Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тимъти Рей Браун, първият човек в света, излекуван от СПИН почина от рак.
Тимъти Рей Браун, първият човек в света, излекуван от СПИН почина от рак.

 Бивше гадже му съобщава, че е ХИВ позитивен: Изследвай се, остават ти 2 г. живот

След две трансплантации със стволови клетки побеждава рака и СПИН, но накрая туморът пак се връща

Бивше гадже му съобщава, че е ХИВ позитивен: Изследвай се, остават ти 2 г. живот

След втората операция изпада в делириум, почти ослепява и се парализира. Дават му 5% шанс за оцеляване

1995 г., Берлин. 29-годишният Тимъти Рей Браун получава обаждане от бивше гадже от университета, което му казва: "Положителен съм за ХИВ и ти препоръчвам да се изследваш. Осъзнаваш ли, че ако си болен, ти остават около две години живот?" Младежът е шокиран. Запазва самообладание и отива на лекар, който потвърждава, че действително е болен от СПИН.

Днес Тимъти Браун е повече известен като Берлинския пациент, защото беше

първият човек в света, излекуван от СПИН

с трансплантация срещу рак на кръвта.

И все пак той почина на 30 септември след тежка борба с левкемията, която се завърна коварно миналата година. Появили се множество метастази, които достигнали до мозъка и гръбначния стълб.

Новината за смъртта му изненада близките и приятелите му, тъй като той успя да пребори болестта два пъти, но накрая ракът го победи.

Тимъти Рей Браун е единствено дете, родено и отгледано от майка си в Сиатъл. В гимназията осъзнава, че е хомосексуалист и има сериозно влечение към мъжете. Именно тогава по ирония на съдбата той става един от активистите в протестите срещу дискриминацията на болни от СПИН.

През 1991 г. решава, че иска промяна в живота си, и затова се мести първо в Барселона, а след това в Берлин, където учи в университета и работи като сервитьор.

4 г. по-късно е истински уплашен, когато се изследва и разбира, че е ХИВ позитивен, защото тогава все още няма животоспасяващи антиретровирусни лекарства и повечето хора гледат на диагнозата като на смъртна присъда.

Веднага му е назначена

необичайно комбинирана терапия

- диданозин, индинавир и хидроксиурея. Последното е най-странно от трите, защото е медикамент против рак, който не е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата за лечение на ХИВ.

Оказва се, че комбинацията била част от малко проучване, което лекар тествал при пациенти по време на остра ХИВ инфекция. Лечението изненадващо за младежа дава добър резултат.

На следващата година се въвежда и комбинирана антиретровирусна терапия, която е спасителен пояс за такива пациенти. Браун се подлага и на нея, примирява се, че ще приема медикаменти цял живот, но все пак ще държи болестта под контрол.

Всички върви добре до 2006 г., когато той е на сватба в Ню Йорк. През цялото празненство се чувствал много изтощен, а нямало видима причина за състоянието му.

В следващите дни не можел да измине разстоянието до работата си с колело, както обикновено правел, и това го накарало да посети лекар.

Установяват, че има анемия,

и му правят кръвопреливане, но това не решава проблема. Пренасочен е към онколог, който първоначално смята, че нe e нищо сериозно. Специалистът го подлага на болезнена биопсия на костния мозък. Седмица по-късно изследванията показват, че Браун страда от остра миелоидна левкемия.

Започва да го лекува специалистът по рак на кръвта д-р Геро Хюнтер в Университетската болница "Шарите", в която бе настанен и Навални. До този момент обаче младият лекар не се бе сблъсквал с ХИВ позитивен пациент. Тимъти Браун преминава няколко цикъла на химиотерапия, които предизвикват гъбична пневмония и опасна инфекция, но успяват да ги овладеят.

"Химиотерапията ми напомни, че лечението на такава смъртоносна болест може да се подиграе с теб - казва Браун. - Развих пневмонията рано. Трябваше да спра третия си кръг химиотерапия по средата, когато получих и сепсисна инфекция.

Можех да умра

За щастие имах, страхотни лекари."

За известно време левкемията е в ремисия, но по-късно се налага трансплантация на стволови клетки, а лекарят решава да търси донор, който има мутация, наречена CCR5 Delta 32 на CD4 клетките, което ги прави почти имунизирани срещу ХИВ. CCR5 е протеин на повърхността на CD4 клетката, който действа като врата за ХИВ вируса. Ученият намира човек с тази мутация, който се съгласява да помогне.

Браун обаче за момент се разколебава, защото

не иска да бъде морско свинче

в ръцете на лекарите. Левкимеята прогресира и той решава да рискува. На 6 февруари 2007 г. го оперират и Браун определя деня като новата си дата на раждане. Точно тогава спира да приема и лекарства за СПИН. Това е голям пробив, защото с един куршум лекарите унищожават две болести - имунната недостатъчност и рака на кръвта. Тимъти Браун става известен като Берлинския пациент и първият човек в света, излекуван от СПИН. Животът му буквално се рестартира и до края на 2007 г. той напълно се променя. Връща се на работа, започва отново да посещава фитнес.

“Първият знак, че съм свободен, беше, когато започнах да правя мускули - споделя Берлинския пациент. - Синдромът на изхабяване, който се беше развил, често срещан при хора с ХИВ, изчезна. Веднага забелязах промените в тялото си."

Левкемията обаче се оказва изключително агресивна и се връща отново през декември същата година, след като Браун пътува за коледните празници до САЩ, разболява се и развива пневмония.

Лекарите в Берлин решават да го

подложат на втора трансплантация

на стволови клетки през февруари 2008 г. Операцията обаче води до много странични ефекти. Браун изпада в делириум, почти ослепява и се парализира, но за сметка на това от рака няма и помен.

Д-р Хюнтер обаче му признава, че при такива случаи шансът за живот е 5%.

Настаняват го в център за пациенти с мозъчни травми, където благодарение на интензивна рехабилитация той започва отново да ходи. Нужни са му нови упражнения, защото на следващата година е ограбен и блъснат на улица в Берлин.

При падането удря главата и рамото си. Като по чудо напълно се възстановява 6 години по-късно, а през определен период от време се тества за ХИВ, който не се появява никога повече в организма му.

Междувременно в медиите не спира да се дебатира пробивът, че с трансплантация на стволови клетки човек е излекуван от вируса на СПИН.

Известно време има доста критични и скептични мнения сред медицинската гилдия, но в крайна сметка лекарите признават успеха с Берлинския пациент. Той обаче изобщо не смята да разкрие самоличността си пред света, измисляйки хиляди причини.

През 2010 г. все пак решава да се покаже публично: “Казвам се Тимъти Рей Браун и съм първият човек в света, излекуван от ХИВ - споделя той. - Не исках да бъда единственият, затова ще направя всичко възможно, за да помогна и на други хора с този проблем. Ще посветя живота си на тази кауза."

Това е страхотен бум за целия свят, а

журналистите стоят пред вратата му денонощно

Браун разказва историята си пред различни медии, но известността му идва в повече. Веднъж дори се измъква през задната врата на дома си, защото входната е заета от над 20-30 репортери. Случаен минувач се приближава до него и го пита дали е Тимъти, но той отрича. Първоначалният шок от популярността постепенно отшумява и Берлинския пациент дори основава фондация, чрез която да помага на болни от СПИН.

Миналата година обаче левкемията отново изненадващо се прояви. И този път победи.

Тимъти Рей Браън става известен като Берлинския пациент.
Тимъти Рей Браън става известен като Берлинския пациент.