Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът говори без маска от балкона на Белия дом.
Президентът говори без маска от балкона на Белия дом.

Президентът се върна в Белия дом

Доналд Тръмп призова американците да не се страхуват от коронавируса и да излизат навън.

Президентът на САЩ се прибра в Белия дом от военната болница, където бе лекуван от COVID-19 в продължение на 3 дни, съобщиха световните агенции. Макар лекарите да казват, че още не се е оправил напълно, Тръмп се появи без предпазна маска във видеообръщение, отбелязва Ройтерс. Преди това той демонстративно свали маската, за да бъде сниман на работното си място, въпреки че около него имаше членове на екипа му. Много от тях впрочем вече са заразени (Виж инфографиката.)

“Не се страхувайте от него (коронавируса). Ние ще го победим. Ние имаме най-доброто медицинско оборудване, най-добрите лекарства - каза Тръмп във видеопосланието. - Не му позволявайте да се разпорежда с живота ви, излизайте навън, бъдете внимателни.” Президентът подчерта, че сега се чувства по-добре, отколкото преди 20 г.

Безотговорното поведение на американския лидер, което мнозина определиха като нечуван егоизъм и пренебрежение към здравето на останалите хора, отново стана обект на нападки, както и ненужната му кратка разходка с кола по-рано, за да поздрави привържениците си.

В Белия дом е подготвено специално изолирано помещение, в което Тръмп ще може да работи след завръщането си от болницата, съобщи Си Ен Ен. Президентът ще използва работния кабинет на третия етаж, както и няколко помещения до офиса на лекуващия го лекар Шон Конли. Според доктора през последните 24 часа състоянието на президента непрекъснато се подобрява - Тръмп вече няма респираторни оплаквания, равнището на кислород в кръвта му е в нормата и не е имал висока температура от 72 часа.

Малко преди да напусне болницата, Тръмп написа в туитър, че скоро ще се върне в предизборната кампания и има намерение да участва в насрочения за 15 октомври дебат с кандидата на демократите Джо Байдън. До президентските избори остава по-малко от месец. Байдън няколко пъти даде отрицателна проба на тест за коронавирус в последните дни и изрази готовност да участва в следващия дебат, ако здравни експерти потвърдят, че това ще е безопасно за него.

Доналд Туск, бившият шеф на Европейския съвет. който в момента е лидер на Европейската народна партия, иронизира видеопосланието на Тръмп. “Не се страхувайте от COVID. Страхувайте се от цинични овластени хора, които разпространяват лъжи за него. Не позволявайте да доминират живота ви”, написа той в туитър.