Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Базовата разлика в честотата на симптомите на COVID при възрастните и децата: диарията

Първите симптоми на новата коронавирусна болест са дискретни и не са много специфични: главоболие, мускулен дискомфорт, умора или просто отпадналост. Това ги прави донякъде незабележими, особено ако човек не е свикнал да се вторачва в сигналите на тялото си. Треската и дихателни прояви - ако се стигне до средно тежко или критично протичане, се появяват 2-3 дни след 1-2 дни на опипващи “терена” леки симптоми. Затова лекарите, които натрупаха опит в триажните центрове на болниците, казват, че съмнителните за COVID симптоми се появяват в периода 4-5 дни или (по-нетипично) до 7-14 дни след заразяването. На този етап проявите на инфекцията обикновено съчетават висока температура, кашлица, болки в гърдите и като цяло различен по степен дихателен дискомфорт.

При съмнение за диагнозата тест удостоверява вируса. Лекарите, които добиха опит в първоначалното разпределяне на рисковите пациенти, обясняват, че са сигурни и без него, ако рентген или още по-надеждно - скенер на гръдния кош, показва дали тръгва характерната двустранна пневмония. 

Специфичните наблюдателни проучвания, например върху пътници на круизния кораб Diamond Princess с над 700 заразени, както и моделите от световните данни показват, че инфекцията може да бъде напълно асимптоматична или с нищожни клинични прояви при 30 до 60% от заразените, особено при малки деца - под 12 г.

Най-честите симптоми на заболяването остават някаква комбинация от треска, загуба на вкус или мирис, суха кашлица и умора. От тях аносмията - загубата на обоняние, която често се съпровожда и със загуба на вкус, се очертава като една от най-предсказуемите.

В подкрепа на това авторитетният научноизследователски институт “Пастьор” цитира проучване сред тествани за COVID здравни работници, което показва, че аносмията е симптомът, най-често свързан с положителен PCR тест. Друго европейско проучване на здравната история на 2000 пациенти установи, че

87% съобщават,

че са загубили

обонянието си, а

повече от половината

- способността

да усетят вкус

от храната и напитките.

Натрупването на повече данни за деца, които боледуват по-рядко със симптоми и поради това информационният пул се пълни по-бавно, очертава разлика в честотата на различните симптоми при последните генерации. Например диарията е сравнително чест симптом при децата и младежите и по-рядък при поколението на техните родители и баби и дядовци. Въпреки че децата боледуват рядко и сравнително леко, те също може да стигнат до интензивно лечение или нужда от интубиране. Затова, както и при възрастните, трябва да се реагира веднага при симптоми на влошаване.

Бебетата под 1 г. и децата със системни заболявания може да са по-рискови за тежко протичане.

В последните 2 месеца се разследва рядко, но сериозно медицинско състояние, свързано с  при деца, наречено мултисистемен възпалителен синдром. Представлява възпаление в различни части на тялото, включително сърцето, белите дробове, бъбреците, мозъка, кожата, очите или стомашночревните органи.

Друг специфичен косвен риск за децата във връзка с COVID е свързан с болестта на Кавазаки. Най-общо казано тя представлява възпаление на кръвоносните съдове, което може да се провокира от инфекциозни заболявания. Подозира се, че нетипично зачестилите случаи през годината в цял свят, сред които и развили се фатално, са свързани с широкото разпространение на коронавирусната пандемия.