Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 8 месеца в ареста на свобода: Елена Динева спести 1 млн. лв. с още 17 дни престой в килията Елена Динева с адвокатите си

Съпругата на Васил Божков се

прибира вкъщи след 8 месеца в ареста

Съпругата на Васил Божков Елена Динева излезе от ареста в петък, въпреки че Апелативният специализиран наказателен съд я пусна още на 6 октомври, но срещу гаранция от 1 млн. лв.

Тогава Динева каза пред съда, че не може да внесе парите, защото банковите ѝ сметки са запорирани, както и имотите на нейно име. Така тя остана да лежи в килията на следствения арест още 17 дни.

Елена Динева беше арестувана преди 8 месеца и обвинена, че е участничка в престъпната група на Васил Божков за рекет, подкупи, пране на пари и данъчни престъпления. По закон точно това е срокът, за който обвиняемите могат да останат под стража, ако делото не е в съдебна фаза. Затова освобождаването на Динева става с постановление на прокуратурата.

“Елена Динева е освободена от предварителния арест поради изтичане на установения в НПК максимален 8-месечен срок за задържане под стража. По отношение на нея остава в сила определената ѝ от съда парична гаранция от 1 млн. лв., която до момента не е внесена, както и наложената ѝ друга мярка - забрана да напуска страната”, съобщиха от държавното обвинение в петък. От защитата на Динева са категорични, че няма как да внесат рекордната гаранция.

По подобен казус през миналата година синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви предпочете да внесе половин милион за свободата си само три седмици преди да изтече 8-месечният срок на задържането му по НПК.

В четвъртък от ареста беше освободен и друг приближен на Васил Божков - адвокатът Славчо Марков, който беше арестуван в средата на юни. Той е обвинен за участие в другата престъпна група, за която Божков е обвинен - за поръчкови убийства и опит за изнасилване.

70-годишният Марков е пуснат вкъщи под домашен арест, където ще му бъде сложена гривна за електронно проследяване. Според съда има вероятна негова съпричастност за престъпленията, за които е обвинен, има опасност да извърши друго престъпление, но здравето му е силно разклатено и няма как да остане в килията.

Синът на Васил Божков Антон също е обвиняем по разследването на Специализираната прокуратура. Той беше арестуван в началото на март, но лежа само няколко дни, защото съдът му определи гаранция от 1 млн. лв. и тя беше платена.