Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сериозни лекари намекват, че е изкуствен

BSL-4 в Ухан е като колежански кампус - тухлена сграда, езерце, но и най-висока степен на биозащита

Учени откриха слабите места на SARS-CoV-2

Сериозни български специалисти започнаха да говорят за изкуствен произход на вируса. В Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви: "Това не е прост грип. Виждаме, че той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента. За мен това е един "тунингован вирус", т.е. има някакъв лабораторен принос за създаването му". Защото досега всички коронавируси са изчезвали и заразите затихвали от само себе си.

Пълното разминаване на поведението на SARS-CoV-2 с принципите на науката води до извода, че може да е изобретен специално в лаборатория, според проф. Балтов. Подобно мнение изказа и пулмологът Александър Симидчиев, макар и да се застрахова, че хипотезата не е потвърдена. На него обаче също му е минавала подобна мисъл - че заразата е тръгнала от лаборатория в Ухан.

"Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус, или не - не можем да го променим - допълни Симидчиев. - Можем да променим своето поведение – да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща всеки един от нас може да направи."

Как може да се създаде изкуствено вирус в лаборатория?

Специалистите твърдят, че за да се получи, трябва да се използват познатите досега инфекциозни щамове. Да се правят множество опити за серийно размножаване, нови мутации и селективно размножаване, което да имитира естествена еволюция. Има още един вариант, при който може да се получи причинителяt на нетипичната пневмония. За целта е необходим друг патоген, който 7 години да "обикаля" по света и да претърпи повече от 1100 мутации, за да се превърне в щама, който се разпространява днес.

Теорията за изкуствения характер на коронавируса се подклажда и от непрекъснатите оптимистични съобщения на Пекин, че регистрира минимален брой заразени, при това всичките внесени отвън. На фона на хилядите инфектирани в Европа и САЩ!

Лабораторията в Ухан, към която са насочени подозренията, изглежда като кампус на колеж - с тухлените си постройки с малко прозорци и дългите алеи, около които са разположени камери, а наоколо има и изкуствено езерце, съобщава Ен Би Си нюз. Медията бе допусната до светая светих на китайските вирусолози.

BSL-4 е създадена през 2015 г.

Това е първата лаборатория в Китай, която е обезопасена по най-висока степен на биосигурност. Именно тя е в центъра на общественото внимание, тъй като към нея са насочени подозренията за създаване на коронавируса.

Екипът на Ен Би Си нюз е посрещнат от техници, облечени в защитни костюми, обработвайки малки флакони, въоръжени с цялостно оборудване, а главите им са опаковани в дебел прозрачен скафандър. Директорът на института по вирусология в Ухан Уанг Яни използва посещението на екипа на Ен Би Си нюз, за да призове света да не се доверява на слуховете за изкуствен произход на вируса.

Въпреки това теориите за изкуствения характер на SARS-CoV-2 не намаляват. В същия научен обект е работила избягалата от родината си китайка Ли Менг Ян. Тя бе категорична в интервю пред американската Фокс тв, че има доказателства, че коронавирусът е произведен в лаборатория в Ухан.

"Научната общност мълчи и работи заедно с Китайската комунистическа партия и не иска хората да знаят истината.

Затова ме

уволниха и ме

преследваха

За Китайската комунистическа партия аз трябва да изчезна", добави Ли по Фокс тв, която се смята за приближена до президента Доналд Тръмп.

Откакто е напуснала родината си, жената обвинява Пекин, че съзнателно не е направил нищо, за да спре разпространението на вируса от лабораторията в Ухан. След категоричните й интервюта нейният акаунт в туитър бе блокиран. Официално с мотива, че нарушава правилата на социалната мрежа.

Тя сподели, че е разследвала случаите на нетипична пневмония в епицентъра на пандемията в самото й начало. Става дума за времето преди вирусът да излезе извън границите на Китай. Установила смущаваща информация за коронавируса.

Опитала се да сигнализира Световната здравна организация, но оттам не откликнали на апелите й и дори не получила отговор. Ли Ян обвини китайските власти, че са пренебрегнали предупрежденията й и са оставили света да страда, вместо пандемията да бъде овладяна навреме.

"Този вирус няма естествен произход – заяви тя. – Геномната последователност показва човешка намеса. Цялата истина може да излезе наяве, ако се използват тези данни. Дадох доказателства, за да кажа на хората, че вирусът е измислен в лаборатория в Китай и защо само те може да са го произвели."

Според нея научните списания нарочно цензурират мненията на всички, които говорят за изкуствен произход на SARS-CoV-2. За да се получи, в лабораторията вероятно са

използвали

два други вида коронавируси от прилепи

- ZC45 и/или ZXC21 като основа и/или гръбнак.

Конспиративните теории се подклаждат и от факта, че дълго време след началото на пандемията Китай отказваше да даде на световната научна общност жив модел от първичния патоген. Дори и приятелски настроената Русия не можеше да се добере до него. Руските лекари искаха да получат вируса, за да могат да работят върху ваксина още преди да се бяха сблъскали с хиляди заразени.

Защо е необходим първичният вирус?

Когато се използва оригиналът, е много по-вероятно да се изобрети ефикасен препарат, който да го пребори. Последващите мутации затрудняват битката. Коронавирусите обаче имат свойството да се изменят по-бавно в сравнение с обикновените си "братовчеди". Това според лекарите е добра новина предвид ефикасността на бъдещите ваксини.

Още един факт допринася за подозренията, че SARS-CoV-2 е създаден в лаборатория. Тази седмица в Русия се проведе заседание на Съвета по сигурност към президента Владимир Путин. Според официално съобщение на пресслужбата към Съвета, на заседанието е разгледана вероятността от възникването на бъдеща епидемия от изкуствено създадени вируси.

"Събитията, свързани с пандемията COVID-19 и последствията им, свидетелстват за възможността да се появят заплахи, обусловени от други опасни патогенни биологични агенти", пише в изявлението.

Във връзка с това научният съвет към Съвета по сигурност предлага да се приемат изменения в стратегическите документи за планиране и отбрана, които засягат източниците на биооръжие, включително създаването на изкуствени вируси.

За да се разбере откъде е произлязъл SARS-CoV-2, трябва да минат 50 години, твърдят молекулярни биолози. Въпреки че генетичният му код е близък до SARS-CoV-1, това не е достатъчно, за да се направят меродавни изводи на този етап. Като се има предвид, че

генетичният код на шимпанзето се различава от този на човека само с 4%,

може да се разбере какви гигантски отлики биха могли да имат коронавирусите SARS-CoV-2 и SARS-CoV-1.

В същото време обаче има обнадеждаващи новини. Сп. "Сайънс" публикува разработка на учени от Института по биомедицински науки към университета в щата Джорджия, според която актуалният коронавирус може би има едни и същи слаби места като SARS-CoV-1 и MERS-1, което позволява да се създаде лекарство срещу всички тях.

Специалистите описват коя е мишената, към която ще се насочи лекарството - молекула, чиято биохимическа функция е тясно свързана с възникването или развитието на определена патология. Въздействието върху нея с лекарствен препарат води до излекуване, пишат учените. Кога ще бъде изработен обаче, все още никой не може да каже.