Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той се отказа на върха на кариерата си, защото не иска да продължи без обичания си баща

В последния си мач би съперника си със счупен крак

24 октомври 2020 г. ще остане паметен момент в историята на бойните спортове. Това се оказа датата, на която в Абу Даби великият Хабиб Нурмагомедов спечели последния си двубой и каза край на кариерата си в UFC след 29 победи и нито една загуба. Непобеденият шампион накара опонента си Джъстин Гейджи да се предаде във втория рунд, след като го заключи с триъгълник и така защити титлата си за трети път. Голямата новина на вечерта и изобщо на годината обаче се оказа решението на най-добрия боец това да бъде последната му среща. Минута след като ръката му беше вдигната във въздуха,

Хабиб обяви, че това е последният му мач.

Шампионът разкри през сълзи, че е дал обещание на майка си да не влиза в октагона без своя баща Абдулманап. Нурмагомедов-старши почина през юли тази година на едва 57-годишна възраст, след заразяване с коронавирус.

"Татко ми даде всичко. Тези момчета, които са около мен, бяха с баща ми повече от 20 години - заяви емоционално Нурмагомедов след мача. - Това е последният ми мач и няма как да влизам тук без моя баща. Говорих с майка ми. Тя не искаше да се бия без него и аз й обещах, че това е последният ми мач. Искам да ме сложите като номер едно във всички категории, защото съм най-добрият."

Кариерата и животът на шампиона са преплетени с покойния му баща. Хабиб е роден на 20 септември 1988 г. в малкото село Силди в Дагестан, когато родината му все още е част от СССР. След това се мести близо до Махачкала. Баща му превърнал приземния етаж на къщата им във фитнес зала. Интересът на малкия Нурмагомедов към бойните изкуства започва, когато наблюдава учениците, които тренира татко му. Той се впуска в този спорт още когато е на шест години.

Нурмагомедов-старши също е отличен спортист

и ветеран от армията, тренирал и създал редица шампиони. Той е и бивш треньор по бойно самбо на националния отбор на република Дагестан. Баща му е най-влиятелният човек в кариерата му и връзката им е изключително силна. От него непобеденият боец се научава да бъде дисциплиниран и да държи на думата си. Принципи като равенство, уважение и отговорност за постъпките каляват характера на Хабиб още съвсем малък. По време на обучението си често се борил с мечки и ги побеждавал - това било част от подготовката му.

Като тийнейджър тренира борба и джудо, минавайки за талантливо дете, но в Дагестан има предостатъчни надеждни младежи в бойните спортове. Тогава баща му започва да го пробва и на бойно самбо.

"Когато стана трети в Дагестан на смесени бойни изкуства, се видя, че наистина го чака голямо бъдеще. Аз бях наясно какви бойци е победил", разкрива приживе Адбулманап. От 16-годишен Хабиб не пропуска нито една тренировка и бъдещият велик шампион подписва договор с UFC през 2011 г., а след няколко месеца прави и своя дебют, като принуждава опонента си Камал Шарлорус да се предаде.

През следващите години дагестанецът налага тотална хегемония в бойния спорт и трупа победа след победа, като се превръща в първия руснак, спечелил титлата. Двубоят му срещу ирландския боец Конър Макгрегър става едно от големите събития на годината през 2018 г., като срещата е с над 2,4 млн. пей-пер-вю закупени абонамента, което е рекорд за ММА събитие.

Нурмагомедов отказва съперника си в четвъртия рунд - противникът му се предава. Именно Макгрегър, който е считан за един от най-големите съперници на Хабиб, бе един от първите, които изказаха съболезнования на шампиона след смъртта на баща му. Конър не пропусна да покаже уважение и след оттеглянето на непобедения боец: "Добро представяне, Хабиб. Аз ще продължа. Респект и съболезнования за баща ти отново. Към теб и към семейството ти. Искрено твой, Макгрегър."

Но най-изумителното за този изключителен боец бе, че три седмици преди последния си бой с Гейджи той е счупил крак и е бил в болница, разкри президентът на UFC Дайна Уайт.

Футболната мегазвезда Кристиано Роналдо, който е близък приятел с Хабиб, също уважи този исторически момент: "Поздравления, брат ми! Баща ти се гордее с теб",

написа португалецът в инстаграм.

Хабиб е фен на родния "Анжи" (Махачкала), както и на бившия отбор на петкратния носител на Златната топка "Реал" (Мадрид). Преди време позира с тениска на "Кралския клуб" в социалните мрежи заедно с настоящия нападател на "Ювентус". На фотоса пък Кристиано бе сложил символичната вълнена шапка на Нурмагомедов. Тя се нарича папаха и е традиционна сред народите в Кавказ. Корените на непобедимия боец са от така наречените кавказки авари, които населяват Северен Кавказ и основната част от тях са именно в Дагестан.

Сънародниците на Хабиб Нурмагомедов в Дагестан

отпразнуваха шумно успеха му.

В столицата на административното подразделение - Махачкала, се беше събрало множество, което наблюдаваше битката с Джъстин Гейджи на видеостена. Мигове след обявяването, че "Орела" е защитил пояса си, централните части на града избухнаха в бурна радост. Веселбата продължи до малките часове на денонощието, а единствената неприятна новина за вечерта беше отказването на Нурмагомедов от UFC. Дни след мача непобеденият, който е набожен мюсюлманин, сподели: "Никой не може да те пречупи, когато Аллах е с теб, никой! Татко, благодаря ти за всичко. Ти ме учеше през целия ми живот. Аллах да те дари с най-високите степени на Рая!"

Въпреки огромната еуфория около Нурмагомедов и факта, че преобладаващата част от фенове и бойци в UFC определиха руснака за номер едно за всички времена, се намери един, който да постави под съмнение неговото прозвище. Бившият шампион на UFC Джон Джоунс обяви, че уважава Хабиб, но той трябва да си заслужи титлата "Най-добър за всички времена".

"Не просто да ти я дадат - коментира Джоунс в туитър. - За съжаление, 4 шампионски мача не са достатъчни, без значение колко ни се иска."

Въпреки това по всичко изглежда, че Хабиб Нурмагомедов ще остави невероятна следа за непобедимия човешки дух и борбеност и според мнозинството именно той ще се запомни като номер едно в този спорт за всички времена.