Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Любо Гребеца в съда.
Полицаи водят Любо Гребеца в съда.

ВКС го осъди окончателно за смъртта на Юлиян Лефтеров и Сапата, чиито трупове бяха открити в планината

Любомир Димитров- Любо Гребеца е единственият от бандата за отвличания на Наглите, който ще лежи в затвора до живот. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата, наложена му на 1 юли м.г. по дело за 2 убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата и на Юлиян Лефтеров-Кокошката, известен и с прякора Кунгфуто. Решението е от 28 май т.г. и е окончателно, но мотивите още не са обявени.

Така

Гребеца се оказа

най-големият

карък

от бандата на Наглите. След арестите през 2009 и 2010 г. той единствен от обвинените проговори за отвличанията (за 6 от тях и за един опит), но не стана защитен свидетел.

Любо Гребеца получи по-ниска присъда от останалите в бандата за участие в похищенията - 10 г. затвор, но докато лежеше зад решетките, един от аверите му - Данчо Релето, разказа за смъртта на Сапата и Лефтеров и вгорчи съдбата му. До няколко години аверите на Гребеца ще излязат на свобода, но той не. (Виж карето.) Парите от откупите - над 3 млн. евро, така и не бяха открити. През годините бяха засечени няколко банкноти в търговската мрежа, но следата не доведе до разкрития.

Любо Гребеца сега е в софийския затвор. На 38 г. е и, изглежда, ще прекара остатъка от живота си зад решетките, и то при първоначален специален режим. Гребеца влиза с останалите Нагли в ареста на 19 декември 2009 г. Докато излежаваше присъдата си за съпричастност към 7 отвличания, той направи опит да излезе предсрочно от затвора през юли 2017 г., но не успя. Междувременно бе задържан и по делото за убийствата на Сапата и Кокошката. На 23 март 2018 г. той бе осъден за смъртта им от Софийския градски съд, а на 1 юли м. г. наказанието бе потвърдено и от апелативения съд (САС). Гребеца трябваше да плати и по 150 000 лв. близките на Лефтеров.

Как се стигна

до присъда за

убийствата

Труповете на Иван Пайнавелов - Сапата и Юлиян Лефтеров са открити пред януари 2010 г.
Труповете на Иван Пайнавелов - Сапата и Юлиян Лефтеров са открити пред януари 2010 г.
Труповете на Сапата и Юлиян Лефтеров са открити на 8 и 9 януари 2010 г. в планината над с. Железница- около 3 седмици след разкриването на Наглите. Мястото, на което са заровени, е посочено от друг член на бандата - Даниел Димитров-Релето. Лефтеров е убит с 2 куршума в главата вечерта на 8 януари 2009 г., а Сапата 3 месеца по-късно - на 12 април. Единият е застрелян с пистолет “Броунинг”, а другият - с оръжие, калибър 9,18 мм. На 2-те убийства присъства маскиран мъж, който според една от променящите се версии на Гребеца е “истинският убиец”.

Какви според съда са фактите? В края на декември 2008 г. членове на Наглите замислят да инсценират отвличане на Кокошката, за да вземат откуп от близките му и най-вече от заможния му вуйчо Александър Чонков, който се е върнал от Канада и планира да развива бизнес с племенника си в България.

Данчо Релето посочва къде са заровени труповете на Сапата и Лефтеров.
Данчо Релето посочва къде са заровени труповете на Сапата и Лефтеров.
На 8 януари 2009 г. Гребеца отива с кола пред дома на Релето, който се съгласява да участва само като шофьор и с уговорката Лефтеров да не разбира за това. Двамата се насочват към дома на жертвата. В близост ги чака Сапата със сив джип “Мерцедес” с полицейска лампа. На задната му седалка

лежи мъж

с маска

“Не иска да го видят”, обяснява Сапата. До днес не се знае кой е бил маскираният - никой от свидетелите не го издава.

Джипът стига до блок 6 на ул. “Плана планина”. Около половин час всички са в очакване на сигнал от Лефтеров. След кратък разговор по джиесема Сапата казва, че той ще дойде след 5 минути. Лефтеров се появява с кола и паркира.

Останалите слагат маски и приближават към него с мерцедеса. Трима изскачат с викове: “Полиция, не мърдай!”. Хващат Лефтеров и го вкарват в багажника на джипа. Свидетели на отвличането стават 3-ма души, които по това време чистят сняг. Единият звъни на тел.112 и след 25 минути на мястото идват полицаи от СДВР и ГДБОП.

Междувременно Гребеца, Релето и Лефтеров се прехвърлят в друга кола, оставена от Гребеца, и поемат към Бистрица. Сапата и маскираният ги следват с джипа. На черен път между Бистрица и Симеоново колите спират и Лефтеров, който е в течение на целия план, се обажда на вуйчо си. Казва му, че е отвлечен, да не звъни в МВР, а да чака обаждане за откуп.

Между Лефтеров и останалите по-късно избухва скандал затова, че не е бил предпазлив, че не е предупредил останалите за наличието на камера. При свадата Гребеца удря няколко пъти Лефтеров, който паднал на земята. Според обвинението след скандала той решава да ликвидира Лефтеров, изнервен че полицията може да ги хване.

Сапата и маскираният потеглят с джипа. След няколко часа е проведен разговор по джиесем и останалите потеглят към с. Железница. Подминават го и спират в местността Елата. Там ги чакат Сапата и маскираният със светнати на колата им фарове. Лефтеров, който вече е завързан, а

главата му е

омотана през

очите и устата

с тиксо,

е повлечен към предварително изкопана дупка. Прострелян е в главата с пистолет. След първия изстрел следва втори - контролен, в лявата част на темето.

По-късно вуйчото на Лефтеров плаща 40 000 евро откуп, без да знае, че племенникът му вече е мъртъв. Парите са оставени под микробус до спирка на околовръстния път.

Сапата намира смъртта си на черен път в местността Умни дол. Експертиза на трупа показва, че смъртта е настъпила от огнестрелна рана в слепоочието. Самоличността му е установена след ДНК-анализ. Сапата е убит малко след 20,20 ч на 12 април 2009 г., а е обявен за издирване на 15 април по молба на сестра му Кристина. Според прокуратурата мотивът за убийството са

влошени

отношения

покрай сделка

с БМВ Х5

Колата струвала 145 хил. лв. и Гребеца искал да я вземе на лизинг. Дал първоначално 20 000 лв., но после спрял да плаща и в един момент автомобилът бил обявен за откраднат. Сапата бил гарант по сделката. Другата версия е, че е отстранен, защото поискал да се отдели от Наглите.

В деня на смъртта му пак станал скандал и пак присъствал мистериозният мъж с маска. Релето разказва, че бил в кола, когато Гребеца и Сапата си крещели отвън зад нея. В един миг се чул изстрел и шум от падане на тяло. Маскираният мъж вдигнал скандал на Гребеца, когато видял Сапата в кръв. После трупът бил заровен, а 2-те лопати, с които бил изкопан гробът му - изгорени.

Първоначално за смъртта на Лефтеров и Сапата е разследван Вальо Бореца, и то по показания на Гребеца. Той се отмята от тях, но изведнъж от свидетел става обвиняем. До последно отрича да е стрелял по аверите си, дори се кълне, че не е бил на местопрестъпленията. В началото заявява, че неизвестният маскиран мъж е убил Сапата и Конфуто, а накрая, че няма мотив да ги убива.

Лесни пари бързо се харчат, казал Любо след ареста

Трима от Наглите получиха по 18 г. затвор за серията отвличания, която изправи на нокти България преди 2010 г., и сега са зад решетките. Това са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров - Релето. Още двама бяха осъдени за други по-леки престъпления, но не и за похищения.

Първоначалната присъда на Любо Гребеца от 15 г. затвор бе намалена от ВКС на 10 г. заради неговото съгласие навремето да съдейства на разследването, което се наблюдава от двама прокурори Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова. 

Прокурорът Бисер Кирилов
Прокурорът Бисер Кирилов

По онова време Гребеца проговаря с надежда да сключи сделка за свободата си подобно на Вальо Ихтиманския, който остава само свидетел по делото. След като това не става, той се отмята от показанията си и обвинява полицията в натиск и манипулации. Има записи на 3 негови разпита за престъпленията на Наглите. При един от тях - през януари 2010 г., Гребеца казва, че “шапката на цялото нещо” е “много сериозен човек, който е замесен” и който няма криминално досие.

Според последната дума на съда Наглите са отговорни за отвличанията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви и Киро Киров, както и за нападението над Борислав Динев, което не успява.

До днес неразкрити остават отвличанията на студента Румен Гунински, Васил Маникатов, бившия митничар Георги Георгиев - Пурата и бизнесмена Борислав Атанасов. Предполага се, че повечето от парите са похарчени за пиене, ядене и развлечения у нас и в чужбина. “Лесни пари бързо се харчат”, казал при разпит навремето Гребеца.