Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При двадесет души, сред които и издирвани от ФБР, става дума за космически суми

Олигарси, наркотрафиканти, производители на оръжия, измамници, създали криптовалути и финансови операции по схемата на Понци, бивши министри и кандидат-президенти. Над 20 души, които са обект на международни санкции, а част от тях дори се издирват с бюлетина от ФБР, са прали милиардите си през няколко световни банки в продължение на дълги години. Всичко това стана ясно благодарение на Международния консорциум на разследващите журналисти, който се сдоби с над 2000 доклада. В тях са отразени подозрителни трансакции за повече от 2 трлн. щатски долара.

Сигнали до звеното за финансови престъпления на американското финансово министерство всъщност подават самите банки, в които богаташите, чиито финансови средства са със съмнителен произход, са прали парите си.

Най-предпочитани от тях били Джей Пи Морган Чейс, Ейч Ес Би Си, Стандар Шетърд, Дойче Банк и Банк ъв Ню Йорк Мелън. В докладите представители на точно тези институции са описали, че трансферите на големите суми, които са се случили в продължение на 18 години, от 1999 г. до 2017 г., са "съмнителни", а произходът им неясен.

Част от банките например са подчертали, че бизнесмени, които са получили пари за подпомагане на бедни, най-вероятно са присвоили сумите лично за себе си.

Сред "най-оползотворените" банки от олигарсите и престъпниците били "Джей Пи Морган Чейс" и Дойче Банк. През първата минали 514 милиарда долара, а през втората - 1,3 трилиона долара.

В секретните документи, в които изплуваха имената на хора с несметни богатства, се нареди и криптокралицата Ружа Игнатова. Според пуснатата от властите информация от всички 4 милиарда, които тя е прибрала от измамените инвеститори, 137 милиона долара са минали през нюйоркската банка "Мелън". Разследването обаче едва ли ще повлияе на създателката на OneCoin по някакъв начин, тъй като тя е в неизвестност от 2017 г.

Издирваната в няколко страни нашенка се оказва една от малкото жени, попаднали в черния списък, в който по-голямата част са представители на силния пол.

Броят на тези, които са прали парите си през световните банки, всъщност е много по-голям. Представени са обаче имената на хората, при които става дума за изключително внушителни суми. При някои от тях например изпраното богатство надхвърля милиарди.

В класацията на най-големите богаташи попада и Олег Дерипаска с рекордните 12,41 млрд. долара. Името на магната не е чуждо на никого, особено в Русия. Той е сред най-близките хора на президента Владимир Путин, а преди години списание Times го определи като най-богатия руснак заедно с Роман Абрамович. Бизнесменът обаче изгуби голяма част от състоянието си, след като САЩ наложиха санкции върху империята му в металургичния сектор.

Това не му попречи да се нареди в списъка и дори да заеме едно от челните места. Както за Дерипаска, така и за останалите, които са прали парите си нелегално, последствия най-вероятно няма да има. Най-ощетени се оказват самите банки, които престъпниците са избрали за изпиране на доларите, спечелени от незаконни дейности. Властите в САЩ побързаха да ги глобят със стотици милиони и дори милиарди долари, а някои са заплашени и от сериозни обвинения. Американските служби са разпоредили на "Джей Пи Морган Чейс", Ейч Ес Би Си, Стандар Шетърд, Дойче Банк и Банк ъв Ню Йорк Мелън тотално да реформират системата си, така че да бъдат наясно с какви пари оперират и какъв човек стои зад тях.

*Ето и техните имена:

Мухтар Аблязов -Изпрани 666 млн. долара

Казахски бизнесмен, бивш министър на енергетиката, промишлеността и търговията на Казахстан, председател на Съвета на директорите на BTA Bank и лидер на опозиционното движение "Демократичен избор на Казахстан". Биографията на 57-годишния Мухтар Аблязов е точно толкова дълга, колкото и самото му досие. Властите в родната му страна успяха да докажат, че той е присвоил милиарди долари, злоупотребил е с длъжностите си и дори е създал престъпна група. Преди три години приближен до Аблязов призна, че е получил поръчка от него за изнудвания и убийство. Екзекуцията била на председателя на борда на BTA Bank през 2004 г. - Йержан Татишев. В края на 2018 г. Мухтар е осъден задочно на доживотен затвор за нея. Разследване срещу бизнесмена установи, че той е успял да прибере милиарди долари, които изпирал чрез компании в Кипър, Сейшелските острови и Британските Вирджински острови. Осъден е на 20 г. затвор задочно.

Олег Дерипаска - Изпрани 12,41 млрд. долара

Той е сред най-богатите хора в Русия и близък на президента Владимир Путин. През 2018 г. Министерството на финансите на САЩ санкционира Олег Дерипаска за дейността му в руския енергиен сектор, а също и че е заплашвал с убийство бизнес конкурентите си, изнудвал ги е и ги е рекетирал. В крайна сметка тези забрани са отменени през 2019 г. По същото време се случват и множество съмнителни парични преводи в огромни размери. Всички те са пряко свързани с компании на Олег. В центъра на събитията най-често е компанията Mallow Capital Corp., която е регистрирана на Британските Вирджински острови и е дъщерно дружество на компания на Дерипаска. През 2012 и 2013 г. Mallow изпраща близо 420 млн. долара, използвайки различни адреси на Британските Вирджински острови и няколко банки.

Дмитрий Фирташ - Изпрани 2,37 млн. долара

Украинският милиардер Дмитрий Фирташ успява да създаде множество енергийни, химически и титанови предпиятия в Централна и Източна Европа, в които днес работят повече от 100 хиляди души. Кариерата му върви стремглаво до 12 март 2014 г., когато е задържан от властите във Виена по искане на ФБР. Федералната полиция съобщава, че той се издирва още от 2006 г. и е обвинен в подкуп в замяна на лицензи за разработване на титанови находища в Индия. Само няколко дни след това е освободен под рекордната гаранция от 125 милиона евро. От WikiLeaks гръмко ще обявят и че Дмитрий е пряко свързан с боса на босовете на руско-украинската мафия Семьон Могилевич, който е в списъка на десетте най-издирвани бегълци от службите в САЩ.

Ивор Ичиковиц - Изпрани 256,1 млн. долара

Южноафриканският бизнесмен е основател на Paramount Group, която произвежда бронирани превозни средства, оръжия и бойни самолети. Тя действа в страни от Близкия изток, Южна Америка, Африка и Индия. Според различни анализи компанията, която Ичиковиц оглавява, е участвала в над 600 трансакции, възлизащи на над 181 млн. долара, а благодарение на близките си отношения с бившия президент на Южна Африка - Джейкъб Зума, той е успял да направи бизнеса си по-познат за обществеността. Въпреки съмненията за корупция групата на Ичиковиц никога не е била обект на разследване.

Ружа Игнатова - Изпрани 137,6 млн. долара

Създателката на криптовалутата OneCoin успява да прибере над 4 млрд. долара от инвеститори. Привлича жертви по целия свят, които дават последните си спестявания. През 2017 г. стана ясно, че всичко е било пирамида, в която сумите вече са потънали и не могат да бъдат върнати. Миналата година властите в САЩ обвиниха българката в конспирация за извършване на банкови измами, измами с ценни книжа и пране на пари. Нашенката обаче така и не бе вкарана в затвора, тъй като изчезна безследно малко преди да бъде арестувана. Според показания на брат й последните хора, които са я поели с кола, за да тръгнат в неизвестна посока, били руснаци. Твърди се, че Игнатова е имала специални "перачи" на милионите.

Самарк Лопес Бело - Изпрани 1,4 млн. долара

Самарк Лопес е 45-годишен венецуелски гражданин, който се идирва от властите за пране на пари и наркотрафик. Той е сочен за първи другар на вецуелския политик Терек ел Айсами, за когото бяха събрани доказателства, че е в близки отношения с наркобоса Уалид Маклед. Твърди се, че Бело е финансирал международните дейности по трафика на дрога. През март 2020 г. жури в Ню Йорк обвини него и Айсами в измами. През далечната 2003 г. американският News & World Report записва изявления на анонимен служител, който казва, че "няколко хиляди" души от "страни, които спонсорират тероризма", получават венецуелски идентификационни данни от ONIDEX. В неговото въководство е и Терек.

Фил Минг Сю - Изпрани 30,6 млн. долара

Той е китайски бизнесмен, който създава схема на Понци. От нея печели над 80 милиона долара. Жертвите му са основно азиатско и латино население по целия свят. Измамата става известна под името WCM777 и продава фалшиви инвестиции в услуги за изчислителни облации. Разследване за пирамидата проведоха властите в Перу и Колумбия. През 2015 г. той беше арестуван в Китай и осъден за финансови престъпления.

Жан-Пиер Бемба Гомбо - Изпрани 429 527 долара

През 2008 г. политикът и бивш заместник-председател на Демократична република Конго - Жан-Пиер Бемба Гомбо, е арестуван в Брюксел със заповед на Международния наказателен съд. Срещу него са повдигнати обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Той е осъден и за съпричастност чрез бездействие спрямо изнасилвания на жени и деца, които са извършени от войниците му. Разследване доказва, че е изпратил бойците, за да помогне в преврат, и е бил напълно наясно с всички издевателства. Освен това Бемба давал подкупи на свидетели, за да променят показанията си. Те получавали парите чрез банката The Western Union Co, а раздадените суми възлизали на над 100 хил. долара. Получава 18 години затвор, но присъдата е отменена.

Реза Зараб - Изпрани 147 млн. долара

Сагата със Зараб е най-коментираната тема в Турция през 2017 г. Четири години по-рано той е арестуван, а властите го обвиняват в даване на големи подкупи на членове на турското правителство, за да си осигури "политически чадър" за нелегалните сделки със злато с Иран в нарушение на ембаргото. Появяват се дори и твърдения, че мъжът е раздал подкупи в размер на 70 млн. долара. Вследствие на разкритията трима министри тогава подадоха оставки. Разследването срещу него доказа, че работниците му са контрабандирали злато с куфари до Дубай. Парите след това се препирани през различни банки.

Аркадий и Борис Ротенберг - Изпрани 1 млрд. долара

Братята олигарси Аркадий и Борис Ротенберг са много близки до руския президент Путин. Към днешна дата двамата милиардери не могат да влязат в САЩ, а на американски компании е забранено да сключват сделки с тях. Още през октомври 2015 г. информационната агенция "Блумбърг" свързва Ротенбергови със система, която изпира милиарди. Разследването твърдеше, че между 2011 и 2015 г. чрез трансакции, извършвани през Дойче Банк, са били изнесени 10 милиарда евро от Русия на Запад. За това, че братята са напълно недосегаеми в Русия, говорят няколко ключови проекта, които са спечелили. Компанията "Стройгазмонтаж" на Аркадий например беше единственият предприемач в проектирането и строежа на моста през Керченския пролив към Крим.

Ламин Диак - Изпрани 55,7 млн. долара

Над 3,5 милиона долара подкуп. Толкова е получил бившият президент на световната атлетика от 1999 до 2015 година Ламин Диак. Сумите идвали от различни атлети, а той се задължавал да прикрие техни допингнарушения, за да могат да продължат да участват в състезания. Диак е заподозрян и че е взел 1,5 милиона долара от служители в Руската федерация по лека атлетика, за да осуети действия срещу спортистите, които са разследвани за употреба на забранени вещества. Компании на Диак печелели и от подписване на договори за реклама.

Джо Лоу - Изпрани 2,53 млрд. долара

Наричат го беглеца финансист, който успява да открадне над 4,5 млрд. долара от инвестиционен фонд за развитие на Малайзия. Препирал всички пари през банки в САЩ, Швейцария, Сингапур и Люксембург. Част от сумите Лоу давал за произведения на изкуството и старинни имоти на изключително високи цени. В един от докладите, водени от банка, е записано, че от всички присвоени долари 30,5 милиона били дадени за закупуване на картини на Винсент ван Гог и Клод Моне. Осъден е на 12 години затвор, но слухове тръбят, че сега се крие в Китай.

Рукаят Абубакар - Изпрани 24,6 млн. долара

Тя е една от четирите съпруги на бившия вицепрезидент на Нигерия - Атику. Преди четири години властите в родината й я обвиниха в пренасочване на държавни приходи за частни интереси. Сумата възлизаше на 125 млн. долара. На 5 март 2012 г. семейството насочва вниманието към себе си със съмнителна трансакция към ОАЕ. Тогава нюйоркската Habib Bank Limited сигнализира американските власти, че парите може би са част от корупционна схема. Това обаче не беше доказано. Въпреки разследванията срещу Атику през 2014 г. той е обявен за един от най-влиятелните нигерийски политици.

Игор Коломойски - Изпрани 308,6 млн. долара

Украински олигарх с много силни позиции в родината си. В момента той е обвинен от властите в САЩ в източването на милиарди от банка, която е била негова собственост. Всички пари, които е прибрал от нея, успял да препере през компании из целия свят. Службите са установили, че Коломойски е закупил близо 22 имота, сред които и офис кула. Според разследващи най-голямата сума, която е била изпратена през декември 2015 г. и януари 2016 г., стигала 202 млн. долара.

Изабел дос Сантос - Изпрани 28,8 млн. долара

Тя е поредният милиардер, който успява да забогатее ударно чрез обществени поръчки. За анголката Изабел дос Сантос се знае, че е една от най-богатите жени в Африка и най-голямото дете на бившия президент на Ангола - Хосе Едуардо дос Сантос. Наказателното преследване срещу нея започва през 2018 г., когато правителството опитва да докаже, че тя е извършила корупционни престъпления, които може би са довели до продължаващата криза на рецесията в Ангола. През октомври 2013 г. пък съмнителни трансакции насочват вниманието към анголката и съпруга й. В целия случай е намесена и компания за търговия с диаманти, която сключва сделка, с която ощетява Държавната компания за диаманти с 120 млн. долара. Твърди се, че в момента Изабел се намира в Обединените арабски емирства.

Пол Манафорт - Изпрани 109,5 млн. долара

Името му е известно на всички американци. Той е бившият мениджър на президентската кампания на Доналд Тръмп, преди да подаде оставка през лятото на 2016 г. Манафорт беше обвинен в данъчни измами, разкрити от офиса на Робърт Мюлър, който разследваше руската връзка с кампанията на Тръмп. Обвиненията срещу Манафорт са за укриване на милиони долари от властите в САЩ, които е изкарал като политически съветник на експрезидента Виктор Янукович. След изгонването на Янукович, Манафорт е мамел банки, за да тегли високи заеми.

Андрей Клюев - Изпрани 244,9 млн. долара

Андрей Клюев е поредният украински бизнесмен, обвинен в присвояване на държавни средства. В родината си той е познат като най-важния съветник на бившия украински президент Виктор Янукович и екссекретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Скандалът около Клюев се разрази преди години, когато стана ясно, че бизнесите му са вземали стотици милиони долари заеми от украински държавни банки, но не са ги връщали. За всички свои провинения, сред които - дестабилизиране на Украйна, подкрепата му за проруски лица и формирования в Украйна, злоупотребата с длъжност и присвояването на публични средства Клюев е под санкции от няколко страни.

Алехандро Чебалос Хименес - Изпрани 262,8 млн. долара

Алехандро Хименес е известен с топлите си отношения с президентите Уго Чавес и Николас Мадуро. Точно те са помогнали на венецуелския строителен магнат да спечели големи държавни поръчки за обществени строителни дейности. В годините, в които бизнесът на милионера е в истински възход, той е разследван за корупционни схеми, в които е помогнал за трансакциите и отклоняването на 500 млн. долара. Началото на разследването е поставено благодарение на банката Banco Espirito Santo, която сигнализирала, че компаниите на фамилията Чебалос присвояват пари. На една от тях правителствени агенции дали над 146 млн. долара, предназначени за изграждане на жилища за бедни. Парите обаче били прибрани от Алехандро и близките му.

Семейство Храпунови - Изпрани 88,9 млн. долара

Основен герой в цялата схема е Виктор Храпунов. Той е обвинен в източване на стотици милиони долари от държавната каса. Разследващи твърдят, че е фалшифицирал търгове за луксозни имоти, сред които имения в Калифорния и Ню Йорк. На по-късен етап негови роднини купували тези места на значително по-ниски цени, а след това ги продавали двойно. оявиха се и хора, които свидетелстваха за това, че са били измамени с милиони долари от фамилията. През 2007 г. семейство Храпунови избягаха в Швейцария, за се спасят от сблъсък с правосъдието. Бяха замразени и техни активи, но те все пак успяха да пренасочат милиони към свои компании в различни страни.

Компанията Odebrecht SA - Изпрани 677,6 млн. долара

Тя е най-голямата инженерингова и договорна компания в Латинска Америка. През 2016 г. става ясно, че е платила над 788 млн. долара подкупи. Сумите отивали при корумпирани държавни служители и политически партии, а в замяна компанията печелела обществени поръчки. Особено интересно е, че Odebrecht SA имала специален отдел, който се занимавал с незаконните трансакции.