Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кожата, косата и лицето са различни, обемът на черепната кутия, устройството на мозъка, скелетът и гласовият апарат – еднакви

Оспорваният от много учени термин „раси“ няма генетична обосновка. Чертите, които ги определят, са нищожна част – едва 0,1%. 99,99% от гените на хората по цялата Земя са еднакви, което е доказано в 13-годишно проучване в рамките на Човешкия геномен проект. В него се включват няколко международни екипа от специалисти. Антропологичните типове обаче оформят красотата на човешкото многообразие.

На какво се дължи фактът, че някои имат широки носове, плътни устни,

силно къдрави коси и шоколадова кожа, при други горният клепач покрива долния, косата им е права и остра, а трети варират между светлооки, светлокоси и белокожи до тъмнооки, тъмнокоси и малко по-мургави?

Трите основни антропологични типа на човека – т.нар. екваториален, монголоиден и европеиден, са обусловени от климата на дадения район, обяснява антропологът проф. Йордан Йорданов пред сп. „Космос“. Външният вид на хората се приспособява към условията, в които са живели, за да оцеляват при бури, горещини, студ, слънце или мрак. Особеностите на произхождащите от един географски ареал жители са се формирали в продължение на стотици хиляди години.

Всички белези на африканците например са пригодени, за да се справят с рекордно високите температури на континента и особено около екватора. Те трябва да имат устойчива на жегата кожа, която не поглъща слънчевите лъчи и не изгаря постоянно. Къдравата коса с гъсти масури също изпълнява предпазна функция – благодарение на нея главата е защитена от прегряване и топлинен удар, допълва проф. Йорданов.

Носовете на представителите на този антропологичен тип в долната си част при ноздрите са широки, но не и високи, защото

тази конструкция улеснява охлаждането на горещия въздух,

който вдишват. Подобна е ролята и на издадените плътни устни на екваториалните жители – да помагат на тялото да се справя с жегата. Влажната устна лигавица отделя топлина и допринася тялото да не прегрее.

Какво е характерно за височината им, както и какви са останалите антропологични типове, четете в брой 8 на сп. "Космос".