Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

16% от европейците имат неандерталски гени, които според учените се свързват с по-тежко протичане на COVID-19.
16% от европейците имат неандерталски гени, които според учените се свързват с по-тежко протичане на COVID-19.

Защо в Европа заразените растат, а в Китай и региона случаите са единични?

Приблизително 1 120 000 българи са изложени на потенциален риск да прекарат по-тежко COVID-19, ако се заразят. Изчислението е направено на базата на генетично изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Учените откриват участък в третата хромозомна двойка, който е наследство от неандерталците при смесването им с Хомо сапиенс преди десетки хиляди години. Именно той предопределя тежко боледуване от COVID-19. Уязвимият сегмент съдържа 49,4 хиляди двойки бази ДНК.

Как се получава бройката 1 120 000 българи?

Тя е пресметната условно, тъй като въпросната структура с неандерталски гени изследователите откриват средно при 16% от европейците. 16% от 7 милиона наши сънародници прави 1 120 000 души. За ЕС излиза, че изложените на риск от тежко протичане на болестта ще бъдат 81,6 милиона. Проучванията са правени с останки от неандерталец, открит в Хърватия – сравнително близка до нас територия. Въпреки това теоретично би могло процентът на наследници на древните грубовати жители на планетата с вероятност за влошаване при COVID-19 да е по-висок или по-нисък.

Освен това

хората с тези

гени са по-чувствителни

на болка,

колкото и нелогично да звучи това за онзи тип организъм.

Не е ясно защо точно един или няколко неандерталски генa от третата хромозома имат влияние върху протичането на инфекцията.

"Стряскащо е, че генетичното наследство от неандерталците има толкова трагични последствия в настоящата пандемия", заяви проф. Сванте Паабо, шеф на отдела за еволюцията на човешкия геном в Института по науки и технологии в Окинава. Той провел експеримента заедно с проф. Хуго Зеберг, изследовател от института по еволюционна антропология "Макс Планк".

Двамата стигат до извода, че

рискът от усложнения при COVID-19 е около

3 пъти по-висок

за хора с наследените неандерталски гени, отколкото за останалите. За Южна Азия вероятността е даже по-голяма – там половината жители са застрашени.

Това значи, че става дума за около един милиард души, имайки предвид, че регионът е населен с около 2 милиарда души. В Източна Азия пък почти липсват хора с неандерталските гени в 3-та хромозома според изследването на професор Паабо и проф. Зеберг.

В този факт ли се крие причината, че в последните седмици в Китай регистрират минимален брой заразени? Средно между 11 и 24 души. На фона на огромния милиард и 400-милионен китайски народ числата са пренебрежимо малки. На какво се дължи спокойствието в Поднебесната империя?

Факторите са няколко. От една страна е пословичната дисциплина на китайците, които са свикнали да спазват всички изисквания. В Поднебесната империя навсякъде се следи температурата на минувачите или при влизане в сградите. Дронове следят дали всички са поставили маски на лицата си и предупреждават, ако са пропуснали.

Второто обстоятелство, което предопределя по-ниския брой заразени в Китай, е свързано с решението на Пекин да започне да поставя ваксини на гражданите си още в края на юли. Изпитанията, които се полагат в такива случаи, не бяха завършени. Те траят 6 месеца. Въпреки това китайците и в момента биват ваксинирани по решение на Китайската комунистическа партия.

Чак на 18 октомври излязоха

резултатите от предварителните проучвания на ваксината,

произвеждана от държавната фармацевтична компания "Синофарм". Засега те показват, че доброволците са образували антитела, но още не може да се каже със сигурност доколко препаратът е безопасен за здравето.

Ако някъде регистрират болен, какъвто беше случаят миналата седмица в град Циндао, веднага ограничават движението на хората, както и започват масови тестове.

Още през пролетта въведоха QR код на всеки жител,

който показва къде е бил в последните две седмици и дали е под карантина.

Много хора не вярват на данните от Китай, и то не само защото в началото не включваха в бройката заразени безсимптомните случаи, а и заради по-строгите правила, които действат там.

Предишният опит

на Китай с разпространението на коронавируси

също играе своята роля в защитата от SARS-CoV-2. Първата епидемия то SARS през 2002-2003 г. подготви медиците и китайците как да се държат в подобни случаи. Оттогава маските са почти задължителен аксесоар за всички местни жители. Хонконг затвори границите веднага и въведе карантина за всички влизащи отвън, а в същото време започна и тестове. Заразените са изпращани в болница, а близките им – в специални хотели.

Западните общества напротив – те са свикнали да се борят с друг тип болести. Например диабет, високо кръвно, инфаркти, инсулти, рак. Докато азиатците имат постоянна практика да неутрализират вирусите.

Не само в Китай обаче се радват на чиста от коронавирус среда. В съседните Южна Корея, Виетнам, Япония, Сингапур, Тайланд, Тайван картината е същата. Това е т.нар. тихоокеански пръстен. Изключение в района правят Филипините, Индонезия и Малайзия.

Абсолютен рекордьор е Нова Зеландия,

която няма никакви заразени, но в момента там е лято. Въпреки тази добра новина никой не може да предскаже кога точно вирусът ще си отиде от света.