Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Василев много точно постави диагноза на поведението

на медии в 2020 г. - стоят в агитките, а не между тях

 

Отвратителната атака срещу гости в предаването “Панорама” е посегателство върху свободата на словото. И изобщо върху идеята за плурализма, която е същностна за демокрацията.

Това е оказване на натиск, който ще попречи на Бойко Василев да прави предаването си, съобразявайки се само със собствената си съвест и свободна воля, защото, ако кани гости, които не са угодни на тълпата, те ще се страхуват да не бъдат нападнати и може би ще отказват участие.

Това е авторитарна цензура в стила на Сапурмурат Атаевич*.

В крайна сметка е без значение дали този Тюркменбаши е една личност, или са 50 души, които харчат парите на спонсорите си за кори с яйца.

Все е диктатура,

когато

забраняваш на

журналистите

да разговарят с когото искат и когато наказваш различните мнения. От обстрела с яйца на инакомислещия до лагера в Ножарево границата е много тънка.

Сигурно протестърите ще заявят, че те са замеряли Стойчо Стойчев, защото той не хули Бойко Борисов и е част от “хунтата”, както би се изразил Васил Божков.

Да, ама не!

Във въпросната “Панорама” участваше и Андрей Райчев, последователен критик на правителството, и изобщо представата за качествена журналистика е да се чуват различни гласове.

И Бойко Василев много точно постави диагнозата на медиите през 2020 г. - “Панорама” прави журналистика не в агитките, а между агитките. И това е едно от последните места, където това все още е така. Освен “Панорама”, има 2-3 сайта, вестник “24 часа” и още няколко медии, които все още приемат, че

журналистиката

е арбитър,

а не “колективен организатор, агитатор и пропагандатор”, както казваше Владимир Илич.

Това бе най-съществената промяна в живота ни през 90-те и сега е на път да я загубим.

И това е много по-важно от въпроса кога ще са изборите - месец по-рано или месец по-късно.

Въпросният Стойчо Стойчев не е действащ политик, чието обругаване е легитимно действие.

Той е човек, който е заявил публично мнението си. Ако не си съгласен с него, не го слушай, но желанието да бъде наказан заради изказани становища е много опасно.

Вчера е имало спонсор, който е купил яйца. Утре друг спонсор може да даде коктейл “Молотов” и така ще загине човек заради мнението си.

Аз не искам да живея в такава държава под диктата на ниязовщината на улицата.

Затова, колеги журналисти, подкрепете Бойко Василев да си гледа работата. Това е важно за цялото общество и журналистиката в частност.

Свободата ни е в опасност. Защото Бойко Василев освен изключително интелигентен и надарен човек (може би най-забележителният журналист от нашето поколение) превърна равната отдалеченост от събеседниците си в естествена норма.

Той е последният човек, който може да бъде обвиняван в каквато и да е пристрастност. Натискът срещу “Панорама” цели премахването на каквото и да е различно мнение.

Това е опасно, но зад него се крие и още нещо, което намалява вредата - обикновеният мързел. Ако “Панорама” се снимаше в НРТЦ (след 4-и километър), никой нямаше да причаква гостите, защото трябва да се ходи пеш. Същото се отнася и за Нова телевизия. Но ул. “Сан Стефано” е удобна. Събират се хора пред Министерския съвет, после отиват до БНТ и имат някакъв финал, след като вече не могат даже Орлов мост да затворят.

* Сапармурат Атаевич Ниязов, наречен Туркменбаши - покойният пожизнен лидер на Туркменистан - най-истинския тиранин през последните 30 години.