Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сигурен съм, че сте чували за експеримента на Джон Калхун провеждан от 1954 до 1972 г.

Той създава рай за мишки - храна и вода в неограничени количества, частни гнездови зони, идеална температура, осветеност и проветреност. Предпазени са от заразни болести и хранителни отравяния. Експериментът е повторен 25 пъти. От тук и името му - "Вселена 25". Резултатът е винаги един същ: мишките измират.

В последния експеримент мишките са поставени в пространство, в което спокойно могат да живея 3840 мишки.Популацията стига до 2200 мишки започва да намалява и измират.

Развитието на мишия рай върви така -

-Раят е изграден и в него се пускат четири чифта мишки. Те започват бурно да се размножават. Мишката може да живее до 800 дни, което в човешката мярка е 80 години. Всичко върви наред. Получава се равновесна полово и възрастова популация. Тогава започва немотивирана враждебност и агресия между мишките. Намалява желанието им за секс и отглеждане на малки. Пада апетита им. Не се размножават и измират.

Измирането става на два етапа - "първа смърт" загуба на цел (те имат всичко), губят желание за партньорство, за отглеждане на малки, спират да играят роли и да градят йерархия; "втора смърт" измиране независимо от възрастта.

Този експеримент (повтарян със същия резултат с други животни от други учени)има ли отношение към човешката общност?

Разбира се, че има.

Какво обществено устройство трябва да имаме, за да избегнем мишата участ?

Говорят ли ви нещо - атаката срещу семейството, еднополовите бракове, намалената раждаемост, отказ за отглеждане на деца...?

Изграждането на селищата има възлово значение. Многоетажното жилищно строителство съпроводено със всички удобства ми напомня мишия рай. Има вода, храна, защитеност от студ, горещини, вятър и дъжд, индивидуални убежища и всичко е ок. Възможност за спасение, или поне отлагане на развръзката, докато се намерят ефективните решения, са селата и нискоетажното жилищно изграждане на градовете...

Колонизирането на други планети е също важно, но засега ще го поотложим. Тъй, че предлагайте.

*От фейсбук!