от тях са от жените... Все още са млади и при тях протича доста по-леко", обясни Раева.

"Едно от момичетата има кашлица. Две от тях имаха температура. Вече нямат и почти не кашлят. В момента сме в грипов сезон, освен с коронавирус. Когато някоя от гимнастичките има температура, кашлица, винаги ги пращаме да си правят тестове. Наложи се до сега няколко пъти, но нямаше такова нещо. Едно от децата имаше кашлица, вдигна температура и веднага ѝ казахме да си направи тест. Оказа се, че има коронавирус. Тогава всички, които са били в контакт, си направиха тест и се оказа, че още 3 от децата имат коронавирус", добави тя.

Изследвани са още 40 човека - гимнастички, треньори и такива, които имат контакт с отбора. Техните тестове са отрицателни.

Раева сподели, че заразяването е станало при контакт на едно от момичетата с родител с COVID-19, преди да разбере, че тестът му е положителен.

"Опитваме се максимално да спазваме всички предпазни мерки, които се изискват и препоръчват от Министерство на здравеопазването. Ние бяхме първата федерация, която проведе състезание на закрито и всички мина благополучно. Всички състезания от държавния календар минахме - това са стотици деца и участници, при абсолютно спазване на мерките. Нямахме нито един заразен. Стараехме се, но няма как да изолираме състезатели от родителите им. Няма как родителите да знаят от самото начало, че са болни от коронавирус", заяви тя.

Раева коментира, че новите мерки на здравното министерство, които предвиждат до 12 ноември всички спортни състезания да се провеждат без публика, няма да повлияят на тренировъчния процес на грациите, които се готвят за европейското първенство в Украйна от 26 до 29 ноември.

"Ако ние не осъзнаем, че трябва да се спазват мерките и абсолютно всичко, което се изисква, всеки ден ще има все повече и повече новозаразени. Но, ако сме дисциплинирани и отговорни, аз мисля, че нещата ще минат", каза още тя.