Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Евтимов е първият похитител от бандата, който излиза

на свобода – поправил се, съжалявал и не отричал вината си

Ивайло Евтимов-Йожи е изразил съжаление за жертвите си, не е търсил оправдания за действията си и не омаловажавал вината.

Това са част от мотивите на Апелативния съд да освободи предсрочно от затвора първия от четиримата осъдени от бандата за отвличания Наглите. По време на разследването и на делото Йожи отричаше участие в похищенията, за които го арестуваха през декември 2009 г.

Според разследването на МВР и прокуратурата Йожи е участвал в 12 отвличания. До окончателното решение на Върховния касационен съд те останаха 8, защото за другите 5 (Георги Георгиев-Жоро Пурата, Румен Гунински, Борислав Атанасов, Васил Маникатов и Борислав Динев) не се намериха достатъчно годни доказателства. А това са свидетелските показания на един от членовете на Наглите - Валентин Михайлов-Ихтиманския, който се измъкна от правосъдието, защото натопи останалите, включително и дългогодишния си приятел Ивайло Евтимов.

Йожи, Прокопий Културиста и Данчо Релето бяха осъдени на по 18 г. затвор, а Любо Гребеца - на 10 г. Ивайло Евтимов излиза на 11-ата година от престоя си зад решетките. Бил е там точно 129 месеца, или по 16 месеца за всеки един, доказано отвлечен с негово участие. Йожи е събрал бандата на Наглите през октомври 2007 г. и я ръководил заедно с Прокопий Прокопиев, известен като Културиста, до 17 декември 2009 г., когато са арестувани. По делото има още едно отвличане - на Илиян Цанев от 9 март 2007 г., когато според разследването бандата на Наглите още не е структурирана и Йожи не участва в това похищение.

През 2007 г. Йожи, Прокопий Културиста и Валентин Михайлов-Ихтиманския излизат от затвора, където са били за грабежи.

Всеки започнал

работа, но

заплатите

били малки

и не ги задоволявали. Вальо Ихтиманския разказва подробно как Йожи и Прокопий му предложили да участва в първото отвличане, което после се доказа - на Мехмед Чакър. Нароченият е бизнесмен. Внася часовници от Швейцария и има достатъчно пари, за да плати откуп. За целта тримата купуват микробус и започват да следят Чакър. Когато маршрутът му е проучен, Йожи, Културиста и Ихтиманския пристъпват към действие. Това се случва на 12 април 2017 г. Решават да го отвлекат по пътя от единия му офис към другия, който обикновено посещава около 20 ч. Малко преди сградата слагат кофа за боклук на пътното платно. Чакър спира мерцедеса си, за да я отмести и в този момент Културиста и Ихтиманския го нападат. Вкарват го в буса, Йожи премества колата на жертвата, за да не пречи на движението и след това сяда зад волана на возилото с помагачите си и отвлечения. С найлонова торба на главата и завързани ръце, Чакър е отведен в къща до село Лозен и вързан с вериги. 

Докато беше в затвора, Ивайло Евтимов стопил присъдата си с труд, помагал на администрацията на затвора и излизал в отпуск по няколко дни, но винаги се връщал.
Докато беше в затвора, Ивайло Евтимов стопил присъдата си с труд, помагал на администрацията на затвора и излизал в отпуск по няколко дни, но винаги се връщал.
След няколко дни го местят в къща в село Герман, която е собственост на братовчед на Йожи и е специално подготвена за охрана на отвлечени. На следващия ден след отвличането синът на Мехмед Чакър открива изоставения му мерцедес с поръсен вътрле червен пипер, за да се заличат мирисовите следи на Йожи, който е преместил колата. Няколко дни по-късно младежът получава есемес с искания откуп - 10 млн. евро. След преговори Левент Чакър събира само 218 хил. лв., слага ги в чанта и ги хвърля от влака София - Бургас до Пазарджик.

10 дни по-късно Мехмед Чакър е освободен. На 10 май похитителите измили и преоблекли бизнесмена, залепили на очите му тиксо и завързали ръцете му. Прокопий и Ихтиманския го натикали в багажника на фолксваген голф и тръгнали към София. В друга кола пътувал Йожи. Изоставили Чакър в подземен гараж в кв. “Света Троица”.

Тримата вече

са поделили

парите от откупа

Успехът на отвличането води след себе си още по-сериозна организация.

През октомври 2007 г. автокрадецът Иван Пайнавелов-Сапата организирал среща в дома си, на която присъствали Йожи, Прокопий Културиста, Даниел Димитров-Данчо Релето, Любомир Димитров-Гребеца и Валентин Михайлов-Ихтиманския. Там се взема решение да действт мащабно и разпределят ролите си. Сапата, Любо Гребеца и Данчо Релето, които са автокрадци, трябва да намират автомобилите и всички нужни за престъпленията вещи. Гребеца и Релето трябва да наблюдават района на отвличането, да контактуват с близките на жертвата и да вземат откупите, а вторият - и да шофира колите. Отвличанията обаче се извършват от

вече доказалите

се силоваци

Йожи, Културиста

и Ихтиманския

По-късно според разказа на Ихтиманския и обвинителния акт на прокуратурата към групата похитители се включва Кирил Кирилов-Шкафа (убит през 2012 г. в София) и няколко други, които са пазили жертвите, но те бяха оправдани. Соченият за мозък на бандата Иван Пайнавелов-Сапата е убит от Любо Гребеца при спор за пари от джип през 2018 г., но в историята, която разкри Данчо Релето по-късно, Йожи и Прокопий Културиста ги няма. 

Мехмед Чакър
Мехмед Чакър

Точно Сапата предлага първата жертва на вече сформираната група - Михаил Краус, син на бившия транспортен министър Вилхелм Краус, с когото се познавали от деца. Сапата бил наясно с навиците му, къде живее, финансовото състояние на семейството му. Специално за отвличането на Михаил Краус Йожи си купува пистолет. Така започва серията от 12 отвличания. Във всички според прокуратурата участват двама души - Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопий Културиста. Както и

Валентин

Михайлов-

Ихтиманския,

който обаче

стана защитен

свидетел и не

беше съден

След решението на върховния касационен съд Йожи, който пръв от 4-мата осъдени излезе на свобода, е признат за виновен за 8 от тях - Михаил Краус (откуп 586 749 лв.), Ангел Бончев (765 492 лв.), съпругата му Камелия (307 065 лв.), Киро Киров (1 011 164 лв.), Венислав Величков (395 077 лв.), Джорджо Марков (391 166 лв.), Мехмед Чакър (218 342 лв.) и Илиян Цанев (195  583 лв). За тези отвлечени бандитите в различен състав са прибрали общо 3 563 573 лв. (тук не се включват парите от откупа за Камелия Бончева, които бяха дарени на фондация по волята на похитителите), за които са осъдени да върнат, плюс суми от гражданските искове за причинени неимуществени вреди. Парите от откупите не са намерени, а според свидетели отдавна са похарчени. Обезщетения на жертвите и близките им също не са изплащани.

Стопил 5 г. от присъдата си с труд зад решетките

Евтимов беше арестуван през декември 2009 г. и го осъдиха на 18 г. затвор за няколко отвличания от 2007 г. до задържането му. Стопил е почти 5 г. от присъдата си, като се трудил в затвора и му оставаха да доизлежи 2 г. и 5 м. Според затворническата администрация той се е поправил и няма смисъл повече да обитава килията.
“Ивайло Евтимов е показал примерно и честно отношение към труда”, пише в решението на апелативния съд, който отмени отказа на първата инстанция да го пусне на свобода преди два месеца.
Началникът на затворническото общежитие в Казичене Замфир Драганов, социалните работници и полицаите, които работят с него, също подкрепили молбата на Евтимов да бъде освободен предсрочно. Похвалили го, че съдейства на администрацията за потушаване на конфликти сред затворниците, не пие алкохол и не се дрогира. Бил награждаван 25 пъти, включително и с по няколко дни домашен отпуск. Винаги се връщал в затвора и не е правил опити за бягство.
Активно се включвал в спортни състезания и културни събития, бил и футболен съдия в затворническите турнири. Той съжалявал за отвличанията и съчувствал на жертвите. В следващите 2 г. и 5 м. Йожи ще се среща с пробационен служител.

Само 4-има от Наглите бяха осъдени, а 5 от отвличанията останаха недоказани.
Само 4-има от Наглите бяха осъдени, а 5 от отвличанията останаха недоказани.