Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Починалата д-р Петранка Лишковска
Починалата д-р Петранка Лишковска

Лекарка от Враца и баща ѝ станаха поредните жертви на коронавируса у нас, като и двамата починаха в рамките на ден. Въпреки усилията на медиците от столичната болница “Света Анна”, където е лекувана д-р Петранка Лишковска, тя умира вчера сутринта, а ден по-рано и баща ѝ.

Д-р Лишковска бе началник на отделението по химиотерапия във врачанския онкодиспансер. В края на септември 54-годишната жена постъпва за лечение в тубдиспансера във Враца след влошено състояние и положителен PCR тест. По нейно желание е преместена в София.

Две седмици в “Света Анна” полагат денонощни усилия да спасят колегата си, използвани са всички възможни лекарства, които се прилагат при лечението на COVID-19, включително кръвна плазма от преболедувал пациент. Лекарката обаче получила всички възможни усложнения и те в крайна сметка я убиват.

84-годишният ѝ баща е лекуван в болницата в Бяла Слатина. Семейството организирало погребението му, когато дошла вестта за смъртта на д-р Лишковска. Двойната трагедия го съкрушила.

Онкодиспансерът във Враца се оказа огнище на заразата с 19 потвърдени положителни проби на част от персонала - трима лекари, 13 сестри и 2 санитарки. Заразени сред пациентите няма, част от тях са изписани за домашно лечение.

Преди да влезе в болница, починалата лекарка е била в отпуск, но се е виждала с някои от колегите си. Медсестра пък продължила да ходи на работа, въпреки че съпругът ѝ бил заразен, разказа bTV. Част от персонала на болницата пък отказал да бъде тестван, стана още ясно.

Веднага са предприети мерки за дезинфекция на всички отделения и кабинетите в здравното заведение. От ръководството на онкодиспансера уверяват, че до седмица-две ситуацията ще бъде овладяна и ще възстановят нормалния ритъм на работа.