Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова даде сама първата си пресконференция като новоизбран лидер.
Корнелия Нинова даде сама първата си пресконференция като новоизбран лидер.

Резултатите от първия пряк вот на БСП - в деня на свети Корнелий

Подкрепиха я 43 228 от общо 80 236 социалисти. Това обаче е 81,5% от всички гласували

Готви ново ръководство, войната в партията предстои

В деня на свети Корнелий Корнелия Нинова спечели втори мандат начело на БСП. Този път избрана не от конгрес, а в пряк избор от социалистите.

Нинова обаче бе подкрепена от половината партия - 43 228 социалисти от всичките 80 236 партийци ѝ гласуваха нов мандат. С което тя влезе в историята на 130-годишната партия не само като първата жена председател, но и

първи пряко

избран лидер

Вътрешният избор, въведен по нейно настояване от конгреса през 2017 г., показа и че опозицията на Нинова в БСП е аморфна и няма силата да я пребори. Поне докато не застанат зад един.

53 806 социалисти се включиха в първия пряк избор на лидер. Това са 67,1% от актива и така бе изпълнено условието за легитимност на вота - в него да участват 50% + 1 от всички социалисти. Останаха обаче съмненията как бе постигната тази легитимност. Колко са членовете на БСП, бе най-строго пазената тайна в червената кампания. Заради нея имаше не един скандал и в крайна сметка стана ясна едва в деня на вота, като остави съмнения за манипулации. А те със сигурност ще бъдат използвани срещу БСП всеки път, когато се усъмни в честността на националните избори.

53 019 са действителните бюлетини, отчете червената ЦИК. 81,5% от гласовете са за Нинова. За Кирил Добрев са гласували 7914, или 14,9% от червените, а за Красимир Янков - 1118 души, или 2,1%. Само 759 са подкрепили Валери Жаблянов. Това сочат първите резултати, получени по електронен път в червената ЦИК. Крайният резултат ще е ясен след обработване на протоколите от секционните, общинските и районните комисии, за да има тройно засичане.

Членовете на червената ЦИК и председателят и? Емил Войнов обявиха първите резултати от вота вчера.
Членовете на червената ЦИК и председателят и? Емил Войнов обявиха първите резултати от вота вчера.

Всъщност резултатът за Нинова бе предварително ясен - в БСП лидерът е свещена крава за членовете, независимо кой е той. Затова и битката на вътрешната ѝ опозиция бе да няма легитимност на вота. И близо 1/4 от партията не отиде до урните. Масово социалистите се оказаха по-дисциплинирани, отколкото някои от лидерите на мнение в партията очакваха. Например

в Пловдив -

крепостта на

един от големите

ѝ критици -

Георги Гергов,

активността е 44,8%

До урните там отидоха 1026 от 2298 членове. Нинова спечели убедително с 856 гласа (83,4%), а Добрев събра 95 (9,26%). Повечето гласоподаватели били пенсионери, а младите се включили съвсем бегло. В Стара Загора, откъдето е родом Красимир Янков, 2239 гласуваха за Нинова, Добрев взе 483 гласа, а Янков - 83. В Добрич пък, откъдето третият в класирането е депутат, лидерката получи 70% подкрепа.

Нинова победи

убедително

Добрев и в

родния му

Гоце Делчев

- с 482 на 88 гласа, както и в Благоевград и повечето общини в областта. Само в Петрич резултатът е 186 на 134 в полза на Добрев.

71% отидоха до урните в Монтана, отново в полза на Нинова. “Хората от БСП са по-възрастни и подходиха по-отговорно към прекия избор на лидер”, обясни шефката на общинската организация в града Камелия Трифонова. 92-годишен дядо се върнал от София в Монтана, за да гласува. В Плевен бюлетина пусна и 94-годишният Андрей Романов, кмет на града през 80-те години на ХХ век.

Рекордните 95% подкрепа лидерката получи от Кърджали. Там има секции, в които не е гласувано за друг от кандидатите. В Ловешко пък отчетоха рекордна активност - 97,37% в Ябланица, 98,61% в Априлци. А във Велико Търново и отказали се от членство в БСП искали да гласуват. “Това гласуване връща интереса на хората към БСП”, коментира областният лидер Петко Тюфекчиев.

Около 80% от социалистите и в повечето от останалите области подкрепиха Нинова. Такива са резултатите в Пазарджик, Плевен, Смолян, Ловеч, Велико Търново.

Социалисти в Пазарджик на опашка за гласуване в събота.
Социалисти в Пазарджик на опашка за гласуване в събота.

В резултатите Нинова видя доказателство, че партията е единна, а внушенията, че се раздира от противоречия, били приключени. (Какво още каза тя - виж по-долу.)

Истината обаче е, че лидерката получи подкрепата на половината от всички социалисти. И в БСП има избран председател, но не и победител.

“Разделението в

партията е

достигнало много

високи равнища

Изборът засилва вътрешните разделения, и то не по политически причини, защото става дума за състезание на персони, на портрети, а не на политически виждания”, коментира предшественикът на Нинова на лидерския пост Михаил Миков. Той не бил гласувал.

Този избор създава повече проблеми на БСП, отколкото ги решава, каза Миков пред БНР и даде знак, че вътрешната опозиция няма да се примири с резултата. Очаква се той да бъде обсъден от Националния съвет в събота, когато трябва да се приемат и документите за конгреса на 26 септември.

Самата Нинова също

не даде знак

че ще работи за

обединение на

лагерите

“Уважавам всяко различно мнение, но трябва да се вслушваме в гласа на мнозинството”, отговори лидерката на въпрос за вътрешната ѝ опозиция. Запитана как ще работи с нея в Националния съвет, Нинова обясни, че на конгреса след 2 седмици ще бъде избран нов състав на пленума. А на въпрос дали ще направи промени в Изпълнителното бюро и кой ще е в екипа ѝ, Нинова каза, че зависи от това кои ще са членове на НС.

Така може да се каже, че тя спечели битката, но войната в БСП тепърва предстои. И тя ще е за избора на нов Национален съвет от конгреса.

Прекият избор в БСП не е прецедент в политическата ни история и е хубаво Нинова да се върне назад. През 2007 г. вътрешни избори за лидер имаше в СДС, но след тях партията се разпадна.

Корнелия Нинова излиза от секцията си в столичния район "Оборище", след като е гласувала в събота.
Корнелия Нинова излиза от секцията си в столичния район "Оборище", след като е гласувала в събота.

Корнелия Нинова:

Изборът показа,

че БСП е единна

и консолидирана

Направихме показно как се правят избори, доволна е лидерката на социалистите

одкрепилите ме 43 228 социалисти са повече от половината от всички членове на партията. Това е най-яркото доказателство, че партията е консолидира и е единна. Всички внушения, че БСП се разцепва и се раздира от противоречия, просто приключиха във вчерашния ден.” Това заяви Корнелия Нинова в първата си пресконференция като избран за втори мандат лидер, вече след пряк вот от социалистите.

Партията показа, че е в удивителна кондиция, допълни Нинова. Тя обясни, че това не е единение само зад един човек, а одобрение на курса на политиката на БСП от последните 4 г. и е желание той да продължи по същия начин - чисти идеи, отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хората и промяна в модела на управление. И пое ангажимент да продължи този курс.

“Тези избори бяха огромно предизвикателство за партията и тя го посрещна с емоция, но и с разум и осъзната отговорност. Членовете ни показаха, че БСП е най-демократичната модерна европейска лява партия”, каза още Нинова. А начинът на провеждане на самия избор показал, че БСП е зряла и с институционална култура. “Сама, без професионална администрация, без заплащане, доброволно, направи показно как се правят избори”, каза лидерката. Така тя отговори на забележките на премиера Бойко Борисов от събота, че социалистите не могат да организират собствените си избори без злоупотреби, какво остава за националните, ако правителството подаде оставка.

Нинова поздрави участвалите във вота, като даде пример, че гласуването в над 1000 секции е осигурено с участието на 8000 души вътрешнопартийна изборна администрация. И денят бил минал без никакви инциденти, без подправени протоколи, без опашки на хора с чували, чакащи да предадат изборните книжа, с бързо приемане на бюлетините по график от цялата страна.

Високата избирателна активност - близо 70%, е безпрецедентна за България във всички видове избори, каза Нинова. И допълни, че се възхищава и прекланя пред морала и силата на социалистите.

“Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интереси и зависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно. Вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача - да направим промяната в България необратима.

Знам, че можем заедно, и вярвам, че това ще стане съвсем скоро”, обърна се Нинова задочно към членовете на партията.

Тя поздрави всички, които са упражнили правото си на глас, това заслужавало уважение, защото станали част от радикална историческа промяна.

Кирил Добрев гласува.
Кирил Добрев гласува.

Кирил Добрев: Врагът ни не е в

партията, а в Министерския съвет

“Поздравявам Корнелия Нинова за постигнатия резултат и ѝ желая успех. Нека вложи същите усилия за спечелване на парламентарните избори. Врагът на БСП не е в партията, а в Министерския съвет.” Така основният конкурент на лидерката - Кирил Добрев, коментира резултатите в неделя. Той получи подкрепа от 7914 от гласувалите, или 14,9%.

“След тези избори се развенча митът, че съм кандидат на ГЕРБ и на вътрешната опозиция. Разпределението на гласовете показва, че са по любов, а не в резултат на намеса”, каза Добрев. И добави, че кампанията му е била насочена към младото и активно поколение. Запитан дали признава изборите за честни, той отговори, че това е работа на други органи в БСП.

“Показахме, че мнението ни има значение и не можем да бъдем пренебрегвани и

натикани в

ъгъла

Но #битката предстои и #мобилизацията е важна. Тепърва трябва да преминем през много препятствия и се надявам да го направим #заедно”, написа той във фейсбук пък след приключването на изборния ден. И засне специално видеообръщение към симпатизантите си, в което благодари за подкрепата. Но споделя, че върху негови застъпници е оказван силен натиск.

КРАСИМИР ЯНКОВ
КРАСИМИР ЯНКОВ

Ако Корнелия Нинова остане лидер, вътрешно-партийните скандали ще се увеличат, предупреди обаче друг от кандидатите за поста ѝ - Красимир Янков, който взе 1118 гласа. “БСП ще продължи да е разкъсвана от вътрешни скандали, ако Корнелия Нинова остане председател. БСП я очакват обвинения към съмишленици и членове на партията. Търсене на врага с партиен билет”, коментира Янков пред телевизия “Европа”. Той обяви, че изборите са се провели без правила.

БСП е в критично състояние, в криза. Нинова е много удобна на Борисов, каза Янков.

Изборът бе

предварително

опорочен

и няма как да коментирам резултатите, заяви пък Валери Жаблянов пред “24 часа”. Той напомни, че двамата с Янков са призовали да не се гласува и критикува, че броят на избирателите е обявен чак в самия ден на вота. Ако някой приеме така да се проведат национални избори, не знам за какви демократични стандарти става въпрос, каза той.

ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ
ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ

В този вот участваха половината от социалистите, как Нинова говори за мобилизацията на лявото, след като не можа да мобилизира социалистите, попита Жаблянов. Според него не може да се говори за разцепление в БСП, но има сериозно разделение за начините на налагане на решения в партията и за опита за идеологическа подмяна. Имам чувството, че става дума за нова партия, някои от колегите говорят за революционна промяна, зад което дано не се крие придвижването на БСП вдясно, допълни Жаблянов.