Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тимъти Браун е първият човек в света, който е излекуван по този начин.
Тимъти Браун е първият човек в света, който е излекуван по този начин.

Пациент в Лондон е излекуван от рак и ХИВ след трансплантация на стволови клетки.

Лечението е проведено от учени от четири университета - два са в британската столица, а останалите в Кеймбридж и Оксфорд.

Човекът, чието име се пази в тайна, засега е наричан от лекарите Лондонския пациент.

Заразеният е лекуван от рак, а не от СПИН, но от 18 месеца е в ремисия от ХИВ и не приема лекарсва за вируса.

Лекарите коментират, че е твърде рано и все още не може да се каже, че пациентът е напълно излекуван от ХИВ. Но при всички случаи новаторският им подход може да е полезен при откриването на лекарство.

Човекът е диагностициран с ХИВ през 2003 г

и напреднал лимфом на Ходжкин през 2012 г. Заради тумора е преминал курс с процедури по химиотерапия. Впоследствие са му имплантирани стволови клетки от донор, който е резистентен към ХИВ. Резултатът е, че комбинацията е довела до ремисия както при раковото заболяване, така и при ХИВ.

Всъщност това е вторият случай, когато пациент, лекуван с този метод, стига до успешен резултат.

Късметлията преди 12 години е човек в Берлин

Медиците му трансплантират костен мозък от донор с естествен имунитет към вируса. Тимъти Браун минава през две трансплантации, след което е подложен на лъчетерапия за левкемия. Благодарение на това той става първият, който "побеждава" ХИВ.

Учените в продължение на години правят опити да повторят резултатите, довели до успех лечението на Браун.

"Чрез постигането на ремисия при втори пациент, използвайки подобен подход, ние показахме, че първият в Берлин не е аномалия и че в действителност подходите за лечение са елиминирали ХИВ при тези двама души", заяви авторът на проучването проф. Равиндра Гупта.

Проф. Едуардо Олавария от Imperial College London, който също участва в изследването, коментира, че успехът на трансплантацията със стволови клетки предлага "надежда в търсенето на дългоочаквано лекарство за ХИВ/СПИН".

Въпреки успеха учените отчитат, че трансплантацията на костен мозък няма как да се превърне в масова практика за лечение на заразените с ХИВ. В момента стандартната процедура е вирусът да се потиска със силни лекарства. Въпреки това трансплантирането на клетки, модифицирани да издържат на ХИВ,

може да се окаже животоспасяващо

в определени случаи.

CCR5 е най-често използваният рецептор от HIV-1 - вирусният щам на ХИВ, който доминира в света и напада клетките. Много малко на брой са хората, резистентни към ХИВ, които имат две мутирали копия на CCR5 рецептор. Това означава, че вирусът не може да проникне в клетките на заразен човек.

Пациентът в Лондон е получил стволови клетки от донор именно с тази специфична генетична мутация, която го прави резистентен към ХИВ. В случая клетки, пренасящи ХИВ, може да останат в тялото в състояние на покой в продължение на много години.

Благодарение на това откритие британските изследователи твърдят, че е възможно да се използва генна терапия със CCR5 рецептора при болни с ХИВ. В това отношение резултатите са "окуражаващи", твърди проф. Греъм Кук, професор и преподавател по инфекциозни заболявания от лондонския Imperial College.

"Ако можем да разберем по-добре защо процедурата работи при някои пациенти, а при други - не, ще бъдем по-близо до крайната цел за лечение на ХИВ - категоричен е проф. Кук. - В момента процедурата все още

носи твърде голям риск при пациенти,

които са в добро състояние."

Затова д-р Андрю Фрийдман, преподавател по инфекциозни болести и почетен лекар консултант в университета в Кардиф, отбеляза, че това е един много "интересен и потенциално значителен доклад". Според него въпреки успеха ще е необходима дългосрочна комбинирана антиретровирусна терапия като гаранция, че няма да има усложнения на по-късен етап.

Според учени вероятно това е начинът да се осигури една нормална продължителност на живота на всички с това заболяване.